Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zoak-klinker genomineerd voor de Gouden Gieter

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 11 mei 2021
57 sec


Waterdoorlatende bestrating

De Zoak-klinker van Buiter Beton en Tile Systems dingt mee naar de Gouden Gieter 2021: hét klimaatadaptieve idee of product voor de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt.


De Zoak-klinker is gemaakt van 100 procent keramisch afval van producent Tile Systems. Er is geen grondstof bijgevoegd; de klinker bestaat volledig uit gerecycled materiaal. Het is dus een klinker die niet alleen klimaatadaptief is, maar ook circulair, wat hem extra duurzaam maakt.

Waterdoorlatend

Volgens Raymond Weijn van Buiter Beton is het dan ook echt een innovatief product. De tegels en klinkers van Zoak zijn waterdoorlatend en fungeren als een soort spons, die tot 30 mm regenwater per minuut per vierkante meter kan verwerken. Waterdoorlatende verharding zorgt dankzij de watercapaciteit ook voor minder hittestress. Verder werken de klinkers geluiddempend door de doorlatende structuur. Dit wil overigens niet zeggen dat je te maken hebt met een zachte steen. De producten uit de Zoak-serie hebben een splijtsterkte van 9,5 MPa. Dit is bijna drie keer zo hoog als die van massieve betonstraatsteen (3,6 MPa) en haast vier keer zo hoog als van waterdoorlatende betonstraatsteen (2,5 MPa).


Waterdoorlatende steen vermindert niet alleen wateroverlast, maar ook hittestress en geluidsoverlast

De Zoak-klinker kan worden gecombineerd met een onderbouw zoals die van Aquabase. Hiermee kan regenwater ter plekke in de grond infiltreren en wordt het grondwater op peil gehouden. De klinker is leverbaar in zeven kleuren, waarvan drie kleuren in verschillende maten.

Gouden Gieter 2021

De vakbladen Stad+Groen en de Hovenier gaan voor de tweede maal op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen hebben voor de alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Heb jij zo'n idee of product? Geef je dan nú hier op. Onderaan het artikel staat een invulformulier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marcel Schemkes
Tuesday 11 May 2021
Beste,
Aan welke EU Normen voldoet dit product? Zijn de beweerde eigenschappen te staven middels testrapportages, certificaten?
Evert
Wednesday 12 May 2021
Een gerecyclede klinker is helaas niet per definitie circulair. Een circulair systeem zorgt ervoor dat materialen herhaaldelijk opnieuw kunnen worden gebruikt en dat is bij de meeste recycling niet het geval. Dit is een hardnekkig misverstand.
De trappen van circulariteit zijn in de meest samengevatte vorm 'verminderen' 'hergebruik' en als laatste 'recycle,' als minst circulaire vorm.

Klimaatadpatief lijkt het me een mooi product.
Enrico van den Beuken I Tilesystems
Saturday 15 May 2021
Beste Marcel, de ZOAK straatbaksteen is goedgekeurd volgens EN-1344. In 2020 hebben wij ook de RIONEDInnovatieprijs gewonnen. De afgelopen 3 jaar is er alleen maar getest met de steen. Dit in nauwe samenwerking met oa Kiwa, TCKI, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Amsterdam, TU Delft.
Enrico van den Beuken I Tilesystems
Saturday 15 May 2021
Beste Evert, de ZOAK straatbaksteen is volledig circulair. A) deze is al gemaakt van 95% keramisch afval vanuit de fijnkeramische industrie en B) kan na gebruik opnieuw worden vermalen en gebakken tot nieuwe straatbaksteen (closing the loop)
Denny
Friday 31 March 2023
Beste

Kan je Zoak-klinker makkelijk toepassen in brandgangen er is geen afvoer aanwezig dus de vraag hierbij is vloeit het regenwater dan makkelijk weg op zo korte stuk het is nog geen 1,5 breed wel volle lengte natuurlijk, dus ben benieuwd naar uw antwoord

mvg Denny

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER