Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Inwerktreding Omgevingswet opnieuw uitgesteld

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 17 oktober 2022
108 sec


Nieuwe datum 1 juli 2023, maar 'van langer uitstel geen sprake'

In juni gaf de Eerste Kamer voorzichtig groen licht voor de inwerktreding van de Omgevingswet per januari 2023, maar gaf aan het definitieve besluit pas in oktober te nemen. Aan de voorwaarden die de Kamer stelde, lijkt onvoldoende te zijn voldaan. De inwerktreding is wederom opgeschoven, naar juli 2023.

Hugo de Jonge. Foto: Martijn Beekman
Hugo de Jonge. Foto: Martijn Beekman

'Er is meer tijd nodig om te oefenen en te testen', schrijft De Jonge in een kamerbrief aan de Eerste Kamer. 'Alles afwegend is een nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 de beste optie, zo vinden ook de provincies, gemeenten en waterschappen. Dit beperkte uitstel zorgt voor zorgvuldigheid én duidelijkheid. Over de verschillende scenario's, achterliggende dilemma's en alle voor- en nadelen ga ik graag met de Eerste Kamer in debat.'

De Jonge: 'Er is meer tijd nodig om te oefenen en te testen'

Digitale stelsel

'We staan op de drempel van introductie van dit nieuwe wetgevingsstelsel, maar we zien dat er meer tijd nodig is om het digitale stelsel te testen en hiermee te oefenen', schrijft De Jonge. 'Door de jaren heen is, vanuit de ervaringen in de uitvoering en het voortdurend testen, het ontwerp aangepast en ontwikkeld. De minimale eisen voor inwerkingtreding zijn met de uitvoeringspraktijk vastgesteld.'


Er is hard gewerkt, zo schrijft De Jonge, wat heeft gezorgd voor aanzienlijke vooruitgang van het digitaal stelsel dat ten grondslag ligt aan de wet. 'Tegelijkertijd constateer ik ook dat in de enquête die ik heb laten uitvoeren niet alle medewerkers van de bevoegde gezagen zeggen er klaar voor te zijn. Daarnaast is het gewenst om meer tijd te nemen om de werking van het ICT-stelsel volledig door te testen in de keten, zo blijkt ook uit het recent verschenen AcICT rapport.'

Van langer uitstel geen sprake

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UvW) en het Rijk wilden graag vasthouden aan de datum van 1 januari 2023. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaf echter aan dat nog niet alle elementen op de voor de provincies belangrijke instrumenten, of alternatieven daarvoor, in de keten zijn beproefd. De provincies pleitten daarom voor uitstel.


Van langer uitstel mag geen sprake zijn

De Jonge schrijft dat hij beseft dat met het uitstel gemeenten dwarszit die in de startblokken staan om met de Omgevingswet te beginnen en dat er waarschijnlijk dubbel werk moet worden gedaan. De minister erkent dat bevoegd gezagen en het Rijk extra kosten moeten maken door het uitstel en schrijft dat van langer uitstel geen sprake mag zijn. Dat zou niet alleen nog meer kosten met zich meebrengen, ook de opgebouwde kennis komt dan in gevaar. De Jonge wil dan ook niet helemaal terug naar de tekentafel wil met het digitaal stelsel.

Uitstel

De Omgevingswet is een grootschalige bundeling van wetten om het beleid in de fysieke leefomgeving eenvoudiger en lokaler te laten verlopen. Kort gezegd is het doel om het omgevingsrecht te vereenvoudigen en te bundelen in één wet. Zo moet het geheel inzichtelijker, meer voorspelbaar en gemakkelijker worden. De inwerktreding van de Omgevingswet is al meerdere malen uitgesteld.

April 2020 werd aangekondigd dat de Omgevingswet per 1 januari 2021 in werking zou gaan. Een maand later werd dat verschoven naar 1 januari 2022 en in mei 2021 werd dat 1 juli 2022. Begin februari 2022 werd duidelijk dat ook die datum niet haalbaar was en moest de datum 1 januari 2023 worden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER