Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dr. ir. Jacqueline Baar, directeur/adviseur Soil Best BV, vrijdag 5 april 2024
87 sec


Jacqueline Baar van Soil Best
Jacqueline Baar van Soil Best

Steeds minder bomen langs de Veluwezoom, las ik op woensdag 6 maart 2024 in De Gelderlander. Het artikel trok meteen mijn aandacht. Ik las dat er recent honderden bomen zijn gekapt in de gemeente Arnhem en de omliggende dorpen. Mijn eerste gedachte was: hoe is dit nu mogelijk in een tijd dat het klimaat zoveel aandacht krijgt, terwijl er toch klimaatdoelen zijn? Bovendien zijn bomen toch onze bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering? Hoe kan het dat zoveel bomen van tientallen jaren oud zijn gekapt langs de Veluwezoom? Terwijl ik me dit afvroeg, heb ik de klimaatdoelen er eens bij gepakt. Toen ik de klimaatdoelen doornam, begon ik me te realiseren dat de reductie van CO2-uitstoot centraal staat.

Natuurlijk vind ik CO2-reductie prima. Minder CO2-uitstoot leidt tot minder opwarming van onze planeet. Maar wat mij stoort, is dat er vooral aandacht is voor technologische maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Langs de Veluwezoom is er zelfs het plan om op korte termijn zonnevelden aan te leggen, omdat dit de enige manier zou zijn om de klimaatdoelen te halen. Als we het nu eens omdraaien, was mijn volgende gedachte, en eens kijken wat mogelijk is met CO2-absorptie. Als de CO2-uitstoot wordt gereduceerd en de CO2 tegelijkertijd wordt geabsorbeerd en vastgelegd, kan immers eerder de netto-nul worden bereikt. Een boom van tientallen jaren oud kan wel 1 ton CO2 vastleggen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat bomen specifieke bodemschimmels, mycorrhizaschimmels, nodig hebben voor de groei. De schimmels leveren nutriënten en water uit de bodem via de wortels aan bomen in ruil voor koolstof afkomstig van de fotosynthese. De CO2 die niet in het hout wordt vastgelegd, komt in de mycorrhizaschimmels.

De schimmels groeien met duizelingwekkende grote netwerken van schimmeldraden door de bodem. Daardoor kan er heel veel CO2 in de schimmeldraden opgenomen worden. Als de schimmels afsterven, blijft de CO2 in de bodem. Bomen met mycorrhizaschimmels leggen dan ook acht keer zo veel CO2 vast als bomen zonder deze schimmels. Wereldwijd wordt ruim een derde deel van de totale uitstoot vastgelegd, zo bleek uit wetenschappelijke onderzoek. Het is maar de vraag of dit zo blijft als we doorgaan met het kappen van bomen. Want met kappen verdwijnen niet alleen de bomen, maar ook verdwijnt het bijbehorende bodemleven dat juist de CO2 vastlegt. Ik kan alleen maar denken: laten we bomen behouden en inpassen in onze nieuwbouwplannen en nieuwe infrastructuur. En laten we bomen met mycorrhizaschimmels aanplanten, voor elke gekapte boom ten minste één nieuwe boom, en het liefst meer. Bomen en mycorrhizaschimmels zijn onze bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
jan den Hollander
dinsdag 9 april 2024
Bij het kappen van bomen, in een tijd dat iedereen de mond vol heeft over CO2 reductie en klimaatdoelen nastreeft, zou deze toetsings redenering misschien ook wel moeten gaan meetellen bij het uitgeven van kapvergunningen?

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER