Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuw kennisdocument basiskwaliteit natuur voor de openbare ruimte

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 28 februari 2024
110 sec


Praktisch stappenplan voor natuur buiten de traditionele natuurgebieden

In een tijd waarin de biodiversiteit zowel in stedelijke als landelijke gebieden onder druk staat, presenteert de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel een nieuw kennisdocument dat richtlijnen biedt voor het realiseren van een minimale basiskwaliteit natuur (BKN).


Dit document, gepubliceerd op 28 februari 2024,wil de strijd tegen de achteruitgang van algemeen voorkomende soorten zoals het konijn, de huismus, de gewone pad en diverse insectensoorten aangaan. Het biedt een gestructureerde aanpak voor het behoud en herstel van biodiversiteit buiten traditionele natuurgebieden.

Basiskwaliteit Natuur

Basiskwaliteit Natuur definieert de essentiële voorwaarden die nodig zijn voor het welzijn van algemene soorten in hun natuurlijke habitat. Deze voorwaarden omvatten abiotische factoren, inrichting en beheer, die samen de biodiversiteit ondersteunen en ecosysteemdiensten zoals waterzuivering, natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving mogelijk maken. Het document benadrukt dat huidige beleidskaders zich voornamelijk richten op natuurherstel binnen natuurgebieden, terwijl de kwaliteit van de natuur daarbuiten - door versnippering, vermesting en verdroging - afneemt. De BKN-aanpak streeft ernaar de levenskwaliteit van algemene soorten te verbeteren in zowel landelijk als stedelijk gebied, waarbij natuur niet de primaire functie heeft.


Het document benadrukt dat huidige beleidskaders zich voornamelijk richten op natuurherstel binnen natuurgebieden, terwijl de kwaliteit van de natuur daarbuiten - door versnippering, vermesting en verdroging - afneemt

Praktisch stappenplan

Het kennisdocument over Basiskwaliteit Natuur biedt een praktisch stappenplan en uniforme werkwijzen voor beheerders en grondgebruikers om BKN effectief te implementeren. Dit plan omvat het beoordelen van de huidige natuurkwaliteit, het formuleren van een visie en doelen, het creëren van draagvlak, het identificeren van passende maatregelen en het evalueren en bijsturen van het proces. Het document is niet alleen een theoretische leidraad maar ook een verzameling van actuele kennis en ervaringen, bedoeld om BKN in de praktijk te brengen.


De nadruk ligt op het sturen op condities in plaats van specifieke soorten, waardoor grondeigenaren en beheerders beter inzicht krijgen in hoe zij natuurlijke processen en ecosysteemdiensten kunnen bevorderen

Nadruk op condities

De nadruk ligt op het sturen op condities in plaats van specifieke soorten, waardoor grondeigenaren en beheerders beter inzicht krijgen in hoe zij natuurlijke processen en ecosysteemdiensten kunnen bevorderen. Dit perspectief helpt bij het nemen van herstelmaatregelen die aansluiten bij de vereisten van BKN, met als doel het behouden en verbeteren van de algemene soortenpopulaties.


Herhalend

Het werken aan Basiskwaliteit Natuur wordt beschreven als een herhalend proces van 'doen-leren-beter doen', waarbij elk landschapstype een unieke aanpak vereist, maar ook generieke maatregelen en condities toepasbaar zijn, ongeacht de lokale omstandigheden. Dit benadrukt de flexibiliteit en veelzijdigheid van de BKN-aanpak.


Niet wachten

Het document onderstreept verder het belang van het verankeren van BKN in gebiedsvisies, processen en de uitvoering als gemeenschappelijk uitgangspunt voor alle betrokken partijen en belanghebbenden. Hoewel het concept BKN nog in ontwikkeling is, moedigt het document aan om niet te wachten op de volledige uitwerking maar nu al actie te ondernemen. Verschillende provincies, gemeenten en pilotprojecten hebben reeds stappen gezet in de implementatie van BKN, wat als inspiratie en voorbeeld dient voor anderen.


Dit nieuwe kennisdocument, ontwikkeld door Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel in samenwerking met gerenommeerde organisaties en instituten, vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in het streven naar een duurzaam herstel van de biodiversiteit in Nederland. Het benadrukt de noodzaak van een gezamenlijke inspanning om de natuurlijke leefomgeving te verbeteren, niet alleen voor de biodiversiteit zelf maar ook voor de mens, die afhankelijk is van de diensten die deze ecosystemen leveren.

Bron: NatureToday

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER