Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ontwerp van Nijha genomineerd voor Circulair Spelen Award

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, woensdag 31 mei 2023
105 sec


Vier circulaire speellocaties in Rotterdamse buurt met elk een eigen uitstraling

In het project Heide-Bessenbuurt in Rotterdam zijn vier speellocaties opnieuw ingericht, waarbij circulariteit het uitgangspunt was in het ontwerpproces. Nijha heeft in het ontwerp gebruik gemaakt van verschillende strategieën van de R-ladder, zoals het hergebruiken of repareren van aanwezige toestellenen en het reviseren van toestellen van het speeldepot van de gemeente Rotterdam.

De impressiefoto's van de inmiddels gerealiseerde circulaire speelplaatsen in de Heide-Bessenbuurt.  Van links naar rechts, boven naar onder: Troostheide, Bosbes, Dopheide, Elsbes.
De impressiefoto's van de inmiddels gerealiseerde circulaire speelplaatsen in de Heide-Bessenbuurt. Van links naar rechts, boven naar onder: Troostheide, Bosbes, Dopheide, Elsbes.

Andere (laagwaardige) materialen uit het depot zijn op een creatieve wijze toegepast, waardoor zij een speelfunctie hebben verkregen. Ook is het gebruik van nieuwe materialen vermeden door te werken met een gesloten grondbalans, het hergebruik van cunetten en het hergebruik van ongeveer tweederde van de aanwezige valdempende ondermatten. Hierdoor dragen deze ontwerpen bij aan een duurzamere toekomst en verminderen ze de belasting van natuurlijke hulpbronnen.

Troostheide.

Creatieve oplossingen

Wat deze ontwerpaanpak bijzonder maakt, is dat Nijha zowel nieuwe toestellen heeft geleverd als de bestaande toestellen uit het speeldepot heeft gereviseerd. Nijha heeft de gemeente Rotterdam verrast met zijn creatieve benadering, waarbij innovatieve ontwerpoplossingen zijn aangedragen die de behoefte aan nieuwe materialen hebben doen verminderen.


Nijha heeft de gemeente Rotterdam verrast met zijn creatieve benadering

Veel variatie

Wat de ontwerpen speciaal maakt is dat de vier speellocaties in de HeideBessenbuurt elk een verschillende uitstraling hebben. Elke speelplek bevat verschillende speel- en sportbehoeftes, voor verschillende doelgroepen, die aansluiten bij de wensen vanuit de wijk. Daarmee laten de speelplekken zien dat er op een circulaire speelplek veel variatie mogelijk is, en dat elk type speelplek vanuit circulariteitsprincipes kan worden ontworpen.


Dopheide.

Circulaire ontwikkelingen

Bij de constructie heeft Nijha rekening gehouden met het scheiden en onderscheiden van verschillende materiaalsoorten. Zo zijn de betonpoeren van gerecycled beton en is het gebruikte staal 100% recyclebaar. De toestellen zijn opnieuw gecoat met biologisch afbreekbare poedercoating. Tijdens het coatingproces wordt het overtollig poeder gefilterd, gescheiden en hergebruikt. Nijha hanteert een principe van (door) ontwikkelingskalenderen. Hiermee kijkt men structureel hoe middels (door)ontwikkeling bepaalde producten beter in de markt gezet kunnen worden.


Elsbes.
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Contactpersoon: Michael van der Voort
E-mailadres: m.vandervoort@rotterdam.nl
Telefoonnummer: 0622477437
Architect/leverancier: Nijha
Contactpersoon: Pascale de Hoogh
E-mailadres: pascale.de.hoogh@nijha.nl
Telefoonnummer: 0652027482
Bijzondere producten/sortiment:
Refuse en rethink: na het testen van de HIC-waarde, bleek dat tweederde van de ondermatten aan de valdempende waarde voldeed en hierdoor hergebruikt kon worden. Ook het uitgangspunt van een gesloten grondbalans was een beperkende factor in de ontwerpvrijheid, maar resulteerde in het afzien van nieuw aan te voeren materiaal. Daarnaast is zoveel mogelijk uitgegaan van al bestaande materialen en vormen, zoals bijvoorbeeld de cunetten.

Reduce: door bij het aanwezige dambord een DJ-booth te plaatsen, is er een dubbelfunctie gecreëerd. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van het reeds bestaande dambord en speelt in op een wens vanuit de wijk.

Reuse: reeds aanwezige toestellen zoals het duikelrek hergebruikt. Ook zijn toestellen vanuit het speeldepot hergebruikt, zoals de wiebelbrug. Daarnaast zijn toestellen die niet meer aansloten bij wensen van de gebruikers, teruggegaan naar het speeldepot.

Repair, refurbish, remanufacturing en repurpose: het klimtoestel is gerepareerd door een nieuwe glijgoot aan te zetten, de schommels zijn gereviseerd en voorzien van nieuwe coatinglaag.

Recycling: bij het bepalen van een nieuwe ondergrond met natuurlijke uitstraling is gekozen voor het toepassen van Dekowood, afkomstig van gerecyclede pallets. Veel (laagwaardige) materialen van het depot zoals betonblokken, houten palen, klimbomen, keien zijn hergebruikt tot pannadoeltje, podium, klimparcours, palenbos of wilgenhut.

Bosbes.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Michiel
Sunday 11 June 2023
Heel mooi het recycle concept. Wel jammer dat er geen kinderen meer spelen waar dat daarvoor wel het geval was. Als de kinderen er niet meer spelen, is het toch vooral waste.
I. Huzen
Tuesday 13 June 2023
Wat een mooi verhaal. Erg goed, dat er gekeken is naar duurzaamheid.
Echter, het meest duurzaam is wel om een speeltuin, waar kinderen dagelijks! spelen, en die niet versleten is, te behouden. Wij bewoners rondom speelplek Bosbes voelen ons beetgenomen. Schommel, klim en glijtoestellen zijn verdwenen. De meeste kinderen zijn hier 10 jaar of jonger en velen onder de 5 jr. Wij hebben het idee , dat niet naar onze wensen is geluisterd. De kinderen spelen hier nu bijna niet meer.
De betonblokken vinden wij totaal niet veilig en aan een dj plek is ook geen behoefte. Pannaveldje wordt ook weinig gebruikt daar er dichtbij een trapveldje is aan de Meelbes. De kleintjes willen over de paaltjes lopen en dat is nu juist niet veilig.
Ronde bollen liggen in het looppad, voetgangers moeten nu over de rijweg lopen.
Kortom, speelplek Bosbes komt niet in aanmerking voor een prijs.
Hoogachtend, I. Huzen

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER