Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Niet echt in onze genenpoel'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 2 april 2021
87 sec


Waarom zit er altijd zo'n enorme kloof tussen wat we zeggen en wat we doen? Zet vier beheerders, vier bestuurders en vier groenvoorzieners bij elkaar en in iedere zin komt vier keer het woord circulair, biodiversiteit en duurzaamheid voor. Vraag hetzelfde aan wetenschappers, dan is de score veel minder indrukwekkend.


Natuurlijk praten wij veel over deze thema's. Maar wat we eigenlijk bedoelen, is dat al die thema's vooral een goede manier zijn om punten en dus werk te scoren. En voor de bestuurders een goede manier om aandacht te scoren of heel cynisch een tweekoloms artikel in het lokale sufferdje. In de praktijk komt er helaas vaak nog niet zo veel van terecht en zitten die thema's vaak niet echt in onze genenpoel. Ik las een stuk van de Wageningse wetenschapper Nowella Anyango-van Zwieten. Zij stelde dat de belangrijkste oorzaak van het verlies van biodiversiteit zit hem niet in ons economisch systeem, maar in onze feitelijke onverschilligheid jegens het thema.

De belangrijkste oorzaak van biodiversiteitsverlies zit hem niet in ons economisch systeem, maar in onze feitelijke onverschilligheid

Volgens Anyango zou het herstellen van de biodiversiteit wereldwijd zeven biljoen dollar kosten (een zeven met 12 nullen). Dat is natuurlijk onvoorstelbaar veel geld, maar binnen de totale wereldeconomie ook weer een peulenschil. Daarbij komt ook nog dat biodiversiteit en groen ook weer geld opleveren. Heel veel geld als we dat relateren aan zaken als bijvoorbeeld gezondheid en menselijk welzijn.

Volgens deze van oorsprong Keniaanse wetenschapper is de werkelijke oorzaak van het verlies aan biodiversiteit dus niet het heersende economische systeem, maar de manier waarop we over biodiversiteit denken. Natuurlijk is de schaal waarop deze wetenschapper denkt compleet anders dan die van Nederlandse beheerders en groenvoorzieners, maar ik denk zeker dat er paralellen en lessen uit te trekken zijn.

Ik probeer, net als de meest lezers van dit vakblad, de constante stroom van groennieuws op de sociale media te scannen. Wat mij daar opvalt zijn twee dingen. Enerzijds ontploft mijn telefoon wanneer er bij een project bomen worden gekapt. Een recent voorbeeld is het kappen van een beukenlaan bij Paleis Het Loo. Tientallen projecten waar saai vijf lollystokjes van bomen op een even saai gazon worden geplaatst, verdwijnen zonder enige ophef in mijn tijdslijn.

Voorbeeldprojecten zijn belangrijk om biodiversiteit top-of-mind te krijgen, maar het kan pas echt een boost krijgen als we het integreren

Natuurlijk zijn voorbeeldprojecten belangrijk om biodiversiteit echt top-of-mind te krijgen, maar biodiversiteit kan pas echt een boost krijgen als we het over de volle breedte gaan integreren in onze projecten. En soms is dat heel makkelijk en is het beste recept gewoon om niks te doen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER