Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Circulaire speelse trends

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 15 april 2019
175 sec


Een circulaire economie is een economie waarin afval tot het verleden behoort. Alle grondstoffen houden een zo hoog mogelijke waarde en kunnen idealiter keer op keer worden hergebruikt. Maar hoe gaan we hiermee om? En hoe werkt dit bij speelruimtes in de openbare ruimte? Op 16 mei worden deze vraagstukken behandeld tijdens de kennisdag Circulair spelen van OBB speelruimtespecialisten. In vakblad Stad en Groen laten diverse speelspecialisten hun nieuwste (circulaire) trends en toepassingen voor de openbare ruimte zien.

Speeltrends
Speeltrends

Sociale ontmoetingsplaats en interactief spelen met water in één

Watergames & More ziet steeds vaker dat gemeenten veilige en gezonde speel- en ontmoetingsplekken realiseren om de omgeving aantrekkelijk en gezinsvriendelijk te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is een spraypark. Sprayparks zijn waterspeelplaatsen met interactieve waterspuiters, fonteinen en meer. Spetteren, doorsluizen en stromen verleggen: het zijn allemaal interessante speelaanleidingen. Terwijl kinderen, die zich van nature aangetrokken voelen tot water, er vrij kunnen spelen, biedt een spraypark voor de ouders een sociale ontmoetingsplaats.


Een spraypark biedt een relatief eenvoudige oplossing voor het verrijken van de openbare ruimte.

Een spraypark biedt een relatief eenvoudige oplossing voor het verrijken van de openbare ruimte. Het water uit de sproeiers komt op een vlakke vloer terecht en wordt direct afgevoerd, zodat er geen toezicht gefaciliteerd hoeft te worden. Een spraypark is bijzonder onderhoudsvriendelijk, heeft een laag water- en stroomverbruik en er is geen complexe waterbehandelingsinstallatie nodig. Bovendien is het duurzaam; het draagt bij aan vermindering van hittestress en nagenoeg al het water wordt hergebruikt.

Spraypark gerealiseerd bij Watergames & more

Kies, klik, klaar: een speelplek die meegroeit met de wijk

Om speelplekken mee te laten groeien met de demografische ontwikkeling van de buurt, is er nu Click & Play: een kliksysteem met drie verschillende building blocks om speelplaatsen flexibel te kunnen inrichten. Is de buurt na vijf jaar de speeltoestellen ontgroeid? Vervang ze dan snel en makkelijk met Click & Play!


Speelplekken kun je mee laten groeien met de demografische ontwikkeling van de buurt.

Click & Play is een geavanceerd kliksysteem, gecombineerd met building blocks (een vast stramien met grondpotten waarop de toestellen geklikt kunnen worden) en grondpotten. Er zijn drie building blocks ontworpen waarmee een speelplaats kan worden ingericht. Op een speelplaats kunnen meerdere building blocks worden geplaatst.

IJslander Click & Play

Speeltoestellen en maatwerk in klimnetten en klimbruggen

Huck Torimex signaleert een nieuwe speeltrend: het belang van samen spelen. Speelplekken moeten voor het gehandicapte kind (en zijn ouders) net zo toegankelijk en bespeelbaar zijn als voor ieder ander kind. De Huck-vogelnestschommel is een goed voorbeeld van een speeltoestel dat ook het kind met een lichamelijke beperking volop speelplezier biedt. Huck Torimex heeft verscheidene speeltoestellen, zoals zitschommels, hangmatten en zelfs een trampoline, die veel schommel- en speelvermaak bieden zonder de kans op overbelasting.


Een nieuwe speeltrend: het belang van inclusief samen spelen.

Huck Torimex is actief in het ontwerpen, vervaardigen en installeren van maatwerk-klimnetten en -klimbruggen en beschikt daarnaast over een uitgebreid assortiment speeltoestellen. Een tweede trend ziet het bedrijf in natuurlijke kleuren en materialen van speelplaatsen. Zo past de speellocatie mooi in de natuurlijke omgeving.

De Huck-vogelnestschommel is een goed voorbeeld van een speeltoestel dat ook het kind met een lichamelijke beperking volop speelplezier biedt.

Buiten spelen met het oog op morgen

Een aantrekkelijk ingerichte buitenruimte nodigt mensen uit om meer te bewegen. Bewegen is leuk, leerzaam én gezond. Al bijna zestig jaar richt Boerplay de algemene buitenruimte in op het gebied van spelen en bewegen, rekening houdend met de vier menstypen (rauwers, douwers, bouwers en schouwers) en met verschillende leeftijdscategorieën. Bij de inrichting bekijkt Boerplay wat de functie van de ruimte is en door wie deze wordt gebruikt, zodat niet alleen kinderen ervan kunnen genieten, maar ook (jong)volwassenen en senioren. Zo wordt de buitenruimte van en voor iedereen en draagt deze bij aan de sociale leefbaarheid van de buurt.


'Wij kijken naar de vier menstypen: rauwers, douwers, bouwers en schouwers'

Met het oog op de toekomst wordt de inrichting van buitenruimte steeds meer toegespitst op circulaire speel- en beweegruimte, waarbij duurzame materialen de boventoon voeren. Er wordt gebruikgemaakt van speelelementen met een zo laag mogelijke footprint; denk hierbij aan materialen uit de bestaande situatie die hergebruikt worden en zo een nieuwe creatieve bestemming krijgen. Voorbeelden zijn tegels uit het straatwerk die als zitbank worden ingericht, een gesloten grondbalans of een wilgentunnel van snoeiafval. Zo richten we de ruimte niet alleen in voor de ruimtegebruikers van vandaag, maar ook van morgen.

Met het oog op de toekomst wordt de inrichting van buitenruimte steeds meer toegespitst op circulaire speel- en beweegruimte.

Van duurzaam en milieuverantwoord naar circulair

Duurzaam en milieuverantwoord werken wordt steeds belangrijker door het veranderende klimaat. Van Besouw Metaal - AVO Speeltoestellen wil hier graag nog een schepje bovenop doen en zet hoog in op circulaire productie. Bovendien worden alle producten en speeltoestellen in een Nederlandse fabriek gemaakt.


De levensduur van de speelartikelen kan zo bijna verdubbeld worden voor een fractie van de nieuwwaarde.

Zo is het mogelijk om bepaalde delen en of onderdelen te repareren, reviseren en weer als nieuw terug te plaatsen in het straatbeeld. Hiermee kan de levensduur van de artikelen bijna verdubbeld worden voor een fractie van de nieuwwaarde. Ook wordt door het gebruik van staal hernieuwd gebruik van grondstoffen mogelijk. De palen en buizen van schommels en dergelijke kunnen opnieuw gecoat worden, zodat ze er weer als nieuw uitzien. Mocht een buis echt op zijn, dan wordt hij vervangen door een nieuwe. De oude buis gaat naar een recyclingbedrijf, waar hij wordt omgesmolten tot een nieuwe buis. Zo kunnen de materialen oneindig hergebruikt worden, zonder verspilling van grondstoffen.

Van Besouw Metaal - AVO Speeltoestellen bij het Ketelhuis in Tilburg
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER