Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Bamboeproducten geven kantoortuin NVM Utrecht duurzaam karakter'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 23 augustus 2022
134 sec


Nieuwe buitenruimte is uitnodigend, open geheel geworden

Begin dit jaar werd de gloednieuwe buitenruimte rond het recent betrokken kantoorpand van NVM Makelaars in Utrecht opgeleverd. Voor passend buitenmeubilair klopten NVM en de verantwoordelijke groenvoorziener, Van der Tol - bekend van onder meer het Rotterdamse Depot Boijmans van Beuningen - in een vroeg stadium aan bij Furns, fabrikant en leverancier van inrichting voor de tuin en openbare ruimte.

Voor werknemers is het in de gloednieuwe buitenruimte goed vertoeven.
Voor werknemers is het in de gloednieuwe buitenruimte goed vertoeven.

'Samen hebben we gekeken naar de eisen en wensen van de opdrachtgever en wat er op het gebied van meubilair mogelijk was', zo vertelt Mathijs van Haren, projectmanager bij Furns. Na een bezoek aan het kantoor en de showroom van de buitenmeubilair-expert in Uden was de kogel door de kerk. 'We mochten de complete inrichting verzorgen: van verschillende zitelementen, zoals banken en ronde picknicksets, een statafel en afvalbakken, tot in de trap geïntegreerde cortenstalen elementen en losse cortenstalen plantenbakken op maat.'

Duurzame kantoortuin

De buitenruimte, gelegen op het dak van de ondergrondse parkeergarage, moest een functionele, open en uitnodigende groene plek worden. Naast een uitstraling die past bij het bedrijf, waaraan onder meer invulling werd gegeven door de materiaal- en kleurkeuze, was ook duurzaamheid een belangrijke eis. 'We hebben de onderstellen van het meubilair speciaal voor NVM in een andere kleur gecoat', vertelt Van Haren. 'Het duurzame aspect zit bij de inrichting met name in het gebruik van bamboe.' Zo werd voor de 'houtige' elementen van het meubilair in de Utrechtse kantoortuin, zoals de zitvlakken en tafelbladen, gebruikgemaakt van zogenaamde Moso Bamboo X-treme-balken; dit is het type productbamboe dat Furns in zijn meubilair toepast.


Het meubilair is speciaal voor NVM in een andere kleur gecoat en voorzien van Moso Bamboo X-treme-balken.
Het meubilair is speciaal voor NVM in een andere kleur gecoat en voorzien van Moso Bamboo X-treme-balken.
'Bamboe is niet alleen de snelst groeiende grondstof, het is ook het product met de grootste marktgroei', vertelde Sil van Duijnhoven, mede-eigenaar van Furns, eerder aan Stad+Groen. 'In steeds meer projecten wordt gevraagd om één type materiaal te gebruiken voor zowel de gevels of terrasinrichting als voor de meubels. In samenwerking met zusterbedrijf Awood geeft Furns met bamboeproducten invulling aan die vraag van bedrijven, gemeentes en ontwikkelaars.'

Alle Furns-producten worden circulair opgebouwd; denk hierbij aan de constructie, het afvalpercentage en de herbruikbaarheid. Onnodig materiaalgebruik en laswerk en overmatige verstevigingen worden zo veel mogelijk omzeild. Zo bestaat het framewerk van de Storr-afvalbakken uit aluminium dat 100 procent recyclebaar is. De Storr-picknicksets en Gro-banken zijn gemaakt uit verzinkt staal dat deels gewonnen wordt uit schroot en al jaren volledig gerecycled wordt. Verder wordt ieder product zo efficiënt mogelijk uitgewerkt om de hoeveelheid snijafval te beperken. Het schroot dat overblijft, wordt hergebruikt om de keten gesloten te houden.


Dankzij de cortenstalen plantenbakken op maat is ook de trap van groen voorzien.
Dankzij de cortenstalen plantenbakken op maat is ook de trap van groen voorzien.

Meer dan leverancier

Van Haren laat weten met trots terug te kijken op weer een succesvol afgerond project. 'De buitenruimte van de Utrechtse vestiging van NVM Makelaars is een mooie, uitnodigende en functionele plek geworden', zegt hij. Door de korte lijntjes tussen opdrachtgever Van der Tol en Furns kon er snel geschakeld worden. 'Omdat we al heel vroeg bij dergelijke trajecten betrokken zijn, kunnen we meedenken met de opdrachtgever en passend advies geven. In dat opzicht zijn we veel meer dan louter leverancier; we nemen meer de rol aan van partner.'


Mathijs van Haren, projectleider bij Furns
Mathijs van Haren, projectleider bij Furns

Bamboe: van plant tot plank

Voordat de bamboe in de producten van Furns toegepast kan worden, ondergaat de plant een aantal stappen. Na de oogst wordt de bamboestam in de lengterichting in strips gespleten, waarna de buiten- en binnenschil worden verwijderd. De strips worden vervolgens met een wals ingekerfd en onder druk tot losse bamboevezels gemaakt. In stappen worden deze verhit tot 200°C, waarbij stoom de bamboe beschermt tegen verbranding en verkoling. Vervolgens worden de vezels afgekoeld en gedroogd. Tijdens de verwerking veranderen het vochtgehalte en het suikergehalte en verandert de kleur van de bamboe van licht- naar donkerbruin.

De donkere bamboevezels worden in een mal geplaatst en vervolgens met 7 procent lijm bij hoge temperatuur en onder hoge druk samengeperst, waardoor de lijm uithardt. Het resultaat is een grote plaat, die in kleinere delen - planken of balken - wordt gezaagd. De combinatie van het comprimeren en thermisch behandelen van de bamboestrips verhoogt de dichtheid van het materiaal van 650-700 kg/m³ tot ca. 1.150 kg/m³ en verbetert de hardheid aanzienlijk.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER