Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Rapport Arcadis: 'Amsterdam en Rotterdam duurzame koplopers'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 20 juni 2022
69 sec


De Nederlandse steden Amsterdam en Rotterdam doen het globaal goed op duurzaamheid, aldus de Arcadis Sustainable Cities Index 2022. Aan de hand van drie pijlers planet (milieu), people (sociaal) en profit (economie) rangschikte het Nederlandse advies- en ingenieursbureau honderd wereldsteden tot een top 100 duurzaamheid.


Amsterdam eindigde op de 10e plek in de globale, duurzame top 100 van Arcadis.
Amsterdam eindigde op de 10e plek in de globale, duurzame top 100 van Arcadis.

In deze vijfde editie van de Arcadis Sustainable Cities Index presenteert Arcadis hun 'meest uitgebreide en diepgaande analyse van stedelijke duurzaamheid tot nu toe'. 'We bekijken hoe duurzaamheid de sleutel is tot welvaart in steden en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor iedereen', aldus het advies- en ingenieursbureau.

Top vijf

Arcadis onderzocht honderd steden en rangschikte die aan de hand van drie duurzaamheidspijlers - planet, people en profit - onderverdeeld in 26 thema's, waaronder groene ruimten, waterverbruik en afvalmanagement. Vooral Noord-Europese scoort goed; de algehele top vijf bestaat uit Oslo (1), Stockholm (2), Tokyo (3), Kopenhagen (4) en Berlijn (5).


Nederlandse steden

Amsterdam eindigde op de 10e plaats en Rotterdam op de 12e. Amsterdam scoort vooral goed op de pijlers planet (14) en people (10). Binnen profit kwam onze hoofdstad uit op de 25e plaats. De kwaliteit van de infrastructuur is een van de sterke punten en het vervoer in de stad is over het algemeen behoorlijk duurzaam, hoewel er ook ruimte is voor meer investeringen, aldus Arcadis. Het zal niemand verbazen dat ook de fietsinfrastructuur van Amsterdam op wereldniveau hoge ogen gooit.


In vergelijking met andere steden is de CO2-uitstoot van Amsterdam gemiddeld. Het energiegebruik per capita ligt iets boven het gemiddelde. Deze mindere score wordt volgens Arcadis deels veroorzaakt door het lage aandeel hernieuwbare energiebronnen. Op dit gebied zijn dringend investeringen nodig, zo luidt de conclusie.

Rotterdam (planet 10, people 8, profit 40) scoorde onder meer goed op afvalmanagement, groen in de stad en duurzame mobiliteit. Volgens Arcadis is terug te zien dat de Maasstad meer inzet op energietransitie, klimaat en digitalisering. Een minpunt van beide Nederlandse steden is het gebrek aan betaalbare woningen.

Het hele rapport 'Arcadis Sustainable Cities Index 2022' is te downloaden via de website van Arcadis www.arcadis.com/nl-nl.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER