Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Spelen met klimaatadaptatie

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Anneke Hoppenbrouwer, dinsdag 23 januari 2024
144 sec


Grote opgave in Nederland op het gebied van klimaatadaptatie

Afgelopen winter was het nat, heel nat op sommige plaatsen. De langdurige regenperiode vulde de rivieren tot ze bijna over de kade stroomden, zoals bij ons in Deventer. Het maakte weer goed duidelijk: we staan voor een grote opgave in Nederland op het gebied van klimaatadaptatie.

Willem Marislaan te Maassluis
Willem Marislaan te Maassluis

Hevige regenbuien en lange natte perioden wisselen af met soms maanden van droogte, want er wordt alvast gewaarschuwd dat de zomer wel weer heel droog kan worden. Dit vraagt om een nieuwe kijk op water: niet meer alleen zo snel mogelijk afvoeren, maar waar mogelijk vasthouden en in de bodem laten wegzakken. En dat biedt prachtige kansen in de openbare ruimte voor spelen, beleven en ontmoeten, als we er tenminste op een slimme manier mee omgaan als beleidsbepalers, ontwerpers en inrichters.
Water wordt weer meer de ruimte gegeven, ook in stedelijke omgevingen. Er worden steeds meer wadi's aangelegd. Elke nieuwbouwwijk heeft ze wel, maar ook in de bestaande stad lukt het steeds beter om hier de nodige ruimte voor te creëren. Het beeld is hier vaak nog enkel een strak gemaaide laagte. Maar hoe mooi zou het zijn als deze soms natte en meestal droge groene ruimte een uitdagende speelruimte wordt, met volop ruimte voor beleving en beweging.
Met water spelen is altijd leuk en ook heel leerzaam. Zeker als je laat zien waar het water vandaan komt en hoe de speelwaarde verandert wanneer het weer verandert. Er zijn mogelijkheden genoeg om te 'spelen met klimaatadaptatie' vinden we bij OBB Spelmakers + Ruimtedenkers. Een balanceerparcours wordt tijdelijk veel uitdagender als het heeft geregend. Het eiland dat ontstaat, prikkelt de fantasie. Houd je droge voeten als je met het slingertouw over het water gaat? Er zijn al leuke voorbeelden te vinden verspreid door het land, maar nog heel veel kansen zijn onbenut.


Het eiland dat ontstaat, prikkelt de fantasie

Hoe zit het dan met de veiligheid en gezondheidsrisico's van een wadi-speelplek? Belangrijk is natuurlijk de waterkwaliteit. Het gaat hier om regenwater en daar is op zich natuurlijk niks mis mee. Wat wel een probleem kan zijn, is vervuiling in de bodem of een overmatige hoeveelheid hondenpoep. Zorg er dus voor dat de ondergrond schoon is. Voor wat betreft de veiligheid van spelen bij het water is het met name van belang dat er goed zicht is op de plek en dat de overgang van land naar (tijdelijk) water duidelijk en veilig is, aldus ook het kenniscentrum letselpreventie op veiligheid.nl.

Spinner in Heerenveen
Wat dat betreft is een wadi bij uitstek geschikt om in te spelen omdat, anders dan bij de meeste watergangen en vijvers, aan deze voorwaarden vaak al wordt voldaan. Door de wadi bij de speelplek een flauw talud mee te geven, zodat een rennend kind goed kan stoppen en de eerste meter water niet dieper wordt dan 50 centimeter, creëer je een veilige oever. Met het zicht op de plek zit het bij een wadi meestal wel goed, maar zorg voor goede zichtlijnen wanneer er beplanting omheen staat. Een veilige waterrijke speelomgeving is dus eenvoudig te realiseren en een aanwinst voor de kinderen in de wijk.

Houd je droge voeten als je met het slingertouw over het water gaat?

Daarnaast wordt er, zeker bij nieuwbouw, nog te vaak gedacht dat een speelplek 'prima in een wadi kan', zonder goed na te denken over welke gebruikswaarden we daar dan willen realiseren. Een trapveld in een wadi of uitdagende toestellen waar valdemping onder moet in een gebied dat vaak onder water staat. Ja, een wadi biedt ontzettend veel speelwaarde. Maar nee, niet al het spel is fijn in een wadi. Zeker niet als we ernaar kijken met de focus op toegankelijkheid. Denk daarom bij dit soort in te richten gebieden goed na over differentiatie in hoogte: zorg voor een gedeelte dat altijd droog is en plaats daar de grotere samenspeeltoestellen, elementen met valondergronden, trapveldjes en ontmoetingsvoorzieningen. Maak lagere gedeelten waar je fijn kunt spelen en die interessanter worden als het natter is (denk aan water- en zandspel, balansparcoursen, slingertouwen en verstopmuurtjes) en zorg ten slotte voor een deel dat altijd natter is en waar volop ruimte is voor beleving van natuurlijke elementen.
Zo vergroten we niet alleen de biodiversiteit op onze klimaatadaptatieve plekken, maar ook de speeldiversiteit. Wil je ook een leuke wadi-speelplek realiseren? OBB Spelmakers + Ruimtedenkers hebben hier veel ervaring mee en dus goede praktijkvoorbeelden. En daarom denken we graag ook met jou mee.


LEES OOK
OBB: 'Buitenspelen kan volledig circulair!'
10-11-2021 | NIEUWS
194 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER