Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

WUR: 'Tiny Forest op hete zomerdag tot 20 graden koeler dan op straat'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 6 september 2022
100 sec


Jaarrond gemiddeld 7 graden koeler

De afgelopen jaren zijn ze op steeds meer plekken in Nederlandse buitenruimte te vinden: Tiny Forests. De dichtbegroeide minibossen kunnen helpen hittestress in de stad tegen te gaan, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Environment Research. In de zomer zou de temperatuur in zo'n Tiny Forest twintig graden lager kunnen zijn dan op straat.

Een recent aangeplant Tiny Forest in Ridderkerk in juni 2021
Een recent aangeplant Tiny Forest in Ridderkerk in juni 2021

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid minibos van ongeveer 250 vierkante meter, waarin maximaal 600 inheemse bomen worden geplant. Met de stedelijke minibossen IVN Natuureducatie mensen, met name kinderen, met de natuur te verbinden en het verlies van biodiversiteit in het stedelijk gebied een halt toe te roepen

Temperatuursverschil

Vier lang deed Wageningen Environmental Research, onderdeel van de Wageningen Universiteit (WUR) met zo'n honderd vrijwilligers en studenten onderzoek naar de Tiny Forests. Om een beeld te krijgen de bijdrage aan verkoeling in stedelijk gebied, werd in 2020 en 2021 bij elf van de inmiddels pakweg 170 Nederlandse minibossen de bodemtemperatuur gemeten; binnen en buiten het Tiny Forest.


Het verschil bleek vooral in de zomerperiode groot te zijn, waar het op extreem hete dagen kan oplopen tot meer dan 20 graden. Het jaarrond ligt de temperatuur in een Tiny Forest gemiddeld zo'n 7 graden lager dan op de straat en in de zomer zo'n 10 graden.

Jaarrond ligt de temperatuur in een Tiny Forest gemiddeld zo'n 7 graden lager dan op de straat en in de zomer zo'n 10 graden.

Neerslag, biodiversiteit en CO2

Ook werd er onderzoek gedaan naar de rol van de minibossen in het kader van extreme neerslag, biodiversiteit en CO2. De elf Tiny Forests zouden ruim acht miljoen liter water opgevangen hebben tussen moment van aanleg en eind december 2021, zo concluderen de onderzoekers.


Per Tiny Forest werden gemiddeld 270 soorten waargenomen. In totaal ontdekten de onderzoekers en vrijwilligers er 1167 soorten planten en dieren, exclusief de aangeplante bomen en struiken. Naarmate een Tiny Forest ouder en daardoor dichter begroeid wordt, worden er minder spinnen en mieren aangetroffen en meer bodemdieren zoals slakken, pissebedden en regenwormen, zo blijkt uit de studie. De zwarte wegmier komt het meest voor, maar ook bladluizen en pissebedden zijn er veel. WUR-onderzoeker Fabrice Ottburg benadrukt dat ook deze 'doodgewone soorten' belangrijk zijn. 'In een Tiny Forest leven grote populaties van doodgewone dieren. Dit is de onderkant van de voedselpiramide en daar profiteren amfibieën, zangvogels en kleine zoogdieren weer van', aldus Ottburg.

Tiny Forest tussen 1 en 5 jaar leggen jaarlijks 127,5 kilo CO2 vast

Tenslotte bepaalden de onderzoekers ook de gemiddelde jaarlijkse CO2-vastlegging van de Tiny Forests. Die bedroeg 127,5 kilo CO2 per jaar voor Tiny Forests van 1 tot 5 jaar oud. De verwachting is dat dit tot 50 jaar na aanplant zal blijven doorgroeien tot zo'n 250 kilo CO2 per jaar. Gezien de uitstoot van een gemiddeld mens op aarde (op jaarbasis ongeveer 4,4 ton CO2) zal een Tiny Forest slechts een kleine bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-concentratie in de lucht, aldus de WUR.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER