Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Nieuw ambitieus concept CityHealth wil verder bijdragen aan de gezonde stad

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, woensdag 20 maart 2024
155 sec


Leefbaarheid in de stad vergroten en schade door klimaatverandering verminderen

Veranderend klimaat en duurzaamheid zijn de dominerende thema's in de huidige stadsontwikkeling. Staat ons langdurige droogte of staan ons juist lange periodes van regenval te wachten en hoe moeten gemeenten daarop anticiperen? Om voorbereid te zijn op de diverse klimaatscenario's is er een concept bedacht dat als hulpmiddel dient om de gezonde stad te creëren.

<Headerfoto Onderschrift:>Herba Linea-passagebanden in Hof van Duurzaamheid in Amersfoort
Herba Linea-passagebanden in Hof van Duurzaamheid in Amersfoort

Landschapsarchitect Bert Huls en groenconsultant Ton Niessen bedachten enkele jaren geleden het concept CityHealth. Dit concept heeft als doel de klimaatweerbaarheid van de stad te vergroten en tevens een bijdrage te leveren aan het creëren van een gezonde leefomgeving. Hoewel veel marktpartijen destijds terughoudend waren met betrekking tot dit thema, overtuigde het concept MBI De Steenmeesters, die zich vervolgens aansloot als founding partner. CityHealth is daarna doorontwikkeld tot een platform voor stadsontwerpers die handvatten nodig hebben om de huidige en toekomstige klimaatadaptieve uitdagingen aan te pakken. De basis van dit concept is een handboek met ontwerpprincipes voor alle klimaatthema's, waarin de kennis en kunde van alle betrokken partijen worden samengebracht.

Groen TalutSteen
Afwateringsbanden in Landgraaf

The Big Seven

Het handboek is gebaseerd op zeven klimaatthema's. Deze thema's zijn: bodem, water, temperatuur, lucht, licht, biodiversiteit en energie. De eerste vijf zijn thema's die de klimaatbestendigheid van de stad bepalen. De laatste twee thema's zijn complementair aan de andere klimaatthema's. 'Deze thema's zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar in onze methodiek kiezen we toch voor een afzonderlijke benadering. De zeven hoofdthema's noemen we The Big Seven,' legt ambassadeur van CityHealth Roy Oosthoek uit. Deze thema's zijn onderverdeeld in subthema's die vanuit verschillende invalshoeken het hoofdthema benaderen. Elk subthema bevat diverse toekomstgerichte en bovenal praktische ontwerpprincipes.


'Bestraten kan een middel zijn om groene doelen te bereiken en kent verschillende toepassingen om de sociale omgang te faciliteren'

Leefbaarheidsbarometer toepasbare producten

De ontwerpprincipes kunnen worden gecombineerd om per project een maatoplossing te bieden. In het handboek wordt bij elk ontwerpprincipe door middel van een barometer aangegeven hoe dit ontwerp kan bijdragen aan de leefbaarheid in de stad. Daarnaast worden direct de toepasbare producten genoemd die gebruikt kunnen worden voor de realisatie. Sommige van deze ontwerpen kunnen invloed hebben op onze gezondheid, andere zijn belangrijk voor het stadsklimaat of kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van de stedelijke ecologie of de energetische opgave van de stad.


Verbinding via verharding

Denk je aan MBI De Steenmeesters, dan denk je aan bestraten. Hoe rijm je dat met de groene ambities van het concept? Oosthoek: 'Bestraten kan een middel zijn om groene doelen te bereiken en kent verschillende toepassingen om de sociale omgang te faciliteren. Pleinen en andere ontmoetingsplekken worden veelal afgebakend door bestrating en daarnaast moeten we de verkeersstroom veilig accommoderen. Onze focus ligt op hoogwaardige bestrating en alleen daar waar dat nodig is. De nadruk ligt op een combinatie van esthetische en duurzame kwaliteit. MBI De Steenmeesters is qua oplossingen in het concept vooral vertegenwoordigd in de thema's bodem, water en temperatuur via bijvoorbeeld open en waterpasserende bestrating met een groen karakter. Uiteindelijk zijn binnen alle thema's de producten van MBI toepasbaar.'


NCB Trivium College in Amersfoort
Parkeervakken in Lent
'We experimenteren met diverse stenen en kijken daarbij naar kleurgebruik in relatie tot temperatuur voor het tegengaan van hittestress'

Experimentele fase

'Bij het ontwerpen van nieuwe klimaatadaptieve ideeën baseren we ons gedachtegoed voor een groot deel op diverse wetenschappelijke publicaties. Zo experimenteren we met diverse stenen en kijken we daarbij bijvoorbeeld naar kleurgebruik in relatie tot temperatuur voor het tegengaan van hittestress,' aldus Oosthoek. Een ander experiment vindt plaats in samenwerking met H & B Grondstoffen en Heicom (leveranciers van onderpakketten en substraten) voor de gemeente Vught. 'Daar hebben we een aantal proefvlakken gerealiseerd om te kijken hoe we een bestratingssysteem voor parkeren kunnen ontwikkelen dat ondergronds veel water opslaat en tegelijkertijd bij langere periodes van droogte of weinig licht toch groen blijft.'


Huidige status CityHealth

'We hebben inmiddels rond de honderdvijftig inschrijvingen van diverse belangstellenden. Met onder andere de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Den Bosch en Tilburg is Bert Huls in gesprek over een samenwerking. Het gedachtegoed van The Big Seven wordt op die manier opgepakt en gedeeld door steeds meer partijen. Opdrachtgevers en ontwerpers kunnen zich aanmelden voor het handboek via de website (www.cityhealth.nu), waarna we graag in contact komen met hen. Het platform is een wisselwerking tussen de vraag- en aanbodzijde. Wij sturen het vanuit onze aanbodkant, maar de feedback en meetresultaten vanuit de eindgebruiker sturen uiteindelijk weer onze afdeling productontwikkeling aan,' vertelt Oosthoek.


De Steenmeesters

De Steenmeesters van MBI zetten zich sinds 1945 in voor een mooie leefomgeving voor buiten én binnen; in kwaliteit, duurzaamheid, comfort, kleur en vorm. MBI produceert hoogwaardige bestratings- en geveloplossingen en importeert keramische wand- en vloertegels uit het buitenland. MBI biedt hiermee een breed productenpakket voor consumenten, bedrijven en overheden.

Drainsteen in Oss
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER