Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Willem Butz: 'Ik wil niet dat het idee ontstaat dat wij toestellen komen verkopen'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 31 mei 2022
284 sec


De toestellen an sich zijn niet het belangrijkst. Het gaat om het geheel van de speelplek.'

Wie 150 boeren onder zich heeft, mag met recht en reden een superboer genoemd worden. Maar omdat die titel al vergeven is aan een voetbalclub in het oosten van het land, stellen wij de geïnterviewde van dit verhaal gewoon voor met zijn eigen naam: Willem Butz, CEO van de bedrijven Boerplay, Boer Belgium, Boerplay gmbh en Visser Groen.

Willem Butz, CEO van Boerplay, Boer Belgium, Boerplay gmbh en Visser Groen.
Willem Butz, CEO van Boerplay, Boer Belgium, Boerplay gmbh en Visser Groen.

De bedrijven waaraan Butz leiding mag geven, werken in heel Nederland, maar het hoofdkwartier is in Nieuwendijk. Dat is een Brabants dorpje net onder rook van Gorinchem, waar ik in ieder geval nog nooit van gehoord had. Het kantoor waar Boerplay in gevestigd, is niet chique of fancy en de voordeur heeft een tipje WD40 nodig, maar er wordt duidelijk keihard gewerkt. In de vijf minuten dat ik in de hal sta te wachten op Butz, die nog in bespreking is, komen er misschien wel tien mensen met indrukwekkende tekeningen en dossiers langs gesneld. Allemaal vriendelijk groetend, maar wel direct op weg naar het volgende gesprek met een collega of klant. Medewerkers lijken sowieso belangrijk bij Boerplay. Centraal in de ontvangsthal van het bedrijf hangt een display met portretten van alle medewerkers. Dat zie je natuurlijk wel vaker, maar doorgaans staat dan meneer of mevrouw de directeur op de eerste plaats. Hier hangt iedereen gezellig door elkaar heen. Aanvankelijk kan ik Butz zelfs niet vinden tussen de 150 'boeren'. De boodschap is duidelijk: 'samen klaren wij de klus'.

Relevantie

Door de hectiek is het hoofdkantoor duidelijk geen geschikte plaats voor een rustig interview, maar gelukkig heeft Boerplay aan de overkant van de straat nog een kantoor. Daar zitten onder andere de ontwerpers en product developers van het bedrijf en is het wat rustiger. Interviewen is bij Butz niet echt nodig. Butz is van het type waar je een kwartje in gooit, waarna je een hele encyclopedie aan tekst terugkrijgt. Het enthousiasme en de passie lijken vooral gericht op de markt en de maatschappelijke relevantie van het bedrijf. Natuurlijk moeten de bedrijven van Butz rendement maken. Dat is waarschijnlijk ook de verwachting van de twee stille vennoten die de aandelen van Boerplay in bezit hebben. Maar het gesprek met de ceo richt zich vooral op de maatschappelijke rol van Boerplay en de manier waarop die in een bedrijfsmodel is verwerkt.


Spelen

Bij Boerplay draait alles om spelen. Je denkt dan vooral aan kinderen, maar dat blijkt een foute vooronderstelling. Boerplay heeft de ambitie om niet alleen kinderen aan het spelen te krijgen, maar net zo goed andere leeftijdscategorieën, zoals jongvolwassenen en volwassenen, maar ook ouderen. Die brede scope geldt ook voor de commerciële doelgroepen. Traditioneel denk je bij een bedrijf als Boerplay aan speelplekken in gemeentes. Boerplay werkt echter ook voor scholen, recreatiebedrijven en de zorg. Butz: 'Wij willen al deze doelgroepen bewerken. We zijn niet in alle sectoren even sterk. We concentreren ons nu bijvoorbeeld extra op de recreatiesector, omdat we daar in vergelijking met andere sectoren wat minder zichtbaar waren. Daarbij is belangrijk dat de verschillende sectoren een heel andere benadering nodig hebben. Bij gemeentes gaat het om zaken als de leefbaarheid van een wijk. Ondernemers in de recreatiesector hebben de ambitie om kinderen en daarmee hun ouders te verleiden langer op een plek te blijven en een extra kop koffie of taartje te nuttigen. In de zorg, op zijn beurt, wil men zorgen dat mensen vitaal blijven of bijvoorbeeld eenzaamheid voorkomen.


Boerplay zet dan ook aparte commerciële teams in voor de verschillende sectoren, mensen die precies weten hoe ze de vertaalslag kunnen maken van de vraag van een klant naar een mooie speelplek. Voor de ontwerpers geldt deze dedicated rol niet. Van hen wordt verwacht dat ze voor alle sectoren kunnen ontwerpen.

Fabriek

Bijzonder aan Boerplay is dat het bedrijf niet alleen speelplekken ontwerpt en installeert, maar ook een eigen fabriek heeft. Volgens Butz heeft dat veel voordelen, maar in het perspectief van de markt is het ook weleens een nadeel. Een van de voordelen is dat Boerplay veel makkelijker dan andere leveranciers onderdelen van oude speelplekken kan integreren in nieuwe plekken. Butz: 'Ik moet weleens lachen als het gesprek over "circulair" gaat. Voor ons is dat geen nieuw of modern woord. Zo werkten wij vijfentwintig jaar geleden al, toen het woord misschien nog niet eens bestond in die betekenis.' Naast de hoge mate van flexibiliteit die een eigen fabriek met zich meebrengt, kan het in de commerciële praktijk ook een nadeel hebben. Boerplay wil in de markt vooral bekendstaan als ontwerper en bouwer van de mooiste en beste spelplekken waar mensen graag voor terugkomen. In dat proces moet de eigen productiefaciliteit een deel van het geheel zijn. Doel mag nooit zijn dat de markt die producten gepresenteerd krijgt alleen omdat ze in de eigen fabriek worden gemaakt. Butz: 'Ik wil niet dat het idee ontstaat dat wij toestellen komen verkopen. De toestellen an sich zijn niet het belangrijkst. Het gaat om het geheel van de speelplek.'


Boerplay wil in de markt bekendstaan als ontwerper en bouwer van de mooiste en beste speelplekken

Dat Boerplay een eigen fabriek heeft, wil overigens niet zeggen dat het bedrijf alles kan maken. Butz: 'Voor heel grote series en bijzondere bewerkingen gaan wij naar specialisten. Simpelweg omdat die beter geëquipeerd zijn voor bepaalde werkzaamheden en dus goedkoper voor de klant.'

Circulair

Boerplay en Boer Urban zijn naar eigen zeggen een van de eerste bedrijven die jaren geleden al gerecycled kunststof toepasten. Butz: 'Dat deden we niet eens zozeer uit milieuoogpunt, maar vooral omdat je daarmee speelplekken creëert die lang goed blijven. Het is gewoon prima materiaal en duurzamer dan veel soorten hout, die na tien of twintig jaar verrot zijn. Wij komen op plekken waar we soms wel dertig jaar of langer geleden iets gebouwd hebben met gerecycled kunststof. Die plekken zijn nog steeds goed; misschien wat gedateerd, en de wijk eromheen is helemaal veranderd, maar ze zijn nog goed bruikbaar. Dat zijn dan speelplekken waar je blij van wordt.'


Maatschappelijk

Ik heb het met Butz over de manier waarop de hedendaagse maatschappij met spelen omgaat. Butz concludeert dat onze samenleving lijdt onder compartimentalisatie. Dat betekent dat kinderen eigenlijk alleen mogen spelen op de daarvoor aangewezen plekken, vaak ook omdat er anders overlast ontstaat.


Butz, die zich hierover zichtbaar opwindt: 'Uit dat idee of concept is het woord "hangjeugd" ontstaan. Jongeren die elkaar opzoeken op een plaats waar dat niet de bedoeling is en die alleen daarmee al overlast zouden veroorzaken. Onzin, natuurlijk; dat doen jongeren nu eenmaal.' Volgens Butz zou je de openbare ruimte in principe zo moeten inrichten dat kinderen, maar net zo goed jongvolwassenen en ouderen, overal kunnen spelen en recreëren.

Visser: oplossing voor de zorg

Met de overname van Visser in 2017 kreeg Boer Play een entree in de zorg. Sindsdien richten ook zorgtuinen in. Bij zorglocaties richten ze de buitenruimte in om de behoefte van de diverse gebruikers te ondersteunen. Hierdoor krijgt de buitenruimte een extra functie. En daarnaast worden er ook faciliteiten aangebracht zodat de bewoners bijvoorbeeld gestimuleerd worden om te bewegen, zoals met moestuinbakken op hoogte of de dagelijkse wandeling naar de volière.


Het traditionele idee van onderwijs is stilzitten in de klas en luisteren naar de leerkracht, maar voor de meeste kinderen werkt dit niet.

Veilig spelen

Butz windt zich op over het feit dat de openbare ruimte zo ingericht wordt dat je maar op een beperkt aantal plaatsen kunt spelen. Hetzelfde denkt hij over het concept Veilig Spelen. Volgens Butz is dit een concept dat klaarblijkelijk nodig is, maar niet nodig zou moeten zijn. Spelen zou in principe ook moeten inhouden dat je als kind leert om te gaan met veiligheid, of beter gezegd onveiligheid. Als een kind supergeconcentreerd over een balk loopt, waar het ook af kan vallen, worden de hersenen getraind, verleggen zij hun grenzen en ontwikkelen ze zich. Als je dit een kind ontneemt, ontneem je het ook de kans om op te groeien tot een evenwichtige volwassene.

Butz: 'Onze kinderen zijn onze toekomst. We moeten ze de kans geven om antwoorden te vinden voor de problemen van de toekomst. Spelen is daarbij cruciaal; het is feitelijk de beste school die we onze kinderen kunnen geven. Het traditionele idee van onderwijs is stilzitten in de klas en luisteren naar de meester. Nu weten we dat dit voor de meeste kinderen helemaal niet werkt. Kinderen moeten spelen om hun hersenen te ontwikkelen. Dat is ook de reden dat we een concept bewegend leren hebben ontwikkeld, zodat kinderen de lesstof die binnen is uitgelegd, buiten kunnen inoefenen. Leren met het hele lijf, zodat leerdoelen makkelijker gehaald worden. En nog leuker ook!'


LEES OOK
Meer ruimte voor spel naast de deur
30-12-2020 | ARTIKEL
213 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER