Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verslaafd

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 28 juni 2022
91 sec


Stilletjes zijn we er allemaal verslaafd aan geraakt: onze smartphones. Overal waar we gaan of staan, zit die iPhone of Samsung aan onze handjes geplakt. Je hoort weleens zeggen dat vooral jongeren verslaafd zijn aan hun smartphone, maar helaas geldt dat net zozeer voor de wat oudere medemens.


Zelfs uw redacteur kreeg recent nog een ernstige vermaning en een dikke prent van een ambtsdrager in blauw, omdat hij zijn telefoon niet met rust kon laten in de auto. Natuurlijk is dat jammer en hebben we door die verslaving minder aandacht voor de dingen die er werkelijk toe doen. Onze telefoon is als het ware ons gezicht op de wereld geworden. De hele dag door bombardeert die ons met berichten, appjes, notificaties, die allemaal even belangrijk zijn en ons afhankelijk maken van dat rare ding, dat nog steeds telefoon heet, maar waar we eigenlijk nooit meer mee bellen. Alles meten we via de telefoon; we hebben niet geslapen of bewogen als de telefoon geen groen licht geeft.

In principe zijn het handige tools om de wereld beter te begrijpen, maar de combinatie van zaken zorgt ervoor dat wij elkaar niet meer verstaan

Ook de groene sector lijkt stilletjes in de ban te zijn gekomen van deze dictatuur van digitale hulpmiddelen. Alles wordt gemeten via apps, sensoren en andere digitale hulpmiddelen. Op zich zijn dit handige tools om de wereld om ons heen beter te begrijpen. Maar de combinatie van zaken zorgt er feitelijk voor dat wij elkaar niet meer verstaan. Het lijkt een beetje op wat ons allemaal overkomt op Google. Je zoekt net zolang tot je niets gevonden hebt, of in ieder geval door de digitale bomen het bos niet meer kunt onderscheiden. Een pregnant voorbeeld is ook dat wij als vakblad dagelijks gebeld worden door burgers die wanhopig contact zoeken met hun gemeente, vanwege een overvloed aan Japanse duizendknoop, poepende honden of jeukende eikenprocessierupsen in hun wijk. Natuurlijk weten die burgers dat wij daar ook geen antwoord op kunnen geven, maar ze lopen dood op de digitale barrières die gemeentes opwerpen om maar vooral geen contact met hun burgers te hoeven hebben.

Je zoekt net zolang tot je niets gevonden hebt, of in ieder geval door de digitale bomen het bos niet meer kunt onderscheiden

Een probleem is ook dat al die digitale hulpmiddelen een doel op zich en een verdienmodel zijn geworden. Neem bijvoorbeeld de inmiddels bekende 3-30-300-stelregel om de waarde van groene infrastructuur te bepalen. Slimme bedrijven ontwikkelen daar weer prachtige digitale platformen voor, waarmee je exact kunt bepalen hoe groen je als gemeente bent. Op het eerste gezicht sympathiek, maar behalve dat het veel geld kost, levert het niet echt meerwaarde op voor het groen in de wijk. Gebruik dat geld gewoon om bomen in de grond te stoppen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER