Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Top 25 biologische bloembollen voor de openbare ruimte

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marion Lijmbach, donderdag 18 april 2024
213 sec


'Met het aanbieden van biologische bloembollen geven we de klant een keuze'

Naast duurzaam geteelde bloembollen levert JUB Holland al een aantal jaar biologische bollen, afkomstig van Skal-gecertificeerde kwekers. Een bewuste uitbreiding van het assortiment, aldus de directeur van JUB Holland, Robbert Uittenbogaard: 'Met het aanbieden van biologische bloembollen geven we klant een keuze. Bekend is dat biologisch geteelde bollen gegarandeerd vrij zijn van gewasbeschermingsmiddelen.'

<i>Allium nigrum</i>
Allium nigrum

Het assortiment biologische bloembollen bij JUB neemt nog ieder jaar toe. Voor de klant kan het daarom nog best lastig zijn een keuze te maken. Uittenbogaard: 'Daarom zetten we nu onze 25 beste biologische bloembollen in het zonnetje.' Deze selectie is een aanvulling op de top 25 van de andere bloembollen van JUB Holland. Deze top 25 bestaat uit zeer sterke biologische bloembollen, die betrouwbaar terugkeren of verwilderen en die maandenlang kleur en sfeer geven aan iedere border, elk plantsoen en elke berm. Bij alle soorten staat een korte omschrijving, met tips voor toepassing, grondsoort, standplaats en combinatiemogelijkheden.

Allium nigrum
Een speciale Allium met een halfrond bloemscherm. Door de groen-witte kleur past hij in veel verschillende kleurenschema's. Prachtig tussen de geelgroene bloemen van Alchemilla of tussen Astrantia. Ook heel mooi met grijsbladige planten, zoals Artemisia en Salvia. Geweldig in een wilde bloemenweide.


Allium 'Purple Sensation'
Een ijzersterke soort, die ook in de halfschaduw kan worden toegepast. Heeft een dieppaarse kleur, waardoor hij schitterend combineert met Astrantia, Knautia, Verbena bonariensis en siergrassen.


Allium sphaerocephalon
Deze Allium houdt van een zonnige plek. Door zijn late bloei in juni is dit een onmisbare bol!
Hij doet zijn bijnaam 'trommelstokje' eer aan. Mooi tussen siergrassen als Pennisetum, Stipa-soorten en luchtige planten als Thalictrum en Nepeta. Combineert ook prachtig met sierdistels en Camassia.


Allium 'Summer Drummer'
Een zeer late en hoge Allium met een purperrode kleur, die mooi staat tussen bijvoorbeeld siergrassen. Kan een hoogte bereiken van meer dan 2 meter en bloeit in juli-augustus. In het uitbloeistadium zijn de witte meeldraden duidelijk zichtbaar en erg decoratief.



Camassia leichtlinii 'Caerulea'
Camassia houdt van een licht vochtige standplaats. In mei/juni komt hij in bloei met helderblauwe stervormige bloemen. De aarvormige bloeiwijze combineert erg mooi met Nepeta, Allium, Geranium en siergrassen.


Crocus vernus 'Flower Record'
Een grootbloemige paarskleurige krokus, die de in het vroege voorjaar nog saaie border opfleurt. Krokussen houden van een zonnige standplaats. Combineer ze in het gazon met andere krokussen voor een kleurrijk beeld. Een fantastische bijenplant.


Crocus vernus 'Jeanne d'Arc'
Deze zuiver witte krokus heeft een fel oranje stamper, een blikvanger in het gras. Gaat prachtig samen met andere vroege witte krokussen en voorjaarsbollen, zoals Galanthus nivalis.


Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
Een cultivar van de boerenkrokus en een bekende stinzenplant. Een van de best verwilderende bolgewassen. Staat zowel schitterend in een zonnig gazon als onder winterbloeiende heesters. 'Ruby Giant' bloeit met een subtiele paars-lila kleur.



Fritillaria meleagris
Oftewel kievitsbloem; een echte stinzenplant die houdt van vochtige, matig voedselrijke grond. In de periode april/mei bloeit hij met de karakteristieke purperen of witte geblokte bloemen. Als kievitsbloemen het naar hun zin hebben, vermeerderen ze zich flink. Een prachtig gezicht.


Hyacinthoides hispanica
Zeer mooie blauwe Hyacinthoides. Heel geschikt voor verwildering onder bomen of in het gras. Het is een stevig en makkelijk bolgewas met een grote bloem. Mooi in combinatie met Narcissus poeticus, Ornithogalum nutans en roze of witte Hyacinthoides-varianten.


Leucojum aestivum 'Gravetye Giant'
Het zomerklokje bloeit in april met helderwitte klokjes. De buitenste bloemblaadjes worden gesierd door groen stipje. Leucojum houdt van een plek in zowel zon als schaduw. In de schaduw duurt de bloei wat langer. Net als Fritillaria meleagris staat hij het liefst op een wat vochtige grond. Zeer geschikt voor verwildering.


Muscari latifolium
Deze Muscari heeft een donkerblauw kleur, met een hemelsblauwe top - heel mooi. Een langbloeiende soort, die liever niet in te droge grond staat. Combineert prachtig met dieppaarse tulpen, zoals 'Ronaldo'.



Narcissus 'Carlton'
Deze gele grootkronige narcis bloeit eind maart/begin april. Maakt mooie combinaties met andere vroegbloeiende bloembollen, zoals krokus, Scilla, Chionodoxa en Puschkinia. Zeer geschikt voor verwildering.


Narcissus 'Jetfire'
Een sterk narcisje met opvallende warmgele, teruggeslagen bloemblaadjes en een naar voren stekend fel oranje trompetje. Staat heel mooi in het gazon, of combineer hem met rustige bladplanten.


Narcissus poeticus var. recurvus
Deze zeer laat bloeiende narcis is stralend wit met een 'oogje' dat feloranje met groen is, ook wel 'fazantenoogje' genoemd. Prachtig in het gras of in een bloemenweide. Ook mooi tussen late tulpen zoals 'Black Hero' en de oranje 'Ballerina'.


Narcissus triandrus 'Thalia'
Een zeer geliefde narcis. Rijkbloeiend en prachtige zuiver witte bloemen. Schitterend tussen Euphorbia amygdaloides var. robbiae, Geranium, struisvaren en salomonszegel. Onmisbaar in een witte tuin met onder andere damastbloem, Leucojum, judaspenning en witte tulpen.


Puschkinia libanotica
Ook wel buishyacint genoemd. Bloeit in maart/april overvloedig met dichte trosjes lichtblauwe bloemen. Mooi te combineren met vroege narcissen, grootbloemige krokussen, Chionodoxa en Scilla. Heel geschikt om te laten verwilderen.


Scilla siberica
De meest donkerblauwe onder de blauwe verwilderingsbolletjes. Mooi glanzend blad en rijkbloeiend op licht vochtige (bos)grond. Scilla siberica oogt schitterend onder voorjaarsbloeiende heesters, zoals Magnolia of Viburnum. Combineer hem eens met Epimedium - schitterend!


Tulipa clusiana 'Cynthia'
Tulipa clusiana 'Cynthia'
Ook wel 'Lady Tulip' genoemd. De buitenste bloemblaadjes zijn donker karmijnrood met een gele rand, terwijl de binnenste bloemblaadjes vrijwel geheel geel zijn. Als de bloemen helemaal open staan, vallen het mooie hart en de blauwe meeldraden op. Fraaie botanische tulp die prachtig combineert met Muscari.


Tulipa 'Pink Impression'
Stevige, forse tulp, met grote abrikoosroze bloemen. Heel mooi in een zonnige border!
Maak een spannende combinatie met paarse damastbloem, Geranium phaeum, judaspenning en feloranje, gelijktijdig bloeiende tulpen zoals de geurende leliebloemige 'Ballerina', of de witte narcis 'Thalia'.


Tulipa 'Ronaldo'
'Ronaldo' is een prachtige roodpaarse Triumph-tulp. De diepe kleur zorgt voor een mooi contrast in combinatie met tulpen in pastelkleur, zoals zalm, warmrood of oranje. Een zeer sterke tulp en zeker een blikvanger in borders.



Tulipa 'Royal Virgin'
Een zuiver witte Triumph-tulp. Een van de elegantste tulpen en al jaren een favoriet. Prachtig tussen langbloeiende Helleborus, maar eigenlijk past deze tulp overal.


Tulipa 'White Valley'
Een zuiver witte vroegbloeiende Fosteriana-tulp. Bijzondere dubbele bloem met de kenmerkende sierlijke groene markeringen. Mooi in combinatie met witte narcissen, Muscari-soorten en blauwe viooltjes. Of plant hem tussen geelgroene bloeiende planten, zoals Euphorbia, Hosta, witte damastbloem of judaspenning.


Tulipa sylvestris
Inheemse, botanische tulp en een geliefde stinzenplant. De sierlijke, altijd gebogen bloemstengel draagt een kleine, geurende bloem. Dit tulpje wordt ook wel bostulpje genoemd, maar staat het liefst in de zon. Erg mooi in een natuurlijke border!


Tulipa turkestanica
Een elegant tulpje, dat meerdere stelen maakt. Het blad is grijsblauw, de bloem grijzig aan de buitenkant. Staat graag op een zonnige plek. Dit tulpje staat mooi in het gazon of in bloemrijk grasland, maar is ook zeer geschikt als tussenbeplanting bij grootbloemige tulpen.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER