Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Digitale gedragscodetool: minder werkvoorbereiding, meer focus op het werk buiten

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Regina Zoeter (NLadviseurs), vrijdag 23 augustus 2024
158 sec


Een applicatie die met een paar klikken een ecologische werkinstructie op maat genereert volgens de geldende wet- en regelgeving, én waarmee je heel eenvoudig het uitgevoerde werk kunt documenteren. Dit is wat de tool voor jou kan doen.

Aantoonbaar zorgvuldig handelen wordt dankzij de digitale gedragscodetool een vanzelfsprekendheid
Aantoonbaar zorgvuldig handelen wordt dankzij de digitale gedragscodetool een vanzelfsprekendheid

Voldoen aan de natuurwetgeving terwijl je buiten bezig bent met groenbeheer en -onderhoud kan een hele opgave zijn. Gelukkig kun je bij terugkerende werkzaamheden vaak aansluiten op een bestaande gedragscode, die handvatten biedt. Denk aan werkzaamheden als het maaien van bermen en gazons, het snoeien van hagen of het schonen van sloten. De gedragscode Stadswerk is al een knappe vertaling van abstracte wetgeving naar concrete instructies. Er staat onder meer in wat je wel en niet mag doen en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn om (beschermde) soorten niet te verstoren. Maar dan ben je er nog niet ...

Werkvoorbereiding eenvoudiger maken

Je hebt nog altijd flink wat ecologische en juridische kennis en expertise nodig om een goede ecologische werkinstructie te maken voor in het veld. Je moet immers wél weten welke informatie je nodig hebt en de juiste ecologische afwegingen kunnen maken op basis van onder meer beschikbare kaarten, soortendata en de planning. Een implementatieplan vertaalt de instructies uit de gedragscode naar je specifieke situatie en de dagelijkse praktijk. Daarin staat bijvoorbeeld wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe je de werkzaamheden documenteert.


Een systeem dat mee kan veranderen

Toen NLadviseurs voor een aantal gemeenten verschillende ecologische werkprotocollen opstelde, was de conclusie: het is dan wel een wettelijke verplichting, maar alleen die protocollen zijn niet voldoende om aantoonbaar zorgvuldig handelen te borgen in de organisatie. Nóg een berg papier maakt het werk in de praktijk namelijk niet eenvoudiger. Daar komt bij dat er binnen de natuurwetgeving en vaak ook gemeentelijke beheerplannen regelmatig veranderingen ophanden zijn. Zo ontstond het idee voor de digitale gedragscodetool, een systeem dat mee kan veranderen met alle updates en dat werkvoorbereiding uit handen neemt. De tool is ontwikkeld door softwareontwikkelaars van NLadviseurs en inmiddels bij verschillende gemeenten geïmplementeerd.


Hoe werkt de tool?

Omgaan met de tool kan bijna niet makkelijker: de applicatie vraagt je om een speld te prikken op de locatie waar je aan het werk gaat. Je krijgt dan te zien welke (beschermde) soorten daar voorkomen. Je vinkt vervolgens die soorten aan in een lijst en kiest welke werkzaamheden je gaat (laten) uitvoeren en in welke tijd van het jaar. Ten slotte klik je op de genereerknop en voilà, je hebt een ecologische werkinstructie in handen, helemaal op maat. Ook als je ecologisch minder onderlegd bent, kun je met de digitale gedragscodetool een werkinstructie maken volgens de geldende protocollen.


Ecologisch logboek

Met de tool heb je op elk device, dus ook op je mobiel als je buiten in het veld staat, toegang tot alle informatie en de werkinstructies. Dankzij een speciale functionaliteit kun je bovendien heel eenvoudig invoeren wat je buiten hebt gedaan aan werkzaamheden of wat je ter plekke hebt gezien. Zo fungeert de tool ook als ecologisch logboek. Je verzamelt met je team alle informatie op één plek. Dat werkt niet alleen prettig, het is ook belangrijk om te kunnen aantonen dat je werkt volgens de protocollen. Aantoonbaar zorgvuldig handelen wordt op deze manier een vanzelfsprekendheid.


De digitale gedragscodetool bevat alle info die je nodig hebt om het werk buiten goed te kunnen doen. Ook handig om ter plekke uit te leggen waarom je bijvoorbeeld maar één kant van de sloot maait en welke beschermde soorten daarvan profiteren.
De digitale gedragscodetool bevat alle info die je nodig hebt om het werk buiten goed te kunnen doen. Ook handig om ter plekke uit te leggen waarom je bijvoorbeeld maar één kant van de sloot maait en welke beschermde soorten daarvan profiteren.

Helder communiceren

De ecologische werkinstructies kun je digitaal bekijken in de tool, delen via een pdf of eenvoudig printen. Ideaal om de groendienst of aannemer te briefen en de werkploeg duidelijke instructies mee te geven. Nóg een voordeel is dat je altijd ter plekke aan bijvoorbeeld ongeruste of nieuwsgierige bewoners kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom dat op deze manier moet. De tool is daarmee een belangrijke bron voor heldere communicatie.


Goede implementatie

Hoe handig de tool ook is, groenbeheer en -onderhoud blijft natuurlijk mensenwerk. De digitale gedragscodetool ondersteunt bij dat werk, maar is pas écht effectief als iedereen er goed mee overweg kan. Het moet niet 'wéér een systeem dat ik moet leren kennen' blijven, maar een app die je graag gebruikt om het werk makkelijker te maken. Daarom zorgt NLadviseurs voor een optimale implementatie in je organisatie. Dankzij op maat gemaakte trainingen rondom het gebruik kan iedereen direct met de applicatie aan de slag. Er is daarbij aandacht voor de verschillende rollen in de organisatie. In aanvulling op de tool is ook extra ecologische begeleiding mogelijk. Zo draagt de tool effectief bij aan het werkproces en kun je de focus leggen op waar het allemaal om draait: het realiseren van een groene, gezonde leefomgeving.


Meer weten?

Vraag een gratis online demo aan! Scan de QR-code. Link: https://www.nladviseurs.nl/diensten/digitale-gedragscodetool/
Of kom naar de Vakbeurs Openbare Ruimte op 25 en 26 september in de Jaarbeurs. We staan in hal 2, stand 2.3.21. Hier laten we je de tool live zien en vertellen we meer over de ervaringen die we er al mee hebben opgedaan.

Inzetbeeld: mobiele telefoon/laptop met afbeeldingen van de tool
Inzetbeeld: mobiele telefoon/laptop met afbeeldingen van de tool
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER