Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Onderzoek: zelfs stadstuinen kunnen meer CO₂ opslaan dan gedacht

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 7 oktober 2024
84 sec


Recent bodemonderzoek toont aan dat verschillende Nederlandse bodemsoorten, zoals bossen, graslanden en zelfs tuinen, bijna evenveel koolstof opslaan. Alleen akkerland blijft achter. Dit blijkt uit een grootschalig Vlaams onderzoek, dat ook belangrijke lessen biedt voor het klimaatbeleid in Nederland.

<geen titel>

Volgens het onderzoek slaat de bodem onder graslanden, bossen en tuinen ongeveer dezelfde hoeveelheid CO₂ per hectare op. De enige uitzondering is akkerland, waar per hectare minder koolstof wordt opgeslagen. Deze resultaten zijn opmerkelijk, omdat vaak werd aangenomen dat bossen veel beter zouden presteren.

Diepgaande metingen verrijken het inzicht

Voor het eerst werd in het onderzoek koolstof tot op een diepte van één meter gemeten, terwijl vergelijkbare studies meestal tot 30 centimeter gaan. Hierdoor bleek dat de diepere lagen in de bodem tussen de 37 en 45 procent van de totale koolstofvoorraad bevatten. Dit inzicht biedt een completer beeld van de opslagcapaciteit van verschillende bodemtypes.


Bossen slaan ook bovengronds CO₂ op

Hoewel bosgrond niet veel beter scoort dan grasland, hebben bossen nog een ander voordeel: de bomen zelf slaan ook veel CO₂ op. Dit maakt bossen tot waardevolle opslagplekken voor koolstof, zowel boven- als ondergronds.


Akkerland blijft achter, maar heeft potentieel

Akkerland scoort lager als het gaat om koolstofopslag per hectare, maar omdat landbouwgrond in Nederland een groot oppervlak beslaat, herbergt het in totaal wel de meeste koolstof. Dit wijst erop dat er in landbouwgebieden veel winst te behalen is door gerichte maatregelen om de koolstofopslag te verhogen.


Diepere lagen in de bodem bevatten tussen de 37 en 45 procent van de totale koolstofvoorraad en dit inzicht biedt een completer beeld van de opslagcapaciteit van verschillende bodemtypes

Belangrijke lessen voor Nederlands klimaatbeleid

De resultaten uit Vlaanderen zijn waardevol voor Nederland, waar soortgelijke bodems voorkomen. Het onderzoek benadrukt het belang van het beschermen en uitbreiden van koolstofrijke gebieden, zoals bossen, graslanden en wetlands. Daarnaast biedt het kansen om de koolstofopslag op landbouwgrond te verbeteren door duurzamer landgebruik en beheer.


Bomen zelf slaan ook veel CO₂ op, dit maakt bossen tot waardevolle opslagplekken voor koolstof, zowel boven- als ondergronds

Vervolgonderzoek noodzakelijk

Het Vlaamse onderzoek loopt nog door en zal over tien jaar worden afgerond. De bevindingen kunnen helpen om het beleid verder te verfijnen, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Ook voor Nederland geldt dat bodemkoolstofopslag een cruciale rol kan spelen in de strijd tegen klimaatverandering.


Dit onderzoek toont aan dat Nederland zijn bodem niet alleen moet zien als ondergrond, maar ook als een belangrijke speler in het vasthouden van CO₂ en daarmee in de klimaatstrijd.

Omdat landbouwgrond in Nederland een groot oppervlak beslaat, herbergt het in totaal de meeste koolstof

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
eigenaar | s-kwadraat snoei-advies Arnhem
woensdag 9 oktober 2024
Waarom gaat het in onderzoeken zo vaak over de opslag van CO2 in bodem en hout, maar zelden over het verminderen van de uitstoot. Het lijkt me zinvoller om daarmee aan de slag te gaan. CO2-opslag in bodem en hout is een fractie van de uitstoot. Ook al planten we Nederland vol met bossen en andere soorten groen, het zal nooit voldoende compenseren, helaas. Maar het bekt wel lekker, zodat niemand zijn/haar gedrag hoeft aan te passen. Lekker makkelijk, dus.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tuinmachineshow Dagen bij Lozeman Tuinmachines
donderdag 24 oktober 2024
t/m zondag 8 december 2024
Recreatie Vakbeurs: 12 - 14 november in Evenementenhal Hardenberg
dinsdag 12 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Daken & Zaken
woensdag 13 november 2024
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER