Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groenprofessionals en zorginstellingen werken samen in project 'Zorg voor natuur'

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, donderdag 10 oktober 2024
87 sec


Maandag 7 oktober is het project 'Zorg voor natuur' officieel van start gegaan. Dit initiatief richt zich op het toegankelijk maken van een groene, gezonde leefomgeving voor kwetsbare bewoners. Door de samenwerking tussen groenbedrijven en zorginstellingen te versterken, kunnen groenprofessionals een grotere rol spelen in het verbeteren van de levenskwaliteit van deze bewoners.

De deelnemende organisaties aan het WUR-VHG project 'Zorg voor natuur'. Foto: VHG
De deelnemende organisaties aan het WUR-VHG project 'Zorg voor natuur'. Foto: VHG

Het project wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research in samenwerking met de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), meerdere groenbedrijven (waaronder Dolmans Landscaping, De Eijk Duurzaam Werk, Vebego, Donker Groep en Loohorst Landscaping ) en diverse zorginstellingen.

Groen voor welzijn

Groene ruimtes zijn essentieel voor het welzijn van mensen. Ze verminderen stress, stimuleren sociale contacten en verbeteren cognitieve functies. Daarnaast zorgen ze voor verkoeling op warme dagen en bevorderen ze een actieve levensstijl. Het project 'Zorg voor natuur' wil laten zien hoe de samenwerking tussen groenbedrijven en zorginstellingen kan leiden tot meer groene omgevingen rondom zorginstellingen, afgestemd op de wensen en behoeften van bewoners.


Inzichten voor de zorg en groensector

De uitkomsten van dit project moeten waardevolle inzichten bieden voor zowel de zorg als de groensector. Het gaat daarbij om wetenschappelijke kennis over de invloed van groen op het welzijn, praktische tips voor vergroening van stedelijke omgevingen en manieren om bewoners actief te betrekken. Daarnaast onderzoekt het project samenwerkingsmodellen tussen groenbedrijven en zorginstellingen en hoe groenbedrijven kunnen bijdragen aan sociale werkgelegenheid, bijvoorbeeld door re-integratie van kwetsbare groepen.


De opgedane kennis wordt gedeeld via podcasts, een wiki op Groen Kennisnet, social media en masterclasses. Bovendien organiseert de Koninklijke VHG, samen met Wageningen University, enkele landelijke bijeenkomsten voor VHG-leden en andere geïnteresseerden.

Men vergaart wetenschappelijke kennis over de invloed van groen op het welzijn, praktische tips voor vergroening van stedelijke omgevingen en manieren om bewoners actief te betrekken

Een kans voor de groensector

Marc van Rosmalen, directeur van VHG, opende de startbijeenkomst bij revalidatiecentrum Opella, locatie Elias in Bennekom: 'We zijn erg blij met de brede interesse vanuit de groensector, zorginstellingen en Menzis. Het toont aan hoe waardevol deze samenwerking kan zijn. Dit project biedt ons de kans om in kaart te brengen wat goed werkt, welke uitdagingen er zijn en hoe we obstakels kunnen overwinnen. Zo kunnen we samen bijdragen aan een groene, gezonde leefomgeving voor de bewoners, want dat is waar we het voor doen.'


Steun van het ministerie

Het project 'Zorg voor natuur' wordt financieel ondersteund door de kennis- en innovatieagenda landbouw, water en voedsel van het ministerie van LNV. In deze agenda werken overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen aan duurzame innovaties.


Men verkent hoe groenbedrijven kunnen bijdragen aan sociale werkgelegenheid

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER