Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ecosysteemaanpak watercrassula vraagt om maatwerk

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, maandag 13 januari 2025
48 sec


Volledig bestrijden vaak niet haalbaar

Watercrassula, een plant afkomstig uit Australië, veroorzaakt al jaren problemen in natuurlijke wateren in de Benelux. De invasieve soort verspreidt zich razendsnel en heeft een grote impact op ecosystemen. Volledige bestrijding blijkt vaak onhaalbaar. Het Europese LIFE-project Resilias richt zich daarom op het beheersen van watercrassula. Hierbij staan maatwerk en monitoring centraal.

Crassula helmsii, Watercrassula, Saxifraga-Peter Meininger free nature images
Crassula helmsii, Watercrassula, Saxifraga-Peter Meininger free nature images

Het project LIFE Resilias, gestart in 2019 door Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen, kiest voor een ecosysteemgerichte aanpak. Eerst brengen onderzoekers de vermestingsbronnen in kaart. Daarna pakken ze deze aan en doorbreken ze de dominantie van de watercrassula. Vervolgens worden inheemse planten geïntroduceerd om hergroei van de exoot te voorkomen.

Voorbeeldgebieden als testlocaties

In drie gebieden testen ecologen de aanpak: Akkerenven (een oud landbouwgebied), een waterwingebied in Halsteren, en duinvalleien in Zeepe bij Burgh-Haamstede. Hier werd gestart met een nulmeting en zoveel mogelijk watercrassula verwijderd. Inheemse planten die goed passen bij de lokale omstandigheden werden geplant als concurrenten voor de watercrassula.


Monitoring en maatwerk

Ecologen nemen minstens drie keer per jaar vegetatiemonsters in vaste proefvlakken. Ze meten de hoeveelheid watercrassula, analyseren de waterkwaliteit, en brengen de bodemgesteldheid in kaart. Het CO2-gehalte en de hoeveelheid voedingsstoffen in het water spelen daarbij een grote rol.


Geen standaardoplossing

Uit het project blijkt dat elk gebied een eigen aanpak vraagt. Vooraf moet zorgvuldig gekeken worden naar de water- en bodemkwaliteit. Het kiezen van geschikte inheemse planten als concurrenten is cruciaal. Deze maatwerkstrategie kan helpen om de watercrassula effectief te beheersen en de biodiversiteit te herstellen.


Stichting Bargerveen
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER