Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ga boeven vangen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 6 september 2023
94 sec


Ik weet niet of u het gelezen heeft: kort geleden was er een rechtszaak over het onwederrechtelijk verwijderen van onkruid uit een stedelijke border. Wat is er gebeurd? Iemand ergert zich aan één heel grote onkruidplant midden in een border. In de nacht loopt die irritatie zo hoog op dat hij de plant met wortel en al verwijdert en daarbij wordt betrapt door de politie. Deze rechtszaak is natuurlijk op alle fronten totaal van de zotte en zo bizar van opzet dat het bijna humoristisch is. In het proces-verbaal dat de twee agenten tegen de Noord-Limburgse verdachte opmaakten, staat bijvoorbeeld te lezen dat de verdachte de uitgerukte onkruidplant zelfs heeft laten liggen. Ja, dat is natuurlijk heel bijzonder. Ook de volgende opmerking in het proces-verbaal is zo eng dat het bijna grappig is: Hierdoor ontstond er nadeel voor de plant, aangezien deze niet meer de grondstoffen tot zich kon nemen nu de wortels zich niet meer in de grond bevonden. Wow, dat heeft een gewone agent klaarblijkelijk zelf verzonnen. Ik zou het niet kunnen.


Het is niet de bedoeling dat Jan en alleman onkruid gaat wieden

Het meest pregnante in de rechtszaak is echter een opmerking van de officier van justitie: Het is niet de bedoeling dat Jan en alleman onkruid gaat wieden. En dat terwijl we weten of in ieder zouden moeten weten dat we de burger keihard nodig hebben om onze ambities op het gebied van vergroening in te vullen.

Zou dat niet komen doordat burgers altijd geconfronteerd worden met kant-en-klare plannen, waaraan zij dan als een soort klapvee hun goedkeuring mogen geven?

Het kan ook anders! Vorige week deed ik een interview over een burgerinitiatief in de gemeente waar ik zelf woon: Tilburg. Fantastisch om te zien hoeveel zelfwerkzaamheid op een redelijk eenvoudige manier en in ultrakort tijdsbestek kan worden losgemaakt. Ik heb het idee dat zowel het groene bedrijfsleven, dus aannemers en adviesbureaus, als gemeentes de burger in het algemeen als een lastpak ervaren. Zou dat niet komen doordat die burgers altijd geconfronteerd worden met kant-en-klare plannen en concepten, waaraan zij dan als een soort klapvee hun goedkeuring mogen geven? Tsja, logisch dat je dan geen partners kunt worden. Op die manier wordt het niets en zal het ook nooit iets worden. Mijn stelling zou daarom zijn: als je haast wilt maken met de vergroening van onze stedelijke omgeving, is het een must om samen op te trekken. Dan kan het inderdaad gebeuren dat de burger dingen doet die jou niet bevallen, zoals een onkruidplant weghalen. Zie het als een huwelijk. Daarin accepteer je ook dat jouw partner zijn of haar eigen dingen doet. En dat hoeven niet altijd jouw dingen te zijn.
Trouwens, over de rechtszaak tegen die burger die een onkruidplant had uitgetrokken: hij hoefde de boete van 250 euro niet te betalen en werd volledig vrijgesproken.


Bron: NRC

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER