Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Heet water niet voldoende om duizendknoop terug te dringen'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 6 april 2021
115 sec


Tussenrapport praktijkproef Probos: 'omvang haarden gemiddeld met 10 tot 20% afgenomen'

In opdracht van de provincie Gelderland startte Stichting Probos in 2018 een praktijkproef om de effectiviteit van de bestrijding van Aziatische duizendknopen met heet water in beeld te brengen. Onlangs werd het tussenrapport gepubliceerd. De voorlopige resultaten impliceren dat de exoot met enkel heet watermethoden niet in drie jaar volledig teruggedrongen kan worden.


Lees ook: Probos start praktijkproef bestrijding duizendknoop met heet water

Tussen 2013 en 2017 deed Probos al praktijkonderzoek naar andere methoden om de invasieve exoot te bestrijden. Heet water werd toen nog niet meegenomen omdat de methode bij de start van de proef nog onvoldoende bekend was.

Heet water

De laatste jaren is het gebruik van heet water om de hardnekkige soorten terug te dringen, toegenomen. Door heet water te injecteren in de grond of op de bladeren en stengels te sproeien, worden duizendknoopstengels en wortels verzwakt. Er ontstaan onder meer brandwondjes op de wortels, waardoor de plant vatbaar wordt voor schimmels.


Maar ondanks de effecten van heet water op de exoten, blijkt uit het tussenrapport van Probos dat de duizendknoop gedurende de drie jaar op geen van de proeflocaties helemaal verdwenen is. Gelderland spreekt van 'teleurstellende resultaten'.

'Duizendknoop gedurende drie jaar praktijkproef nergens helemaal verdwenen'

Effectiviteit

De omvang van de haarden is na drie jaar gemiddeld met 10 tot 20% afgenomen, aldus het tussenrapport. Uit de voorlopige resultaten lijkt een combinatie van heet water en uittrekken van de planten het effectiefst.


Toch blijft nazorg volgens de onderzoekers nodig. Het is onbekend hoe lang duizendknoop behandeld moet worden met heet water totdat de duizendknoophaard volledig verdwenen is. Drie jaar lijkt in ieder geval te kort te zijn. 'Waarschijnlijk', zo wordt in het rapport gesteld, 'is de heet watermethode meer een beheersingsmethode dan een bestrijdingsmethode.'

'Heet watermethode meer een beheersings- dan een bestrijdingsmethode'

Beheersen

Gelderland spreekt in een persbericht over ‘teleurstellende resultaten’ omdat de Aziatische duizendknoop na de drie jaar van de proef nergens helemaal verdwenen is. Deze conclusie is niet helemaal eerlijk, zo vertellen twee aannemers aan vakblad Stad + Groen. Beide aannemers hebben ervaring met het bestrijden van de exoot met heet water. ‘Die ‘teleurstelling’ is in het rapport als zodanig niet terug te vinden. Net als het eerdere rapport van Probos is dit onderzoek bedoeld om manieren van beheersing en bestrijding van duizendknopen, in dit geval met heet water, beter in kaart te brengen. Dat is gelukt’, vertelt een aannemer.

Dat de invasieve exoot nergens voor de volledige 100% is teruggebracht, verbaast volgens beide aannemers in die zin dan ook niemand. ‘Dat verwachtten en beweerden we ook niet. Er is geen methode die de duizendknoop op zichzelf helemaal uitroeit. Ik denk dat we trots kunnen zijn op hoeveel er wel bestreden is met heet water. Dit rapport laat mijns inziens dan ook de waarde van heet water als (onderdeel van) beheermodel tegen de invasieve exoot zien.’

De andere aannemer voegt toe dat er aan het onderzoek nog wel het een en ander aangevuld en verbeterd kan worden. 'Zo zie je in het rapport bijvoorbeeld dat er te weinig rekening gehouden is met externe factoren, zoals groeiplaatsomstandigheden, die een invloed kunnen hebben op de duizendknoop en de effectiviteit van de heet watermethode.'


De Aziatische duizendknoop is zeer hardnekkig. Vervolgonderzoek naar manieren van beheersing en bestrijding lijkt dan ook essentieel, zo beamen ook beide aannemers. De praktijkproef in Gelderland loopt nog tot 2023. Het tussenrapport is hier te downloaden.

'Er is geen methode die de duizendknoop op zichzelf helemaal uitroeit'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025
Cruydt-Hoeck Kennisdag
woensdag 4 juni 2025
eWeeding Demo Doe dinsdagen - Innovatie in Onkruidbeheer
dinsdag 10 juni 2025
t/m dinsdag 24 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER