Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Herder Ecochopper

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
geen goede datum opgegeven
162 sec


Bermmaaien met behoud van biodiversiteit

In het ecologisch bermbeheer past de traditionele klepelmaaier minder goed. Herder biedt met de Ecochopper een goed alternatief. Het is een schijvenmaaier met ingebouwde hakselaar. Hierdoor is het maaisel ook goed te gebruiken voor recycling of vergisting.


Voor het maaien van wegbermen wordt vaak een klepelmaaier ingezet. Die machine heeft een hoge capaciteit, maar heeft als nadeel dat hij minder goed is voor de biodiversiteit in de berm. De klepelrotor veroorzaakt een grote zuigkracht en daardoor worden er veel zaden van planten en kruiden opgezogen om zo met het maaisel te verdwijnen. Ook veel insecten, slakjes en ander klein bodemleven verdwijnen zo uit de bermen. Om dit probleem te ondervangen, komt Herder - onderdeel van de Alamo Group The Netherlands - met de Ecochopper. Deze is oorspronkelijk door Rema Machines in Ferwerd ontwikkeld. Dit bedrijf ontwikkelt duurzame machines voor landbouw, industrie en omgeving. Deze maaier werd ontwikkeld voor biologisch bermbeheer. Het bedrijf heeft echter niet de mogelijkheid om machines in productie te nemen. Daarom heeft de Alamo Group de patenten overgenomen van de gebroeders Regnerus, de eigenaren van Rema. De machines worden voortaan gebouwd in de Alamo-vestiging in Middelburg, waar ook de Herder-machines worden gebouwd.

Aan de voorzijde van de bak zitten twee luchtgaten. Hierdoor wordt een luchtstroom naar buiten geblazen, die insecten weghoudt van de maaier.
Aan de voorzijde van de bak zitten twee luchtgaten. Hierdoor wordt een luchtstroom naar buiten geblazen, die insecten weghoudt van de maaier.
Aan de achterzijde valt de nieuwe vorm van de looprol op. Deze laat in het midden drie cm vrij, waardoor niet alles wordt aangedrukt.
Aan de achterzijde valt de nieuwe vorm van de looprol op. Deze laat in het midden drie cm vrij, waardoor niet alles wordt aangedrukt.

Geen gewone schijvenmaaier

Herder had zelf al een schijvenmaaier voor ecologisch bermbeheer in het programma, de ECM. Dit is een schijvenmaaier met twee trommels. Die kneust het maaisel in plaats van het te verhakselen. Dat laatste doet de nieuwe Ecochopper wel. Het is namelijk niet simpelweg een schijvenmaaier, maar heeft een hakselaar die het maaisel sterk verkleint. Boven de maaier zit een roterende as met vrij draaiende, ongeveer 18 cm lange messen. Deze draaien tussen een tegenkam met mesjes door, zodat het maaisel sterk gesneden wordt. Hierdoor is het maaisel goed op te zuigen, omdat het geen lange gewasplukken meer bevat. Het is nodig om het maaisel te verwijderen om de berm te verschralen. Het maaisel kan ook worden gebruikt om te worden gerecycled of vergist. Het maaisel van de schijvenmaaier is veel schoner dan dat van de klepelmaaier. Die zuigt niet alleen het bodemleven mee, maar ook grond en vervuiling uit de berm. De schijvenmaaier laat dit veel meer liggen. Wanneer dit in het maaisel achterblijft, is dat minder goed te gebruiken in een vergister, maar ook minder goed te verwerken tot grondstoffen voor nieuwe producten. Papier is een bekend product voor recycling. Een voorbeeld van een product dat gemaakt is van bermmaaisel, is het eierdoosje.


Onder de maaischijven zitten glijsloffen. Die zorgen ervoor dat niet de volle breedte van de maaibalk over de grond gaat.
Onder de maaischijven zitten glijsloffen. Die zorgen ervoor dat niet de volle breedte van de maaibalk over de grond gaat.

Bijzondere looprol

Een ander verschil tussen de Ecochopper en de klepelmaaier is de looprol. Klepelmaaiers hebben een looprol die over de hele breedte dezelfde diameter heeft. De Ecochopper heeft een looprol met op de uiteinden een grotere diameter. Daardoor loopt de rol op zijn uiteinden en blijft in het midden van de rol een ruimte van drie centimeter onder de rol vrij. Hierdoor wordt niet alles platgedrukt. Ecologen hebben dit beoordeeld en zijn tot de conclusie gekomen dat kevertjes en slakken inderdaad ontzien worden. Een staalkabel achter de rol zorgt ervoor dat er geen maaisel of grond aankoekt aan de rol. Hierdoor blijft deze schoon en houdt hij de maaier op een constante diepte. De vierschijfsmaaier heeft een werkbreedte van 165 cm. In het eerste kwartaal van volgend jaar komt er een 125 cm brede uitvoering. Het maaigedeelte is gebaseerd op de techniek van de cirkelmaaiers van Lely.


Luchtstroom verjaagt insecten

Zowel de kneuzer als de hakselaar wordt hydraulisch aangedreven. De afzuiging zit op de verzamelwagen en dat is dezelfde die ook op de klepelmaaiers zit. De maaidiepte wordt ingesteld door het verstellen van de looprol, via een gatenpatroon. Juist voor ecologisch bermbeheer is het goed om iets hoger te stoppelen. Een tweede manier om de maaidiepte te beïnvloeden, is het meer of minder voorover stellen van de maaibak. Dit kan met de bakcilinder van de maaiarm. De gesegmenteerde glijsloffen per maaischotel voorkomen dat de maaibalk het bodemleven platdrukt.
Een verdere bescherming van insecten wordt gevormd door de flappen aan de voorkant van de maaier. Die zorgen ervoor dat vliegende insecten niet in de maaier komen. Dit effect wordt versterkt door twee openingen aan de voorkant van het frame, waaruit een sterke luchtstroom wordt geblazen. Er kan aan de luchtstroom nog een feromoon worden toegevoegd, dat insecten op de vlucht doet slaan.


Het hart van de Ecochopper wordt gevormd door vier maaischijven, een rotor met vrij draaiende mesjes en een tegenkam met mesjes.
Het hart van de Ecochopper wordt gevormd door vier maaischijven, een rotor met vrij draaiende mesjes en een tegenkam met mesjes.

Belangrijke rol Ecochopper

De vermogensbehoefte van de schijvenmaaier is lager dan die van een klepelmaaier bij dezelfde werkbreedte. Ook dit is een positief milieueffect, want dat bespaart brandstof en daarmee ook CO2-uitstoot. De nieuwe maaier van Herder is met recht een ECOchopper. Daarbij staat 'eco' niet alleen voor economisch, maar vooral voor ecologisch. Wim van Breda neemt de Ecochopper in het verkooppakket op, net als de andere Herder-maaiers. Eigenaar Dick van Breda: 'Als bedrijf zijn we altijd bezig om voor onze klanten naar oplossingen te zoeken, zodat zij aan de wensen van hún klanten kunnen voldoen. Ik verwacht dat de Herder Ecochopper daarbij een belangrijke rol kan spelen.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER