Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Bewust bestraten

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 25 september 2018
110 sec


Betontegels met 74 procent hergebruikte materialen

Al tijden wordt er bij verduurzamen van de buitenruimte gesproken over minder verharding, meer planten. Het belang van groen is inderdaad groot, maar functioneel gebruik van de buitenruimte is ook noodzakelijk. Dat kan ook anders, zegt fabrikant MBI: met het thema 'bewust betraten'. Daarvoor brengt MBI o.a. in samenwerking met circulair design label Studio WAE tegels in het assortiment die grotendeels bestaan uit circulaire materialen.

MBI steen
MBI steen

'Er is heel veel gaande op het gebied van bestrating. De afgelopen jaren zien we een tendens van tegels eruit, plant erin. Maar wateroverlast in de stad is in grote mate ook het gevolg van water dat van daken afkomt; dat oppervlakte is vele malen groter dan dat van de stadstuinen. Het is niet zo eenvoudig dat als de particuliere tegels eruit gaan, problemen zijn opgelost', vertelt Mirjam Rosman van MBI De Steenmeesters, dat zich specialiseert in betonproducten voor inrichting van de buitenruimte: sierbestrating, gevelstenen, betonstraatstenen, keramische tegels en toebehoren.

'Het is bijzonder dat een tegel uit 74 procent gerecycled materiaal bestaat'

Voor wie nu denkt: natuurlijk wil een fabrikant van sierbestrating niet minder tegels, heeft Rosman een nuancering. 'Laat ik voorop stellen dat wij bovenstaande initiatieven niet tegen willen gaan. Tegelijkertijd kunnen we ook niet zonder bestrating; al van oudsher is er bestrating waar welvaart is. Het is nu eenmaal een onderdeel van de maatschappij.'

Spelen met verharding

Verharding is niet alleen nodig, er zit ook echt verdieping in. 'Bij seniorenwoningen bijvoorbeeld moet er niet alleen bestrating zijn, deze moet ook toegankelijk en vooral veilig zijn met bijvoorbeeld een rollator. Bij overtollig water kunnen sommige tegels glad worden en zitten er bijvoorbeeld meer voegen tussen de tegels, dan moet men beter oppassen met lopen. Kleuren van bestrating bepalen of het oog er naartoe getrokken wordt. Dat soort dingen, daar kun je echt over nadenken en mee spelen; bestrating is functioneel en esthetisch tegelijk. We zetten daarom in op 'bewust bestraten'. Ik vertrouw erop dat stadsinrichters in een vroeger stadium nadenken over de functie van een gebied en daar het materiaal voor kiezen, of dat beplanting of bestrating is. We willen met leveranciers en inrichters op een eerlijke en open wijze het gesprek aangaan over dit onderwerp. Bestrating, groen en een fijn leefklimaat kunnen prima hand in hand gaan.'


Hergebruikt materiaal

Het bedrijf maakt al langer stenen met uitsparingen voor beplanting en waterafvoer, maar daar komen nu nog enkele bijzondere producten bij. In een samenwerking met design label Studio WAE worden tegels in het assortiment opgenomen die grotendeels uit circulair materiaal bestaan. Deze startup doet onderzoek naar en maakt producten van afvalstromen uit Urban Mining. Deze collectie krijgt de naam The Right Wae! De tegels bestaan voor 74% uit materialen die vrijkomen bij Urban Mining; een term die gebruikt wordt voor het winnen van grondstoffen uit de stad. Zo kan van materialen die vrijkomen bij het afbreken van gebouwen nieuwe grondstoffen worden gemaakt. Die 74% is bijzonder hoog, vertelt Rosman; er is geen enkel bestratingsproduct dat 74% haalt. 'We maken zoiets zelf nog niet, daarom is het mooi dat we de producten van Studio WAE op kunnen nemen in het assortiment.' De lijn bestaat uit vierkante grootformaat tegels.


Lancering

De samenwerking tussen beide bedrijven wordt gelanceerd op de Vakbeurs Openbare Ruimte, die op 26 en 27 september in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt. MBI is er te vinden in stand 4.1.35.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER