Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Overheid vraagt veel van gemeenten voor landelijke opgaves

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Yolanda de Lange, maandag 20 november 2023
236 sec


Niet elke gemeente hoeft opnieuw het wiel uit te vinden

Gemeenten worstelen vaak met dezelfde uitdagingen, ook bij het inrichten van de openbare ruimte. De overheid vraagt namelijk veel van gemeenten als het gaat om diverse landelijke opgaves. Hoe pak je die op en hoe voer je ze succesvol uit? Als gemeenten netwerken en kennis delen met andere gemeenten, hoeven ze niet alles zelf uit te zoeken. OBB spelmakers + ruimtedenkers ondersteunt gemeenten hierbij als het gaat om bewegen, ontmoeten, spelen en sporten.


Landelijke opgaves

Er zijn verschillende landelijke opgaves bij de inrichting van de openbare ruimte. Klimaatbestendigheid is een belangrijke; denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van hittestress en het vergroten van de biodiversiteit. Maar ook op het gebied van BOSS (bewegen, ontmoeten, spelen en sporten) zijn er landelijke opgaves waarbij de gemeenten aan zet zijn voor de uitvoering.
Terwijl veel gemeenten worstelen met de uitvoering hiervan, ervaart OBB al met meerdere opdrachtgevers dat het combineren van deze opgaves in een integrale aanpak van BOSS een enorme potentie heeft. Daarbij kun je onder andere aan de volgende opgaves denken:


GALA

Het GALA (Gezond en actief leven-akkoord) heeft als doel om te komen tot een gezonde generatie in 2040. Hierbij staan een gezonde leefomgeving en voldoende beweging centraal. Dat betekent dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om gezond en actief te leven. Naast het hoofddoel omvat het GALA een aantal subdoelen, om de doestelling concreter te maken.
A. Het terugdringen van gezondheidsachterstanden; het verminderen van kansongelijkheid op het gebied van leefstijl en gezondheid, om de levensverachting in goede gezondheid voor mensen met een lage economische positie te verhogen.
B. Een gezonde fysieke leefomgeving, die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten; daarbij gaat het om voldoende voorzieningen met een goede bereikbaarheid, maar ook om klimaatadaptatie, ruimte voor ontmoetingen, gezonde keuzes in de supermarkt en schone lucht.
C. Het versterken van (de verbinding met) de sociale basis; een goede aansluiting bij de leefwereld van mensen, om preventief te kunnen werken. Door mensen met elkaar te verbinden, ontstaat er sociale cohesie, waarbij mensen zich prettig en veilig voelen en naar buiten gaan om elkaar te ontmoeten en te bewegen.


.

Sportakkoord

Sporten is erg belangrijk. Het is niet alleen goed voor ons lichaam, maar geeft ons ook veel energie, plezier en zingeving in het dagelijks leven en is een manier om elkaar te ontmoeten. Zo draagt sport ook bij aan het tegengaan van eenzaamheid en kansongelijkheid. Daar gaat het Sportakkoord over. Sporten en daar plezier aan beleven moet worden verbeterd. Dit is belangrijk voor de mensen, organisaties, cultuur en materiële voorzieningen in de sport. Investeren in de kwaliteit van sportaanbieders op het gebied van toegankelijkheid en veiligheid voor iedereen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook moeten mensen elkaar meer stimuleren en uitdagen om vaker te sporten, door het verlagen van eventuele drempels om dat te doen. Hiervoor is het van belang dat mensen zich aangesproken en uitgenodigd voelen om (vaker) te gaan sporten.


Beweegrichtlijnen

Voor iedereen geldt dat voldoende beweging belangrijk is voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Maar lang niet iedereen beweegt voldoende. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is om goed gezond te blijven en welke bewegingsvormen goed zijn. Kinderen moeten bijvoorbeeld minimaal één uur per dag matig intensief bewegen en drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen, dus lekker klimmen en rennen in de speeltuin! Volwassenen moeten zelfs tweeënhalf uur per dag matig intensief bewegen en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen, dus een ommetje maken op de fiets, lopen of lekker meespelen in de speeltuin met je kind. Beweegrichtlijnen gelden ook voor mensen met een beperking; hierbij is het belangrijk om te weten dat elke vorm van bewegen telt en een positief effect kan hebben. Bewegen moet een vast onderdeel worden in het dagelijks leven.


SamenSpeelAkkoord

Ieder kind heeft het recht om te spelen en daar de ruimte en tijd voor krijgen. Voor kinderen met een beperking is dit helaas niet altijd vanzelfsprekend. Het SamenSpeelAkkoord zorgt ervoor dat alle kinderen, met of zonder beperking, prettig buiten kunnen spelen en bovenal ook samen kunnen spelen. Want samen spelen is veel leuker! Dit betekent dat er meer samenspeelplekken moeten komen. Daarbij kan de 100/70/50-regel aangehouden worden: 100 procent welkom, 70 procent bereikbaar en 50 procent bespeelbaar. Deze regel biedt handvatten voor de inrichting van samenspeelplekken.


Kennis delen, hoe doe je dat?

Doordat veel gemeenten werken met de eerdergenoemde landelijke opgaves, bestaat de kans dat ze tegen dezelfde problemen aanlopen. Veel gemeenten zullen daarom proberen opnieuw het wiel uit te vinden, terwijl dit helemaal niet nodig is. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen ze deze opgaves integraal oppakken. Dit biedt een kans om het speelbeleid te versterken en te integreren in een BOSSbeleid voor bewegen, ontmoeten, spelen en sporten.
Want hoe fijn is het om elkaar te helpen? OBB helpt graag bij het delen van kennis. Het klinkt misschien vreemd, als advies- en ontwerpbureau je kennis delen en je eigen opdrachtgevers die kennis ook weer te laten delen. Maar OBB gelooft dat de uitdagingen waar onze leefomgeving voor staat, een samenwerkende houding vragen van overheden, kennispartners en marktpartijen. Daar steken we met veel plezier en passie onze energie in.


Cursus Speelruimte

De cursus Speelruimte, die wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Speelruimte, biedt alle benodigde kennis om te komen tot toekomstbestendige en aantrekkelijke speelruimtes, van visie tot en met realisatie. Door interactieve werkvormen, afgewisseld met kennislessen, kunnen de deelnemers zich de stof eigen maken. Hierdoor is deze cursus de meest complete leerlijn van Nederland. De totale cursus bestaat uit drie modules: Beleid, Ontwerp en Realisatie, die afzonderlijk gevolgd kunnen worden. Elke module bestaat uit één cursusdag op locatie (inclusief lunch) en vijf online sessies. Naast deze cursus zijn er aparte cursussen en werksessies voor de thema's Circulair spelen, Inclusie op speelplekken, Beheer en veiligheid (groene) speelomgevingen, Jongeren in de openbare ruimte, Beweegvriendelijke schoolpleinen en Beweegroutes voor jong en oud. Aanmelden voor de cursus kan via www.obb-ingenieurs.nl/projecten/cursus-speelruimte-beleid/.


Yolanda de Lange

AmBOSSade

OBB heeft de amBOSSade opgezet om meer structureel vorm te geven aan deze uitwisseling van kennis en ervaringen. Vanuit deze community komen het hele jaar door updates op het gebied van BOSS zoals je dit van OBB mag verwachten: relevant, verbindend en een tikkie eigenwijs. Want samen werken we aan BOSS, samen hebben we positieve impact, samen vertellen we het verhaal. Daarvoor zijn al die amBOSSadeurs, die vakidioten in het hele land (en daarbuiten) onmisbaar.
In elke amBOSSade-update deelt een amBOSSadeur zijn best practice aan de hand van een recent project. Verder ontvang je de recentste ontwikkelingen op het gebied van buiten bewegen, ontmoeten, spelen en sporten. We delen gevraagd en ongevraagd onze opinie over relevante vraagstukken, en je vind er de komende events die voor jou relevant zijn om je te ontwikkelen, te netwerken en kennis te delen. Aanmelden kan simpel via info@obb-ingenieurs.nl.


BOSSdag 2024

Net als het afgelopen voorjaar organiseert OBB spelmakers + ruimtedenkers ook in 2024 weer een landelijke kennis- en netwerkdag BOSS. Dat is een dag met zinvolle lezingen van kennispartners en gemeenten, interactieve workshops en ruimte voor netwerken en kennisdeling. De editie van 2024 staat gepland op 28 mei 2024. Zet het vast in je agenda! Wil je verzekerd zijn van een plekje? Vooraanmelding kan alvast via www.obb-ingenieurs.nl/bossdag-2024


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER