Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Proefproject met groene kademuren in Delft

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, vrijdag 9 augustus 2024
129 sec


Wat zijn de proefpanelen van het Wall Garden kademuur project? Een onderzoek naar groen begroeide kademuren.


Kademuren

Traditionele bakstenen kademuren – zoals in de binnenstad van Delft – zijn zware muren die de grond bij elkaar houden. Deze muren zijn poreus en staan dus in direct contact met de grond en het grondwater. Dit is de perfecte plek voor de groei van muurplanten die belangrijk zijn voor de stadecologie. Maar de wortels zorgen ook voor schade.


Tegenwoordig zijn die bakstenen muren vervangen door staal of beton. Veel sterker en ook veel goedkoper. Dat staal of beton word dan vaak voor esthetische redenen bekleed met baksteen. De bakstenen staan door het staal of beton niet meer in contact met de grond en het grondwater. Daardoor word de bakstenen muur op warme dagen erg warm en kurkdroog. Niet perfect voor planten. Als hier wel planten op zouden groeien heeft dat geen invloed op de stalen of betonnen constructie erachter.

Vervolg op Greenquays in Breda

In Breda wordt op dit moment de rivier de Nieuwe Mark in ere hersteld en ook weer helemaal bevaarbaar gemaakt. Daarbij worden ook nieuwe groen begroeide kademuren gemaakt. Achter de bakstenen komt een speciaal soort grond. Die grond blijft tot anderhalve meter hoog vochtig doordat het grachtenwater opneemt. Zo blijft de muur toch vochtig en dat is fijn voor muurplanten.


In Breda is er gekeken naar verschillende uitvoeringen. Die zo goed mogelijk kunnen zijn voor plantengroei. Een van de ontdekkingen was het gebruik van van de typisch Nederlandse traditionele navoeg. Dan wordt het constructieve metselwerk een paar centimeters uitgekrabd en wordt er een speciale siervoeg gemaakt. Voor de siervoeg wordt een plantvriendelijke mortel gebruikt. Hier kunnen planten in wortelen, zolang de dieper liggende constructieve mortel maar niet wordt aangetast.

Delft – de Graaf Floriskade

In Delft gaat men een stap verder. De constructieve mortel word vervangen door kunststof profielen. In de bakstenen worden gaatjes geboord waar de profielen invallen. Hierdoor is reparatie en hergebruik van de bakstenen makkelijker en kunnen de planten nog makkelijker wortelen. De opgestapelde stenen worden aan de bovenkant opgesloten door een afdekker. Naar achteren zijn de bakstenen met RVS muurankers verbonden aan de achterconstructie. De speciale grond achter de bakstenen blijft hetzelfde.


In Delft wilde de gemeente graag laten zien dat kademuurbekleding ook in mooie baksteenverbanden gemaakt kan worden. Het is nu circulair: alles kan weer uit elkaar worden gehaald en worden opnieuw gebruikt.

Geen mortel, maar plantvoeg

Een mortel is dus niet meer nodig. In plaats van mortel is hier potgrond gebruikt die gebonden is met een biologische lijm. Een perfecte plantbodem. Het idee is dat zich hier vrij planten kunnen beginnen met groeien. Op den duur verwachten we dat de potgrond vervangen zal worden door ander organisch materiaal. Om te beginnen is er wel al zaad van muurbloem en muurleeuwenbek opgenomen. Toch kan best zijn zich uiteindelijk verder alleen grassen zich laten zien. Het is en blijft een proef. In Delft wordt er verder getest door verschillende diktes toe te passen en te kijken of regenwater kan worden opgenomen in de grond achter de bakstenen. Ook wordt er gekeken naar de hoe de muur reageert op verschillende tempraturen en weersomstandigheden.


Deze proefpanelen zijn begin april 2022 geplaatst. De gemeente Delft heeft de proef een mooie plek gegeven om samen met de TU Delft de innovatieve kademuurconstructies te onderzoeken. De speciale grond heet UrbanAccap en wordt geleverd door projectpartner BVB Substrates uit De Lier. De stenen zijn gefreesd en droog gestapeld met het systeem van projectpartner Drystack. De stenen zijn gemaakt door StoneCycling, dat bakstenen maakt die voor 80% uit gerecyclede vermalen keramiek bestaan. De gemeente Delft gaat de ontwikkeling drie zomers volgen. Door sensoren op verschillende hoogten wordt het vochtgehalte in de voeg meten. Belangrijker nog is natuurlijk wat men aan het oppervlak zien gebeuren. Eens in de maand wordt een foto gemaakt. Eind 2024 zullen de panelen weer worden weggehaald.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER