Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Arnhem introduceert nieuwe typologieën met eigen spelregels voor de openbare ruimte

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, dinsdag 17 december 2024
89 sec


En maakt zo gerichte vergroening mogelijk, zelfs op plekken die eerder ongeschikt leken

De gemeente Arnhem werkt aan een innovatief 'koel netwerk' in de binnenstad: routes en plekken met schaduw en verkoeling om hittestress tegen te gaan. Ontwerpbureau OMGEVING uit Antwerpen ontwikkelde hiervoor een visie die verder gaat dan vergroening. Met een focus op het Arnhemse DNA moet het netwerk de stad niet alleen koeler, maar ook aantrekkelijker maken. Het concept biedt inspiratie voor andere steden die kampen met vergelijkbare uitdagingen.

Een openbaar park, foto ter illustratie
Een openbaar park, foto ter illustratie

Het 'koel netwerk' bestaat uit beschutte routes met minimaal 50 procent schaduw en strategisch geplaatste koele plekken. Deze zijn bedoeld voor kwetsbare groepen en inwoners zonder eigen buitenruimte. In de verdichte binnenstad, waar vergroening een grotere uitdaging is, is het netwerk cruciaal voor klimaatadaptatie en sociale inclusie.

Nieuwe typologieën voor openbare ruimte

De visie van OMGEVING introduceert nieuwe typologieën voor de openbare ruimte, elk met eigen spelregels. Pleinen worden bijvoorbeeld heringericht als 'stadshoven' en 'verborgen tuinen', terwijl straten een duidelijke functie krijgen als woon-, struin-, horeca- of winkelstraat. Deze indelingen maken gerichte vergroening mogelijk, zelfs op plekken die eerder ongeschikt leken.
Een toolbox met kaarten en richtlijnen helpt gemeentelijke afdelingen bij het plannen van toekomstige projecten. Ambtenaren weten zo precies welke groennormen voor een ruimte gelden en hoe deze passen in een meerjarenplan.


In de verdichte binnenstad, waar vergroening een grotere uitdaging is, is het netwerk cruciaal voor klimaatadaptatie en sociale inclusie

Koel, maar ook cool

Luc Wallays, creatief directeur van OMGEVING, zegt dat de visie verder kijkt dan hittebestrijding. 'Arnhem kan zichzelf als 'groene stad' sterker positioneren door de binnenstad aantrekkelijker en klimaatadaptief te maken. Dat vergroot de economische en sociale vitaliteit van het centrum.'
Door efficiënter gebruik te maken van de beschikbare ruimte - zoals het herplaatsen van fietsenrekken en straatmeubilair - ontstaan extra meters groen. Deze aanpassingen bieden niet alleen verkoeling, maar verbeteren ook de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de binnenstad.


De visie introduceert nieuwe typologieën voor de openbare ruimte, elk met eigen spelregels. Deze indelingen maken gerichte vergroening mogelijk, zelfs op plekken die eerder ongeschikt leken

Samenwerking en doorpakken

Het succes van het koel netwerk hangt af van samenwerking binnen de gemeentelijke organisatie. Verschillende afdelingen moeten afstemmen om de nieuwe spelregels toe te passen, ook als dit botst met andere ruimtelijke belangen, zoals parkeerplaatsen en fietsenstallingen. Wallays: 'Wil je dat de visie werkt, dan moet je bereid zijn keuzes te maken en soms prioriteiten te herzien.'
Arnhems koel netwerk laat zien hoe een innovatieve aanpak niet alleen een antwoord biedt op klimaatuitdagingen, maar ook bijdraagt aan een toekomstbestendige en aantrekkelijke binnenstad. Andere steden kunnen hiervan leren door klimaatadaptatie slim te combineren met het verbeteren van stedelijke kwaliteit.


Ambtenaren weten zo precies welke groennormen voor een ruimte gelden en hoe deze passen in een meerjarenplan

Gemeente Arnhem
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
eigenaar | s-kwadraat snoei-advies Arnhem
woensdag 18 december 2024
Grappig, ik ben bij die lezing geweest. Er kwamen ontzettend idyllische plaatjes voorbij. Ook grappig dat er een duur bureau uit Antwerpen werd gevraagd die de stad helemaal niet kenden en dus veel tijd (en dus onze belastingcenten) aan het ontdekken van de stad besteedde. Navraag leerde dat ze geen enkel onderzoek hebben gedaan naar de ondergrondse infrastructuur. Veel losse flodders dus, maar helaas niet of nauwelijks uitvoerbaar. Het was een dure farce. Aan ideeën wordt in Arnhem veel geld besteedt, onderhoud mag niets kosten. Dat geld hadden ze beter aan goed onderhoud kunnen besteden. Wat dacht je bv. van blad van gazons verwijderen met een veegmachine. Alle s naar de filistijnen. Zo zonde, weer.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER