Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bruggetje maken

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, vrijdag 16 februari 2024
95 sec


Als wij bezig zijn met de inhoud van dit vakblad proberen we goed om ons heen te kijken en met name ook vaak naar de bouwsector. Op het eerste oog lijkt het stapelen van stenen iets anders dan het verzorgen van een aantrekkelijk groene omgeving. Maar iedere insider weet natuurlijk exact dat de overeenkomsten vaak groter zijn dan de verschillen.


Zo vroegen wij ons bijvoorbeeld af wat het afblazen van de Van Brienenoordbrug-aanbesteding ons kan leren over wat er in onze hoek van de markt gebeurt. Op het eerste oog niet veel, maar schijn bedriegt. Te veel en te hoge risico's hebben de aanbesteding van de renovatie en de vernieuwing van de Van Brienenoordbrug genekt. Dat meldt Rijkswaterstaat, die bezig was met de voorbereidingen van deze tender. Geschat wordt dat automobilisten die over de brug moeten en schippers die eronder doorgaan rekening moeten houden met een vertraging van minimaal vier jaar. Ik wil niet cynisch zijn, maar iedereen weet wat dergelijke beloftes betekenen. Dat duurt dus minimaal het dubbele van de tijd. Ik heb het laatste jaar minimaal drie keer CEO's van grote groenvoorzieners gesproken die feitelijk dezelfde afwegingen maken. Waarom zou je -en al zeker in een tijd waar goed personeel schaars is- op zoek gaan naar werk waar een hoog afbreukrisico aan verbonden zit. Tien jaar geleden was de trend om maar vooral zoveel mogelijk omzet te maken. Die periode ligt al weer even achter ons. Rendementen maken, is het nieuwe mantra. Nu is het werk aan de Van Brienenoordbrug wel iets van de buitencategorie. Het is maar één bruggetje, maar het gaat wel om een budget van tegen de 700 miljoen euro. Het behelst werk aan stalen boogbruggen, beweegbare delen en drukke verkeersstromen over weg en water.

Ook in het groen zie je dat de complexiteit van het werk toeneemt. Niet in het minst door de stijgende complexiteit van aanbestedingen. We zien ook allemaal wat er gebeurt. De consolidatie neemt nog steeds toe. Alleen al het afgelopen jaar zijn er weer twee grote groenvoorzieners opgegaan in nog grotere partijen. Als je de persberichten van die fusies leest, is impact maken het nieuwe hype-woord, maar tussen de regels wordt ook wel bezorgdheid geuit dat het zelfs voor een grote groenvoorziener lastig is om alle bureaucratische ballen in de lucht te houden.

Blijft natuurlijk bijzonder. Als land concluderen we dat we grote uitdagingen hebben op het gebied van mobiliteit, duurzaam vervoer en het toekomstbestendig maken van Nederland en dan zeggen we vervolgens dat een van de grote bottlenecks de komende vier jaar niet wordt aangepast. Verplaats dit voorbeeld eens naar de zorg. Er komt een nieuwe corona-achtige uitbraak en de minister concludeert dat de risico's verbonden aan een integrale aanpak van die nieuwe epidemie te hoog zijn. U en ik kunnen samen uittekenen hoe groot de koppen dan in de landelijk dagbladen zullen zijn.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER