Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Twijfelachtige eer voor Amsterdams eerste plaats in Arcadis Sustainable Cities Index

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 17 juni 2024
71 sec


'Sjoemelgroen' en oneerlijke verdeling van groene koeling

Gemeente Amsterdam kwam drie keer kort na elkaar in het nieuws. Onze hoofdstad excelleert wereldwijd in duurzaamheid, terwijl het stadsbestuur op weerstand stuit tegen flexibele groenplannen en lagere inkomensgroepen minder toegang hebben tot groen en daardoor kwetsbaarder zijn voor hittestress. De berichtgeving was opmerkelijk. Dat geldt voor elk op zichzelf staand bericht, maar met name als we de berichten eens naast elkaar leggen.

Amsterdams plein
Amsterdams plein

Allereerst staat onze hoofdstad wereldwijd op de eerste plaats in de Arcadis Sustainable Cities Index 2024. Amsterdam scoort sterk in klimaatrisicobeperkingen en boekte de afgelopen tien jaar aanzienlijke vooruitgang op het gebied van afvalmanagement en waterzuivering.

Oneerlijke verdeling van groene koeling

Tegelijk vernamen we dat Amsterdam slecht scoort op een eerlijke verdeling van groene koeling. Onderzoekers van WUR en AMS Institute gebruiken Amsterdam als 'Living Lab' voor onderzoek naar stedelijke hitte en groene koeling. Hoe ziet die oneerlijke verdeling er uit? Amsterdammers met de laagste inkomens hebben minder toegang tot verkoeling door groen, zoals parken en bomen, waardoor zij kwetsbaarder zijn voor hittestress tijdens hittegolven.


Economische grondslag

Dit blijkt uit een onderzoek naar de verdeling van 'groene koeling' in 14 Europese steden, gepubliceerd in Nature Cities. In Amsterdam woont minder dan 20% van de bevolking in een groenrijk gebied, en de ongelijkheid in toegang tot groen is duidelijk: huurders en lage inkomensgroepen wonen in minder groene wijken, terwijl hogere inkomens en huiseigenaren profiteren van meer groen. Bovendien kunnen lage inkomensgroepen zich vaak geen externe koeling zoals airco veroorloven en ook wonen ze in kleine, overbevolkte, slecht geventileerde en slecht geïsoleerde huizen.


'Sjoemelgroen'? Foto: ISB (studiegroep bomen)
'Sjoemelgroen'? Foto: ISB (studiegroep bomen)

'Sjoemelgroen' en tegenstemmers

Des te opmerkelijker (of wellicht juist niet) is het dat in een referendum een ruime meerderheid van de Amsterdammers tégen de groenplannen van de gemeente stemde. De gemeente wil met de Hoofdgroenstructuur de groene en waterrijke gebieden beschermen tegen bebouwing. Tegenstanders vinden het beleid te flexibel en vrezen dat er alsnog gebouwd zal worden. Sportvelden van kunstgras en snelwegbermen worden ook meegerekend in de groennorm, wat critici 'sjoemelgroen' noemen.


Conclusie

Ondanks haar duurzame successen moet Amsterdam meer aandacht besteden aan sociale gelijkheid en inclusiviteit van groene ruimtes om echt duurzaam en rechtvaardig te zijn.


Vondelpark Amsterdam (pixabay)
Vondelpark Amsterdam (pixabay)
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER