Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Proef Peelgemeenten: 'we laten gevallen bladeren liggen'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 26 oktober 2021
48 sec


Gevallen bladeren als bodemverbeteraar

Dit jaar starten meerdere Peelgemeenten, waaronder de gemeente Gemert-Bakel een proef om gevallen bladeren op gazons niet af te voeren, maar te laten liggen. Met de proef, die 'Missie bladgoud' werd gedoopt, hoopt Gemert-Bakel de bodem te verbeteren.


Vanaf dit najaar wordt de proef op diverse grasvelden in Bakel ingezet: bladeren die op het gras zijn gevallen, blijven daar. Door de bladeren wel eerst te versnipperen wordt het volgens de gemeente sneller door de bodem opgenomen.

Bodemverbeteraar

Missie bladgoud ziet gevallen bladeren als waardevolle, natuurlijke bodemverbeteraar, waarmee de bodem, het bodemleven en daarmee de beplanting gestimuleerd worden. Het laten liggen van de bladeren zou er ook voor zorgen dat de bodem meer water kan vasthouden, waardoor de gazons minder snel verdrogen. Ook bieden de bladeren schuilplaats voor kleine dieren zoals insecten, aldus de gemeente.


De gemeente stimuleert bewoners ook de bladeren zoveel mogelijk te laten liggen en de bladeren van het terras tussen de planten te vegen. Als de proef in Bakel succesvol blijkt, gaat de gemeente het de komende jaren op meerdere locaties toepassen.

Rotterdam

De Peelgemeenten zijn niet de eersten die de bladeren laten liggen. Zo deed de gemeente Rotterdam vorig jaar al proeven met het laten liggen van herfstbladeren. Op verzoek van Rotterdam en Rotterdamse Adviseur Bomen Ronald Loch ontwikkelde GKB een zogenaamde bladmulcher. Die verwerkt het blad ter plekke tot voedsel voor de bomen, het gras en de verdere biodiversiteit.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER