Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Onzekerheid rond klepelverbod en nieuwe gedragscode waterschappen

NIEUWS
TUIN- EN PARKTECHNIEK
BODEM & BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 6 december 2024
88 sec


Roep om tijdelijke verlenging van de huidige gedragscode tot april 2025

De discussie over het gebruik van klepelmaaiers bij het onderhoud van watergangen bereikt een hoogtepunt nu het huidige regelgevingskader eind 2024 afloopt. Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft aangekondigd dat vanaf 2025 alleen nog maaien met minder ingrijpende methoden, zoals messenbalk- en schijvenmaaiers, wordt toegestaan. Waterschappen vrezen echter dat dit zowel ecologisch als financieel averechts uitpakt.

Klepelmaaier
Klepelmaaier

Het ministerie stelt dat klepelmaaiers te schadelijk zijn voor insectenpopulaties, met sterftecijfers tot 80%. Alternatieve methoden zouden volgens het ministerie minder impact hebben, maar moeten vaker worden ingezet. Waterschappen betwisten dat dit de biodiversiteit ten goede komt. 'Door vaker te maaien in groeiseizoenen loop je juist meer risico op insectensterfte', stelt ecohydroloog Paul Hendriks van waterschap Hunze en Aa's. Hij benadrukt dat maaien met klepelmaaiers in het najaar - wanneer veel planten zijn uitgebloeid en insecten verdwenen - minder verstoring veroorzaakt.

Financiële en praktische gevolgen

Naast de ecologische zorgen wijzen waterschappen op de financiële impact. Het gebruik van alternatieve maaimethoden vereist aanzienlijke investeringen in nieuwe apparatuur en mogelijk extra personeel. 'Het is de vraag of we voldoende arbeidskrachten vinden en of de benodigde machines tijdig beschikbaar zijn', waarschuwt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Zonder nieuwe gedragscode na 1 januari 2025 dreigt bovendien een piek in administratieve lasten door verplichte vergunningprocedures per project, wat ook kleinschalig baggerwerk kan vertragen.


'Het is de vraag of we voldoende arbeidskrachten vinden en of de benodigde machines tijdig beschikbaar zijn'

Lopend onderzoek en ontheffingen

Hoewel het ministerie onderzoek aankondigde naar de ecologische gevolgen van klepelmaaiers, is dat volgens Hendriks 'te laat om onnodige investeringen te voorkomen'. Wel zijn er onderhandelingen over uitzonderingen voor specifieke situaties, zoals steile taluds of veiligheidstroken. Tot die tijd pleiten waterschappen en aannemersorganisaties voor een tijdelijke verlenging van de huidige gedragscode tot april 2025.


Het gebruik van alternatieve maaimethoden vereist aanzienlijke investeringen in nieuwe apparatuur en mogelijk extra personeel

Politieke druk

Tweede Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) heeft Kamervragen gesteld over de vertraging in het opstellen van een nieuwe gedragscode. Hij vraagt onder andere om duidelijkheid over de risico's voor waterbeheer, zoals wateroverlast of achterstallig onderhoud aan dijken. Grinwis dringt aan op een oplossing vóór de deadline, zodat waterschappen niet met een onwerkbare situatie worden geconfronteerd.


Oproep tot dialoog

Waterschappen, aannemers en brancheorganisaties zoals Cumela en de Vereniging van Waterbouwers roepen het ministerie op om tot een pragmatische oplossing te komen. "Zonder een werkbare gedragscode komt niet alleen de ecologie, maar ook het waterbeheer in het gedrang," aldus een gezamenlijke verklaring. Het ministerie heeft laten weten in gesprek te blijven met betrokken partijen.


Hoewel het ministerie onderzoek aankondigde naar de ecologische gevolgen van klepelmaaiers, is dat 'te laat om onnodige investeringen te voorkomen'

CUMELA
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER