Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groene dromen versus (Utrechtse) realiteiten

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 24 juni 2024
82 sec


"Steeds minder openbaar groen per inwoner in Utrecht," kopt RTV Utrecht. Volgens de Rekenkamer Utrecht is de hoofdoorzaak de financiering. De ambities rijken tot de wolken, maar de budgetten kunnen nog geen deuk in een pakje boter slaan. Een troost voor Utrecht: zij zijn hierin niet uniek.


Eerder dit jaar trok de Rekenkamer Rotterdam een vergelijkbare conclusie: veel groene intenties, te weinig geld. Ook de cijfers van de Groene Stad Challenge bevestigen dit beeld landelijk; slechts 22 procent van de onderzochte steden en 18 procent van de dorpen vergroenden afgelopen jaar. Mijn vermoeden? Ook hier speelt het geldgebrek een cruciale rol.

LEES OOK

De ambities rijken tot de wolken, maar de budgetten kunnen nog geen deuk in een pakje boter slaan

Verder legt de Rekenkamer van Utrecht een kloof bloot, niet alleen tussen groene ambities en budgetten, maar ook tussen ambitie en de kennis van ambtenaren om deze te verwezenlijken. Kortom we hebben de ambitie, maar de uitvoering stagneert door een gebrek aan coördinatie, kennis én poen. Over geld gesproken: Utrecht hoopt een derde van de kosten voor de groene projecten zelf te dragen, in de hoop dat het Rijk of de Europese Unie de rest bijlegt. Echter, zoals de Rekenkamer kritisch opmerkt, is het zeer onzeker of deze fondsen beschikbaar zullen komen. Dit legt een enorme druk op de gemeentelijke begroting en kan de kloof tussen budgetten en ambities alleen maar vergroten. Inmiddels heeft het College van burgemeester en wethouders extra geld vrijgemaakt: 10 miljoen euro per jaar vanaf 2026. Ze erkennen zelf dat dit nog steeds niet voldoende zal zijn om alle plannen te realiseren. Ik schreef al eerder op dit plekje: het is niet verrassend dat de Raad voor de Leefomgeving in een 2023 concludeerde dat er sprake is van systeemfalen. We willen wel, maar we kunnen niet.

Wat nodig is, is een herijking van onze ambities: een realistische aanpak waarbij we kleinere, haalbare doelen stellen die geleidelijk leiden tot het grotere doel

Wat nodig is, is een herijking van onze ambities: een realistische aanpak waarbij we kleinere, haalbare doelen stellen die geleidelijk leiden tot het grotere doel. Alleen door het opbouwen van kleine successen kunnen we de fundamenten leggen voor de groene stad van morgen. De uitdagingen zijn groot, maar opgeven is geen optie. Het vereist dat alle betrokken partijen—gemeente, burgers en het bedrijfsleven—nauwer samenwerken. Alleen door een gezamenlijke inspanning kunnen we ervoor zorgen dat onze groene dromen geen illusie blijven, maar werkelijkheid worden.


LEES OOK
Hoofdredactioneel: Droom en daad
22-12-2023 | ARTIKEL
84 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER