Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wim van Breda importeert nu HK-egaliseermachines

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, dinsdag 28 februari 2023
150 sec


Verharde paden onderhouden

Eén van de ruim twintig merken die Wim van Breda voert, is Kersten. Deze Duitse onderneming nam onlangs de productie en de distributie van de egalisatiewerktuigen van HK Planierhobel GmbH & Co over.


Wim van Breda jr. vertelt: 'Door die overname door Kersten is het voor ons een logische stap om dit product ook in ons land te vertegenwoordigen. Tijdens Groentechniek Holland hebben we de eerste contacten gelegd met belangstellenden, die met uiteenlopende onderhoudssituaties te maken hebben. We hebben afspraken gemaakt om daar de eerste demonstraties te gaan geven.' Het gaat hierbij om een drie-in-een machine, waarmee je in afzonderlijke of gecombineerde werkgangen een halfverharding of bijvoorbeeld een zandpad beter wateraflopend, vlak en zelfs op profiel kunt leggen.

Schuifbord en beitels

Net als een wegschaaf beschikt de Planierhobel over een stevig schuifbord. Dit is echter tweedelig uitgevoerd, waarbij het vaste deel haaks op de rijrichting staat. Scharnierend in het midden van dit schuifbord is een stevig verstelbaar stalen bord bevestigd. Dit kan je als verdeelschild gebruiken en daarmee losgemaakt verhardingsmateriaal of bijvoorbeeld zand op zandpaden rechts of links naar de zijkant verplaatsen. Zijborden aan het schuifbord begrenzen hoever dit al rijdend naar de buitenzijde wordt verplaatst, zonder dat zich daarbij hoge bruggen vormen. De constructie stelt je ook in staat een halfverharding of een zandbed zonder wegbouwmateriaal aan te vullen weer op profiel te leggen.


'Zonder wegbouwmateriaal aan te vullen weer op profiel leggen'

Maar daarvoor moet de bestaande ondergrond eerst wel losgemaakt worden. Dit gebeurt met een set van zeer stevig uitziende beitels. Die beitels zijn in twee rijen bevestigd aan een stevige, vergrendelbare balk, die je met behulp van een hydraulische cilinder kan laten zakken en heffen. De beitels zijn dankzij het gebruikte Hardox-staal en de widia-punten zeer slijtvast. Van Breda jr. zegt hierover: 'Afhankelijk van de druk maken deze halfverhardingsmateriaal los tot een diepte van tien centimeter. Hoe zwaarder de tractor, hoe agressiever en dieper je het materiaal los kan maken. De gedachte hierachter is uiteraard het wegwerken van kuilen en bulten in de verharding en het verbeteren van de waterdoorlatendheid. Je kan hiermee bijvoorbeeld een verharding die vanaf de zijkanten door onkruid overwoekerd is, zijn oorspronkelijke breedte en uitstraling weer teruggeven. Uiteraard bestaat de eerste werkgang altijd uit het bewerken van het oppervlak met de stalen beitels.'

De steunrol

Het derde en laatste onderdeel van deze drie-in-een aanbouwmachine is de vernuftige steunrol achter het U-frame. Deze met water vulbare steunrol heeft een functie in de dieptebegrenzing van de beitels. Tevens versterkt hij het indringen van de beitels in de ondergrond. Van Breda jr.: 'Stel dat het losgemaakte materiaal meteen al mooi vlak en op profiel ligt. Dan kan je door uitsluitend die rol met een diameter van 30 cm te gebruiken het geheel aandrukken. Hiervoor hoef je niet van de tractor af. De bediening van schuif, beitels en steunrol gaat zeker op de geavanceerdere machines hydraulisch, of ze zijn optioneel. Die steunrol heeft nog een bijzonderheid: je kan hem hydraulisch naar links of rechts kantelen.


Drie types

Er zijn drie types van dit drie-in-een aanbouwwerktuig leverbaar. Het gaat om de Mini, de Maxi en de Profi. Hiervoor zijn tractoren nodig van respectievelijk 27 tot 70 pk. De werkbreedtes variëren van 100 tot 265 cm. Daarbij is er een ruime keuze voor drie werkbreedtes per type en zijn er vele opties. Zowel de Maxi als de Profi worden aangebouwd in de driepuntsophanging van de tractor. Bij het type Profi gaat het om een getrokken versie, waarmee je standaard hydraulisch ook in verstek kunt werken. Bij het type Mini, met werkbreedtes van 100, 130 en 150 cm, is de bediening van de steunrol mechanisch, maar zelfs met deze types is het mogelijk - mechanisch - in verzet te werken.


Het gebruik

Wim van Breda jr. zegt over de inzet van de types: 'Met de Mini kan je bijvoorbeeld achterstallig onderhoud en halfverhardingen in parken gemakkelijk gaan onderhouden en renoveren. Daar loopt regenwater vaak niet meer weg, zijn er kuilen en groeit er meestal onkruid op de paden. Door renovatie en het aanbrengen van een eventueel nieuwe verdichte deklaag verbeter je de toestand. De Maxi is zeer geschikt om boswegen met spoorvorming, kuilen en een begroeid middendeel opnieuw van een dakprofiel te voorzien. Het type Profi, ten slotte, is zeer geschikt voor de wat bredere, verharde wandelpaden. Hiermee kan je ook uitstekend nieuw aangebracht wegenbouwmateriaal verdelen, profileren, uitvlakken en statisch verdichten. We gaan al deze mogelijkheden deze herfst bij de contacten die we op Groentechniek Holland al gelegd hebben demonstreren. We houden u op de hoogte!'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER