Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

VHG roept opdrachtgevers op om meer werk onderhands uit te besteden

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 14 januari 2025
82 sec


Vergeet MKB niet

Veel werk in het groen en de infrastructuur wordt uitgevoerd door kleinere bedrijven. Deze mkb-bedrijven bieden samen een derde van de (veelal regionale) werkgelegenheid in de sector. Om hun vakmanschap en praktische innovatiekracht te behouden, is continuïteit van passend werk nodig. Bouwend Nederland, MKB INFRA, Vereniging van Waterbouwers, Cumela en Koninklijke VHG vragen opdrachtgevers om de mkb-bedrijven in te zetten op hun uitvoeringskracht.


Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft in beeld gebracht hoe groot de rol is die kleine infrabedrijven en groenbedrijven spelen in de markt. Hieruit blijkt dat veel infrawerk uiteindelijk wordt uitgevoerd door kleinere mkb-bedrijven. Volgens het rapport komt bij deze mkb-bedrijven bijna 45% van hun omzet uit werken met een bouwsom onder de €150.000, veelal in een RAW- of raamcontract. Marc Wichman Koninklijke VHG: 'De trend is dat opdrachtgevers vaak kiezen voor (meervoudige) aanbestedingen. Ook voor het kleinere werk, waar de Aanbestedingswet ze helemaal niet tot een aanbesteding verplicht. Dat kost bedrijven veel rekenwerk, onnodige kosten en schaarse personeelscapaciteit. Terwijl opdrachtgevers behoefte hebben aan een vakman die 'de klus' snel en goed uit kan voeren.'

De trend is dat opdrachtgevers vaak kiezen voor (meervoudige) aanbestedingen, ook voor het kleinere werk, waar de Aanbestedingswet ze helemaal niet tot een aanbesteding verplicht

Opdrachtgevers: 'Houd makkelijk wat makkelijk kan'

Veel werk dat we aan onze infra moeten uitvoeren, betreft werk dat bedrijven vanuit hun vakmanschap op kunnen lossen. Dit werk kan, als het niet al te ingewikkeld is, zelfs tot een bedrag van ruim €5 miljoen, via een enkelvoudig onderhandse procedure of raamcontract uitbesteed worden. Belangrijk is de projectopzet en projectaanvraag in die gevallen ook eenvoudig en kleinschalig te houden. Waardoor de mogelijkheid bestaat om lokale bedrijven met de laagste CO2-footprint en de hoogste maatschappelijke regionale waarde uit te nodigen. En dat komt niet alleen een vlotte uitvoering met praktische innovaties ten goede, daarmee wordt ook de lokale werkgelegenheid gestimuleerd, aldus VHG.


Opdrachtnemers: 'Speel in op de veranderende vraag bij opdrachtgevers'

Het onderzoek laat ook zien dat de markt voor kleinere infrabedrijven in beweging is. Zo vragen gemeenten steeds vaker ondersteuning in de voorbereiding van ontwerp en omgevingsmanagement. Dat vraagt om sterke adviesvaardigheden en kennis van wet- en regelgeving. Verder is te zien dat projecten integraler worden, waarbij meer specialismen en disciplines worden gebundeld. Kleine bedrijven kunnen daarop inspelen door samen te werken, bijvoorbeeld in een combinatie.


Het volledige rapport en alle bevindingen van EIB is hier in te zien.

Koninklijke VHG
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER