Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Kerkrade neemt deel aan initiatief TruStone

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 22 april 2024
71 sec


De gemeente Kerkrade heeft besloten om mee te doen met het TruStone-initiatief, een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen dat tot doel heeft om de natuursteensector duurzamer te maken. Met dit initiatief wil de gemeente haar inkoop van natuursteen op een verantwoorde manier doen.


Met de toetreding van Kerkrade zijn er nu elf Nederlandse gemeenten die deelnemen aan het initiatief, naast het Rijksvastgoedbedrijf. In Vlaanderen doen 49 gemeenten mee, samen met de Vlaamse overheid.

Kwaliteit en ethisch verantwoord

Veel gemeenten hechten waarde aan maatschappelijk verantwoord inkopen, omdat ze bijvoorbeeld willen bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden in verschillende sectoren en kinderarbeid willen tegengaan. Dit geldt ook voor de winning en verwerking van natuursteen, dat vaak gebruikt wordt in de openbare ruimte voor pleinen, gebouwen en monumenten. René van Drunen, wethouder van Kerkrade, benadrukt het belang van duurzaamheid voor de gemeente. Door het convenant te ondertekenen, wil Kerkrade bijdragen aan een eerlijke en duurzame toeleveringsketen voor natuursteen. De gemeente streeft ernaar om niet alleen goede kwaliteit te leveren, maar ook om ethisch verantwoord te handelen bij al haar projecten. Zo werkt Kerkrade samen aan een duurzame toekomst.


Verduurzaming natuursteenketen

Pieter van der Gaag, de voorzitter van het convenant, is verheugd over de toetreding van Kerkrade. Hij merkt op dat steeds meer gemeenten in Nederland en Vlaanderen willen bijdragen aan de verduurzaming van de natuursteenketen. TruStone biedt deze gemeenten informatie en ondersteuning om op een maatschappelijk verantwoorde manier natuursteen in te kopen.


Over het Initiatief TruStone

TruStone is een overeenkomst die de natuursteensector regelt en geldt van eind 2019 tot eind 2024. Het doel van deze overeenkomst is om Nederlandse en Vlaamse bedrijven, brancheverenigingen, overheden, vakbonden en niet-gouvernementele organisaties samen te brengen. Ze willen hiermee internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) in de sector bevorderen. Een onafhankelijke voorzitter leidt deze samenwerking. De Sociaal-Economische Raad (SER) ondersteunt deze samenwerking, geeft advies en evalueert jaarlijks de plannen van bedrijven volgens de richtlijnen van de OESO en de VN voor zorgvuldigheid. De overeenkomst voorziet ook in een onafhankelijke klachten- en geschillencommissie. Voorbeelden van aangesloten bedrijven zijn Michel Oprey & Beisterveld, ROTS maatwerk, Stone Base en Van den Ban.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER