Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Gemeenten moeten zonneparken natuurinclusiever maken'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, dinsdag 5 december 2023
46 sec


Gemeenten tonen wel ambitie, maar nog te weinig daadkracht om de natuur echt de ruimte te geven in nieuwe zonneparken. Nog geen 23% van de gemeenten eist van de ontwikkelaar dat de natuur er door het zonnepark op vooruitgaat. Dat blijkt uit onderzoek door het Loket Energie & Natuur van de Natuur en Milieufederaties.


Van de 50 gemeenten die in een steekproef zijn onderzocht, hebben er 31 beleid voor zonneparken. Van hen hebben er 7 geen ambitie of doelstelling voor versterking van de natuur in en rond een zonnepark. Voor 17 gemeenten is natuurversterking slechts een wens; bij 7 gemeenten is het een harde eis. In het beleid is bij 42 gemeenten aandacht voor het combineren van zonneparken met andere functies, zoals geluidswallen. Slechts 3 gemeenten noemen daarbij de combinatie met natuurversterking als optie.

Ambities

Hoe gemeenten hun ambities uitwerken in regels verschilt sterk. Alle gemeenten verbieden zonneparken in beschermde Natura 2000-gebieden. Vaak voegen ze daar nog andere gebieden aan toe. Daarnaast stellen veel gemeenten nog voorwaarden per deelgebied en soms verwijzen ze naar de gedragscode 'Zon op land'. In 87% van de beleidsstukken staan specifieke maatregelen die ontwikkelaars moeten nemen. Maar het aantal maatregelen gericht op natuurwaarde verschilt van 0 tot 14, met een gemiddelde van 6. Van die 6 maatregelen is er slechts één gericht op natuurbeheer. De andere gaan over de inrichting van het terrein.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER