Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Op afstand bedienbare ruwterreinmaaier komt met gemak overal

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Bart Mullink, vrijdag 12 april 2024
163 sec


Stella URS 100 mulcht gras, struiken en zelfs jonge bomen

Hoe lager de maaifrequentie, hoe hoger het gras wordt. Ook steken wellicht jonge bomen en struiken de kop op. Handig in dat geval is als een maaier dit allemaal aankan. Met lastige, minder toegankelijke, locaties is het bovendien fijn als de bediening ook nog op afstand kan plaatsvinden. Radiografisch bestuurde machines zoals de Stella URS 100, het nieuwe topmodel van dit merk, komen dan in beeld.

Stella URS 100
Stella URS 100

Tussen zijn soortgenoten valt de op afstand bestuurbare Stella Engineering GmbH URS 100 op door opvallende prestaties. De machine lijkt uiterlijk op de eerste radiografisch bestuurde ruwterreinmaaier die de Duitse fabrikant al in 2014 op de markt bracht: de X-Rot. Zowel in gewicht als motorvermogen is de URS 100 ongeveer het dubbele daarvan. De eerste versie van de X-Rot vormde de basis van waaruit nieuwe modellen werden ontwikkeld, met meer vermogen en navenant meer capaciteit. De laatste in deze reeks is nu dus de genoemde URS 100.
Importeur Van Dyck Nederland zag voor dealers waarmee het samenwerkt voldoende afzetmogelijkheden om de machines Van Stella in het assortiment op te nemen. Naast de URS 100 verkoopt Van Dyck van Stella ook nog de Racoon, een zitklepelmaaier met tussenas. Het toy for a boy-gehalte hiervan is minder, maar ook deze machientjes zijn geschikt voor relatief ruig werk, zoals het maaien van lang bermgras. De ruwterreinmaaiers van Stella, zeker de radiografisch bestuurde types, zijn geknipt voor omgevingen waar wegens beperkte manoeuvreerruimte of steile hellingen de inzet van grote tractoren problematisch is.


Rupsbanden

De compacte URS 100 past qua formaat gemakkelijk op een gemiddeld tweepersoonsbed. Het zwaartepunt is zo laag mogelijk gemaakt, om zelfs op steile hellingen stabiel te kunnen werken. Rupsbanden zorgen voor een lage bodemdruk in combinatie met een hoge grip. Volgens de fabrieksopgave is de machine geschikt voor hellingen tot 55 graden. Omdat het ruige werk een flinke marge vereist, mag worden aangenomen dat het even passeren van deze grens niet al gauw zal leiden tot kantelen.
Opvallend aan de radiografisch bestuurde modellen van Stella is dat afscheid werd genomen van de traditioneel voor het grovere werk geliefde klepelmaaiers. Het zijn cirkelmaaiers met bijzondere messen die gras afsnijden, maar ook raad weten met boomstammen waarvoor een kettingzaag anders een gangbare optie is. Allerlei soorten plantaardig materiaal worden gemulcht, ook struiken, takken en zelfs hele bomen. Op een demonstratiefilmpje van de fabrikant lijkt de URS 100 zo op een maaier, zaag en hakselaar ineen. Als een soort kruising tussen een buitenformaat boktor en een hongerig roofdier bijt de machine zich grommend vast in het hout.


'Als een kruising tussen een buitenformaat boktor en een hongerig roofdier bijt de machine zich grommend vast in dikke stukken hout'

Stella Racoon-zitklepelmaaier
Stella Racoon aan het werk op ruw terrein

Maaimessen

De truc schuilt voor een belangrijk deel in de bijzondere maaimessen, met hun vrij bewegende vleugeltippen. De machine kan op zijn tocht over een veld een boom of een losliggend stuk stam ontmoeten; dan spreidt deze zonodig, om er beter bij te kunnen, als een dier zijn bek verder open (het omhoog kantelbare front) en wordt het obstakel vermorzeld. De URS 100 rijdt door, recht over de gehele lengte van de gevelde boom. Takken, bladeren en minstens een deel van de stam worden zo direct gemulcht. Zonodig gaat hij daarna nog even achteruit eroverheen, en nog een keer vooruit, en ook de rest van de stam is gemulcht. Alle mulch belandt gelijkmatig uitgespreid achter de machine. Die is gelijk alweer op weg, het lange gras kortwiekend, naar het volgende uitdagende obstakel.
Dat dit allemaal kan, is duidelijk. Maar wie een reeks al wat meer uitgegroeide bomen te verwijderen heeft, zal waarschijnlijk liever blijven aantreden met de vertrouwde combinatie van kettingzaag en hakselaar. Daarna is er voor de URS 100 vast nog genoeg resterende ruigte om aan te pakken.


Sabo en Stella werken samen

De Stella-machines vormen sinds kort een aanvulling op het maaierassortiment van Van Dyck Nederland. Een ander maaimachinemerk dat dit bedrijf importeert, is Sabo. Sabo maakt maaiers voor zowel de professionele als de particuliere markt. Sabo en Stella, beide gevestigd onder de rook van Keulen, hebben een bijzondere relatie. Alfonso Stella, de eigenaar van het bedrijf, is een voormalige ontwikkelmanager van Sabo. In de jaren tachtig en de vroege jaren negentig van de vorige eeuw was hij er verantwoordelijk voor de ontwikkeling van professionele maaimachines voor grotere oppervlakken. Met Stella Engineering betrad hij in 1995 de markt met maaimachines voor lang gras. Nu krijgt hij ook weer een rol voor het oude nest. Stella en Sabo zijn een strategische samenwerking aangegaan, gericht op productontwikkeling en verkoop. Sabo kreeg een nieuwe eigenaar, met nieuwe ambities. Het voornemen is om de positie van Sabo op de professionele markt te gaan versterken. Daarvoor komt de vanaf de jaren negentig ontwikkelde kennis van Stella goed van pas, zo luidt de verklaring.

Stella URS 100

Motor: Honda, 2-cilinder viertakt, 26 pk
Afmetingen (l x b x h): 1,70 x 1,42 x 0,92 meter
Gewicht: 640 kg
Snelheid: 0-7 km/u
Koppeling: elektromagnetisch met veiligheidsrem

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER