Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Eerste stap ontwikkeling landelijk waterstofnet

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 1 juli 2021
73 sec


Het kabinet komt met een plan om bestaande gasleidingen aan te passen voor het transport van waterstof. Dat kondigt Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) aan in reactie op het recent gepubliceerde rapport HyWay27. Dit rapport concludeert dat het haalbaar, veilig en kostenefficiënt is om bestaande gasleidingen te hergebruiken voor waterstof.

Contouren van een mogelijk waterstoftransportnet in 2030. Bron: HyWay27, Gasunie, Strategy&
Contouren van een mogelijk waterstoftransportnet in 2030. Bron: HyWay27, Gasunie, Strategy&

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat CO₂-vrije waterstof (H₂) nodig is om een duurzame, klimaatneutrale economie te realiseren. Het HyWay27 onderzoek stelt dat de ontwikkeling van transportcapaciteit voor waterstof daarin een cruciale stap is.

Bestaande leidingen

Op basis van het onderzoek concludeert het kabinet dat een transportnet voor waterstof noodzakelijk is en dat deze (omwille van kosten) voor een zo groot mogelijk deel zal moeten bestaan uit bestaande leidingen. Het kabinet vraagt aan Gasunie de ontwikkeling van het H₂-transportnet op zich te nemen en de gasleidingen vrij te spelen om te kunnen hergebruiken.


Ook komt het kabinet met een plan dat inzicht geeft in waar en wanneer behoefte aan waterstof ontstaat. In combinatie met een tijdslijn voor het beschikbaar komen van leidingen, moet dit leiden tot een onderbouwde uitrol en fasering van het landelijk waterstofnet. Het is aan een nieuw kabinet om te besluiten hoe de leidingen komen te liggen en hoe het netwerk gefinancierd wordt.

Het rapport HyWay27 is opgesteld door PWC Strategy& op basis van een gezamenlijk onderzoek van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën en de landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie. Download het rapport hier.

Vraag

Op korte termijn ziet het onderzoek vooral vraag naar toegankelijke waterstof vanuit de industrie. Op langere termijn is de verwachting dat ook vanuit de sectoren mobiliteit, de gebouwde omgeving en de elektriciteitssector concrete vraag om transportcapaciteit voor waterstof ontstaat.


Ook de groen- en onderhoudssector ziet toekomst in het gebruik van waterstof om uitstoot te drukken, maar wachten tot de schone brandstof beter beschikbaar is. Zo vertelde Anton Bunt, directeur van bodemspecialist Terrastab eerder aan Stad+Groen: 'Het is vooral belangrijk dat we straks eenvoudig waterstof kunnen tanken. Het distributienetwerk moet eerst goed op poten staan voordat waterstof voor ons een realistische optie is. Als je naar de andere kant van Nederland moet om waterstof te tanken, mis je je doel.'

Bron: Rijksoverheid

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER