Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Rechtszaak dreigt voor Friese boeren die zelf compost maken van bermgras: oneerlijke concurrentie zegt BVOR

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, woensdag 2 oktober 2024
79 sec


De Friese coöperatie Agricycling, waarin boeren bermgras en hekkelspecie verwerken tot compost op hun eigen erf, groeit snel. Inmiddels telt de coöperatie 160 leden en breidt deze zich uit buiten de provinciegrenzen. Hoewel het concept veel belangstelling trekt, stuit het ook op weerstand van traditionele groenverwerkingsbedrijven, die zich zorgen maken over de milieuveiligheid en hun eigen positie in de markt.


Feite Westra, bestuurslid van de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) en eigenaar van een groenverwerkingsbedrijf, uit tegen Omrop Fryslân kritiek op de coöperatie. Volgens hem zijn de strenge eisen waaraan groenverwerkers moeten voldoen, zoals milieuregels en vergunningen, niet van toepassing op de boeren. 'Wij zorgen ervoor dat afval op een verantwoorde manier wordt afgevoerd. De coöperatie doet dat niet, wat leidt tot oneerlijke concurrentie,' aldus Westra. Om deze reden wil de branche naar de rechter stappen.

'Wij zorgen ervoor dat afval op een verantwoorde manier wordt afgevoerd. De coöperatie doet dat niet, wat leidt tot oneerlijke concurrentie'

Strenge controles bij Agricycling

Ondanks de kritiek stelt melkveehouder Pieter van der Valk, oprichter van Agricycling, dat de coöperatie strenge maatregelen neemt om te garanderen dat het proces veilig en verantwoord verloopt. Bermen worden ingedeeld in risicogebieden: rood, oranje en groen. Rood wordt vermeden, oranje bermen worden eerst gecontroleerd, en alleen gras van de groene bermen wordt verwerkt. Op de boerderij wordt de temperatuur van de compost gemeten en wordt er een logboek bijgehouden om vervuiling te voorkomen.


Volgens Van der Valk zijn de eerste resultaten positief. 'De kwaliteit van de compost is tot nu toe boven verwachting,' zegt hij. Ook boer Thom Miedema, voorzitter van de coöperatie, bevestigt de goede resultaten in het artikel van Omrop Fryslân. Hij benadrukt dat de compost zichtbaar effect heeft op de groenvoorziening op zijn land.

Onzekerheid over juridische uitkomst

Geert Draaistra, verantwoordelijk voor het groenbeheer in de gemeente Leeuwarden, juicht de compostverwerking door boeren toe. 'Het is een mooie aanvulling op ons bestaande afvalverwerkingsbeleid en draagt bij aan een circulaire oplossing,' stelt hij. Toch betreurt hij het conflict met de groenverwerkers.


De toekomst van Agricycling hangt deels af van de uitkomst van de rechtszaak. Miedema blijft echter positief, ook als de rechter in het nadeel van de coöperatie zou beslissen. 'Dan moeten de regels maar worden aangepast, want deze manier van werken past binnen de circulaire economie waar we naartoe willen,' aldus Miedema.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024
National Tender Day
woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER