Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Van Veldhoven: Chemieverbod kan blijven ondanks aangenomen motie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, woensdag 14 april 2021
115 sec


Staatssecretaris zet zich in voor spoedige inwerktreding wetsvoorstel

Begin maart steunde een meerderheid in de Tweede Kamer een motie waarin de regering wordt gevraagd bij toelating en gebruik van middelen buiten de landbouw het oordeel van het Ctgb te volgen. In een reactie laat Van Veldhoven nu weten ondanks de motie toch aan een chemieverbod vast te (kunnen) houden.


Lees ook:

  • Meerderheid Tweede Kamer voelt niets voor nieuwe rechtsgrond verbod gewasbeschermingsmiddelen
  • Opheffing chemieverbod voor professionals laat sector in verwarring achter

    Afgelopen november werd het gebruiksverbod van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw - sportvelden, openbaar groen, golfbanen en bijvoorbeeld tuinen waar professionals gewasbeschermingsmiddelen toepassen - van tafel geveegd. Het ministerie adviseerde professionele gebruikers zich aan het verbod te houden. Zij wilden zich gaan buigen over een nieuw rechtsgrond om het verbod opnieuw van kracht te laten gaan.

    Motie

    In maart bleek dat de meerderheid van de Tweede Kamer daar anders over dacht. De recent aangenomen motie van CDA'er Gerard van den Anker en VVD'er Erik Ziengs bestond uit twee delen. De motie verzoekt de regering 'bij toelating en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw het oordeel van het Ctgb te volgen' en om 'de wettelijke basis alleen te gebruiken in uitzonderlijke situaties, zodat er middelen beschikbaar blijven voor de aanpak van plagen in bomen en planten, zoals de eikenprocessierups.'


    Van Veldhoven stelt onlangs in haar reactie op de motie dat dit overeenkomt met de staande praktijk. Uitsluitend het Ctgb is bevoegd om te besluiten over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen tot de Nederlandse markt en het gebruik ervan. Deze bevoegdheidstoedeling is wettelijk vastgelegd en wordt ook niet gewijzigd.

    Van Veldhoven: 'Motie leidt niet tot een ongewenste verruiming en daarmee tot ook niet tot schade voor de aannemers en beheerders die investeerden in niet-chemische technieken'

    Milieurecht

    Het tweede deel van het verzoek van de motie interpreteert Van Veldhoven in haar reactie als een duidelijke oproep om de bestrijding van álle problemen mogelijk te houden, waarvoor nog geen niet-chemische alternatieven beschikbaar zijn. Naast de eikenprocessierups in bomen en planten, kunnen dat bijvoorbeeld ook zeer schadelijke schimmels in sportvelden zijn of ongewenste planten zoals de Japanse Duizendknoop.


    Van Veldhoven stelt dat dit past bij de uitgangspunten van milieurecht. Het leidt volgens haar niet tot een ongewenste verruiming van het gebruik van chemische middelen en daarmee tot schade voor de aannemers en terreinbeheerders die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in niet-chemische technieken en in verduurzaming van hun beheer. Meerdere organisaties hebben de staatssecretaris namens aannemers en gemeentelijke beheerders opgeroepen geen verruiming door te voeren.

    Van Veldhoven laat weten periodiek te zullen besluiten of uitzonderingen op het gebruiksverbod nog noodzakelijk zijn of moeten worden aangevuld. Bijvoorbeeld als er een technische innovatie heeft plaatsgevonden.


    Organisaties riepen staatssecretaris namens aannemers en beheerders op om geen verruiming door te voeren

    Technisch haalbaar

    Tenslotte haalt Van Veldhoven in de brief de effectiviteit en haalbaarheid van het chemieverbod aan. Onderzoek tussen april 2016 (inwerkingtreding verbod) tot en met juni 2019 heeft een afname in concentraties voor glyfosaat op de drinkwaterinnamepunten aangetoond, aldus de brief. Daarbij wordt er in een ander praktijkonderzoek geconcludeerd dat ‘chemievrije onkruidbestrijding’ technisch haalbaar is gebleken. Dit onderzoek bevestigt de kosten die voorafgaande aan inwerkingtreding van het gebruiksverbod zijn ingeschat. Ook wordt er geconcludeerd dat de kosten van chemievrij onkruidbeheer de afgelopen acht jaar licht (10-15%) lijken te zijn gedaald.

    Van Veldhoven besluit dat ze gezien de effectiviteit en haalbaarheid van het verbod zich in zet voor een spoedige inwerkingtreding van het wetsvoorstel. Daarmee wil ze ook aannemers en terreinbeheerders snel de gevraagde duidelijkheid bieden.


    'Chemieverbod effectief en technisch haalbaar'

    Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

    REACTIES
    Er zijn nog geen reacties.

    Tip de redactie

  • Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
    AGENDA
    Foire de Libramont
    zondag 28 juli 2024
    t/m woensdag 31 juli 2024
    PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
    woensdag 21 augustus 2024
    t/m donderdag 22 augustus 2024
    Groentechniek Holland 2024
    woensdag 11 september 2024
    t/m zaterdag 14 september 2024
    Future Green City 2024 in Utrecht
    maandag 23 september 2024
    t/m donderdag 26 september 2024
    Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
    woensdag 25 september 2024
    t/m donderdag 26 september 2024

    ONDERDELEN
    Archief
    Dossiers
    GIP
    OVER ONS
    Over ons
    Duurzaamheid & NWST
    Contact
    Het team
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    Fysiek abonnement
    Digitaal abonnement
    Abonneren nieuwsbrief
    Adverteren
    Verschijningsdata
    MEER
    Redactionele spelregels
    Algemene voorwaarden
    Disclaimer
    Privacy
    Cookies
    ONDERDELEN
    OVER ONS
    ADVERTEREN EN ABONNEREN
    MEER