Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Advies aan minister: 'Zorg voor groene en beweegvriendelijke omgeving'

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Steffen van Zundert, dinsdag 13 augustus 2024
78 sec


Groene leefomgeving belangrijk voor preventie gezondheidsproblemen

Op 17 juli schreven drie adviesraden een brief aan minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In deze brief uiten zij hun zorgen over de mentale en fysieke gezondheid van Nederlanders. De helft van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht. Ook neemt het aantal mensen met gevoelens van eenzaamheid toe. De adviesraden roepen de minister daarom op om te zorgen voor een beweegvriendelijke omgeving.


De brief werd geschreven door de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Nederlandse Sportraad. Zij vragen in de brief aandacht voor een leefomgeving die mensen uitnodigt om vaker te bewegen en meer sociale contacten te leggen.

'Er moet een fysieke plek zijn, een openbare ruimte of een specifieke voorziening, waar je op een prettige en veilige manier anderen kan ontmoeten en kan bewegen'

3-30-300 regel

De briefschrijvers vinden het goed dat het kabinet maatregelen wil treffen om gezondheidsproblemen te voorkomen. Een belangrijke maatregel is dat te overheid ervoor zorgt dat mensen weinig drempel ervaren om te bewegen. In de brief benadrukken de raden: 'Er moet een fysieke plek zijn, een openbare ruimte of een specifieke voorziening, waar je op een prettige en veilige manier anderen kan ontmoeten en kan bewegen.


De raden stellen twee belangrijke maatregelen voor aan de minister:

1. Zorg voor meer groen en ruimte om te bewegen: Ze pleiten voor het creëren van groenere wijken met voldoende ruimte om te sporten en elkaar te ontmoeten. Een praktische aanbeveling is het toepassen van de 3-30-300 regel. Iedereen zou vanuit huis drie bomen moeten kunnen zien, 30% van de directe omgeving moet door bomen worden bedekt en er moet binnen 300 meter een park of groene ruimte zijn.

2. Zorg voor toegankelijke voorzieningen: Om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot sport en beweegmogelijkheden, roepen de raden op tot investeringen in laagdrempelige voorzieningen en veilige loop- en fietsroutes. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een lager inkomen of beperkte mobiliteit. De raden stellen daarnaast voor om te mikken op 10% groenblauwe dooradering.

In de brief benadrukken de adviesraden dat de gemeenten en provincies staan voor een grote uitdaging. Door de groei van steden en het bouwen van nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen staat er veel druk op de openbare ruimte. Ze daarom roepen de minister op om met landelijk beleid te zorgen voor een groene en beweegvriendelijke leefomgeving.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m donderdag 29 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER