Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
Bloeiende underdog Kolkwitzia verdient plaats in openbare ruimte
Kolkwitzia is eeen bloemheester die vaak vergeten wordt en wat ondergesneeuwd raakt door onder andere Deutzia, Philadelphus en Weigela. Best jammer, want Kolkwitzia heeft veel positieve eigenschappen.
24-05-2024 234 sec
Oirschot verandert kloosterpark in groene omlijsting voor woon- en zorglocatie
Het park van landgoed Groot-Bijstervelt in Oirschot vormt de groene omlijsting van een woon-zorglocatie. Landschapsarchitect Renze Och van bureau BRO tekende voor het nieuwe ontwerp.
23-05-2024 182 sec
'Als het proces belangrijker wordt dan het product, doe ik niet meer mee'
Victor Dijkshoorn (Vic Landscapes): 'Het proces om een aannemer te selecteren, is belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Ook verschuilen proces- en gebiedsmanagers zich vaak achter processen en gaan niet voor het beste resultaat.'
17-05-2024 55 sec
Stadsgroen moet en kan van drinkwater worden afgekoppeld
De vergroening van steden loopt spaak als maatregelen tegen een dreigend watertekort uitblijven. Reden voor hoveniersbedrijf Koninklijke Ginkel Groep (KGG) om aan de bel te trekken met een whitepaper: Elke druppel omkeren.
14-05-2024 195 sec
'Budgetten zijn op dit moment vaak ontoereikend'
Hoewel Marc Bolier, CEO van idverde, aangeeft dat er steeds minder vaak op de laagste prijs wordt aanbesteed, blijft het prijsniveaus nog steeds heel wisselvallig.
13-05-2024 52 sec
De Stelling: Gerecycled plastic is en blijft plastic en moet volledig verdwijnen uit de groene openbare ruimte
In de openbare ruimte wordt nog altijd veelvuldig gebruikgemaakt van plastic. Denk aan plastic gietranden, meubilair, groen parkeren of volledig uit plastic gemaakte infiltratiekratten. Het gaat vaak om gerecycled plastic, maar het is en blijft plastic.
08-05-2024 175 sec
Greenpoints: verplaatsbare planten- en bomenbakken om stedelijke hittestress aan te stippen
'We merken dat gemeenten nu veel behoefte hebben aan vergroening en verkoeling in de steden,' vertelt Oscar Gathier van FURNS. Daarvoor hebben wij greenpoints ontwikkeld.
07-05-2024 101 sec
Borstelen en maaien met de Armigo Multiplo
Wilko Regnerus uit het Friese Ferwerd levert de Armigo Multiplo, een ingenieuze, gepatenteerde borstelkop met drie functies. De kop past en is bruikbaar op alle merken bosmaaiers, ongeacht of ze een elektrische of brandstofaandrijving hebben.
06-05-2024 175 sec
Anonieme voorvrouw in het groen: directe dialoog nodig tussen opdrachtgever en uitvoering
Hannah Pietersen (niet haar echte naam) voorvrouw bij een werkontwikkelbedrijf: 'Voorlieden moeten rechtstreeks contact hebben met opdrachtgevers, zodat kanten een goede uitleg krijgen.'
06-05-2024 384 sec
TreeNovations: maximalisering van ondergrondse groeiruimte voor stadsbomen
TreeNovations, een samenwerking tussen Den Ouden Organic en TreeBuilders, biedt een totaalconcept voor bomen in stedelijke omgevingen. Het heeft t/m 2029 een proefopstelling gemaakt in Green Village, de proeftuin voor urban innovaties van TU Delft.
03-05-2024 157 sec
Intrak introduceert nieuwe UTV-voertuigen van Corvus: drie varianten toegelicht
Corvus is een gloednieuw merk dat hard aan de weg timmert met utility task vehicles (UTV's), ofwel in goed Nederlands: werkvoertuigen. Dankzij hun actieradius zijn ze goed bruikbaar in het buitengebied en op bedrijventerreinen.
02-05-2024 292 sec
Waarom kies je voor Olaf Nijenkamp?
Met meer dan 30 jaar planten- en marktkennis weet Olaf Nijenkamp Tuinplanten de juiste kweker te vinden om elk beplantingsplan klaar te maken met de gewenste planten en bomen.
01-05-2024 108 sec
Hoe gemeente Assen volledig omschakelt naar zero-emissie
Gemeente Assen schafte 4 elektrische FM-90-voertuigen aan: compact, zeer wendbaarr en light-off-the-road. Ze worden gebruikt op ruwer terrein, bij het vervoer van handwerktuigen en groenafval en om de zware houtversnipperaar te verplaatsen.
01-05-2024 186 sec
'Een biodiverse dijk is een geweldige manier om de natuur te ondersteunen en te behouden'
DSV zaden introduceerde het EUROGRASS Dijken Basis Gras (DBG)-mengsel, speciaal samengesteld om de biodiversiteit te verhogen en tegelijkertijd te zorgen voor een sterke zode en een erosiebestendige grasbekleding op dijken.
30-04-2024 175 sec
The Green Solution: heet water in bulk
Restenergie kan worden ingezet voor de verhitting van water. The Green Solution heeft in Nederland tien tankstations met duurzaam verwarmd heet water, o.a. voor onkruidbestrijding. Groenvoorziener Berdi was een van de eerste klanten.
29-04-2024 201 sec
Toekomstbestendige groeiplaatsinrichting voor stadsbomen
Probeer je je de stad van de toekomst voor te stellen, dan is de kans groot dat je direct aan 'groen' denkt. En als je AI vraagt naar het toekomstbeeld van de stad, komt daar in ieder geval veel groen in voor, vooral bomen.
23-04-2024 169 sec
Het beste idee bedenk je samen
Bewoners betrekken bij het vormgeven van plannen voor hun leefomgeving. Daar kun je het moeilijk mee oneens zijn. Maar in de praktijk wordt participatie vaak ervaren als een 'moetje'. Hoe kun je op een betekenisvolle manier aan de slag met participatie?
22-04-2024 253 sec
Tweemaal een top 5 van beeldmeetlatten
Steeds meer gemeenten inspecteren hun openbare ruimte met Apptimize. De hoeveelheid beschikbare data wordt steeds groter en het is mogelijk om trends te signaleren. Van dat laatste maakte Pieter Swarte een overzicht.
19-04-2024 140 sec
Maatschappelijk bewust ondernemen als gemene deler
Duurzaam en maatschappelijk ondernemen doe je samen. De ambitie op het gebied van social return en CO₂-footprint is een gedeelde opgave voor de keten. Hoe weet een gemeentelijk groenbedrijf of het hierin de juiste partnerkeuze maakt?
19-04-2024 169 sec
Top 25 biologische bloembollen voor de openbare ruimte
Naast duurzaam geteelde bloembollen levert JUB Holland al een aantal jaar biologische bollen, afkomstig van Skal-gecertificeerde kwekers. Biologisch geteelde bollen zijn gegarandeerd vrij van gewasbeschermingsmiddelen.
18-04-2024 213 sec
'Met de chemie is ook de kennis verdwenen'
Langs een spoor staat veel Japanse duizendknoop. eWeeding, gespecialiseerd in onkruidbeheer met elektriciteit, wordt benaderd met de vraag of dit hiermee opgelost kan worden.
17-04-2024 237 sec
'Gaaf als er binnen hetzelfde budget wat te verbeteren valt'
Amersfoort werd door The Academy of Urbanism uitgeroepen tot European City of the Year. De internationale prijs wordt toegekend aan een stad op basis van hoezeer mensen zich er thuis voelen, variatie in woningen en verbindingen tussen wijken.
17-04-2024 215 sec
Bevorder biodiversiteit met Basiskwaliteit Natuur
Zelfs de meest algemene diersoorten zijn al lang niet meer zo alledaags. De methode Basiskwaliteit Natuur (BKN) is bedoeld om algemene soorten weer volop de kans geven, door het realiseren van een minimale natuurkwaliteit in het landschap.
15-04-2024 214 sec
Wegdek met uitstraling van zandweg
De wandelpaden van recreatiegebied Geestmerambacht werden tijdens natte periodes glibberig en drassig, terwijl tijdens droogte het stof opwaaide. Het beheer van het park zocht daarom een toegankelijke en duurzame oplossing.
12-04-2024 154 sec
Op afstand bedienbare ruwterreinmaaier komt met gemak overal
Hoe lager de maaifrequentie, hoe hoger het gras wordt. Ook kunnen jonge bomen en struiken de kop opsteken. De radiografisch bestuurde Stella URS 100 kan dit allemaal aan. Bovendien is bediening op afstand mogelijk.
12-04-2024 163 sec
Vul je duurzaamheidsdoelen in met Het Nieuwe Groen
Het thema van de tweede editie van Het Nieuwe Groen is het geven van invulling aan duurzaamheidsdoelen, waaronder de bekende SDG's. Sprekers delen hun praktijkverhalen over duurzaamheid en klimaatadaptatie.
05-04-2024 323 sec
Plamuren
Als hoofdredacteur van de NWST-vakbladen heb ik de schone taak om voor zes vakbladen alle interviews, artikelen en wat wij nog allemaal meer publiceren vooraf te lezen. Dat is een pittige job en, als ik helemaal eerlijk ben, niet op alle momenten even boeiend.
03-04-2024 77 sec
Werken met spreekwoordelijke Tesla-kwaliteit in de openbare ruimte
Polaris produceert onder meer sneeuwscooters en ATV's. Van de laatste zijn naast fossiele sinds kort ook accuversies leverbaar.
01-00-2024 256 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER