Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoofdredactioneel: Groter groeien

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 19 december 2023
78 sec


De groene sector is feitelijk nog steeds een lappendeken van een handvol grote en middelgrote en verder heel veel kleinere tot zeer kleine bedrijven, maar zal in de komende periode een stevige metamorfose ondergaan. Grote en middelgrote bedrijven zullen - gedreven door de drang naar schaalvergroting- steeds vaker worden opgeslokt door hun collega's. Maar - en dat is bijzonder - ook door grote conglomeraten. Met als doel een verbeterde efficiëntie en toegang tot bredere markten.


De belangrijkste reden voor die consolidatie bestaat uit het feit dat groenvoorziening gezien wordt als een groeimarkt, waarin op een voorspelbare manier acceptabele rendementen worden gehaald. Het heeft in Nederland weinig aandacht gekregen, maar een Zweeds private equity firma nam in Duitsland het afgelopen jaar drie grote groenvoorzieners over.

Belangrijkste reden voor die consolidatie bestaat uit het feit dat groenvoorziening gezien wordt als een groeimarkt, waarin op een voorspelbare manier acceptabele rendementen worden gehaald. Als belangrijkste reden wordt genoemd dat groenvoorziening als een groeimarkt wordt gezien

De drijvende kracht achter deze consolidatie is vaak de zoektocht naar efficiëntie en specialisatie. Grote bedrijven kunnen profiteren van schaalvoordelen, zoals gedeelde middelen en geoptimaliseerde processen. Hierdoor kunnen ze concurrerender zijn in zowel prijs als kwaliteit. Feitelijk is deze consolidatieslag ook een gevolg van de concentratie die ook aan opdrachtgeverszijde plaatsvond. Het aantal gemeentes is sterk afgenomen en de overblijvende gemeentes zetten steeds grotere bestekken op de markt. Kleinere bedrijven moeten daarbij de keuze maken: Go niche, go big, or go home.

In de huidige markt hoor je niemand klagen, omdat we te maken hebben met een situatie waar de aannemers feitelijk de maat van de muziek aangeven

Al die grote bedrijven zijn natuurlijk best wel kwetsbaar. In de huidige markt hoor je niemand klagen, omdat we te maken hebben met een situatie waar de aannemers feitelijk de maat van de muziek aangeven. Een ontwikkeling die vooral wordt aangedreven door het enorme tekort aan arbeidskrachten, maar er komt ook een moment dat het allemaal anders wordt. Zolang opdrachtgevers willen en kunnen blijven betalen blijft alles koek en ei. Op het moment dat het sentiment omgaat zal de honger naar orders om de liquiditeit te blijven voeden leiden tot prijzen die niet of nauwelijks kostendekkend zijn. Die honger naar liquiditeit en orders zal dan logisch nadenken in de weg staan. Ook hier zal dan gelden: omzet is ijdelheid en winst is wijsheid.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER