Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Van de Bijl & Heierman BV legt uit: halfverhardingen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 8 mei 2020
107 sec


Veel gemeentes en andere partijen die de buitenruimte beheren, worstelen met de problematiek van wortelopdruk in verhardingen. Deze problemen vloeien doorgaans voort uit de tijd dat er bomen geplant werden zonder voldoende aandacht te geven aan de ondergrondse doorwortelbare ruimte. De bodem rond de boom is teveel verdicht, te droog en bevat te weinig voedingsstoffen.


Wortelopdruk bij verhardingen

Het gevolg hiervan is dat de boomwortels op zoek gaan naar zuurstof, vocht en voeding. Hierbij groeien de boomwortels de kant op van de minste weerstand. Dit is vaak naar boven, in de fundatie van de verharding (de straatlaag), waar de verdichtingsgraad vaak lager is dan dieper in de ondergrond. Tevens is er direct onder de verharding een condenslaag aanwezig, waar de boomwortels van willen profiteren. De eerste aanwezige haarwortels groeien in dikte tot ze een dikte hebben bereikt waarbij de elementen- en/of gesloten verhardingen omhoog gedrukt worden. Dit leidt op zijn beurt weer tot onveilige situaties.


Beheerders van de openbare ruimte spenderen vervolgens veel geld aan het wegnemen van deze onveilige situaties door wat wortels weg te frezen en de verharding te herleggen of uit te vullen met asfalt.

Halfverharding als oplossing tegen wortelopdruk

Een veel eenvoudigere en duurzamere oplossing om bomen de ruimte te geven en om ongelijkheden in bestrating en asfalt op te heffen, is het aanbrengen van halfverharding. De omhoog gestuwde verharding wordt verwijderd en er komt halfverharding voor in de plaats. Nadat de halfverharding op vakkundige wijze verwerkt is door ons specialistische team, worden de voordelen van halfverharding voor bomen al gauw ervaren. Enkele daarvan zijn meer zuurstof en vocht voor bomen dankzij de water- en zuurstofdoorlatende eigenschappen van halfverharding. Daarbij is het schadebeeld minder en zijn eventuele herstelkosten lager. Verder draagt halfverharding bij aan een natuurlijke uitstraling van de omgeving, is het een financieel aantrekkelijk alternatief voor asfalt en bestrating en heeft het een klimaatadaptieve functie. Dat laatste betekent dat regenwater in de grond kan wegzakken, het grondwater wordt aangevuld, het riool wordt ontlast en dat halfverharding een verkoelende werking heeft.


Omdat halfverharding dus bijdraagt aan een betere leefomgeving, heeft de expertise op dit gebied zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een belangrijke discipline bij Van de Bijl & Heierman BV.

Halfverharding en VEGAWAY

Zoals alle beheergroepen: gazon, waterpartijen, terreinmeubilair enzovoort, moet ook halfverharding beheerd en onderhouden worden. Voor deze specifieke beheergroep hebben wij een specialistische en innovatieve machine ontwikkeld, de VEGAWAY. De machine heeft haar diensten reeds bewezen en vele opdrachtgevers positief verrast.


De VEGAWAY is ...

• duurzaam: geen gebruik van (chemische) bestrijdingsmiddelen,
• grondig: onkruid wordt met wortel en al verwijderd,
• snel: gemiddeld 500 meter per uur met een werkbreedte van 120 cm,
• prachtig: paden liggen er strak bij, alsof de kanten afgestoken zijn,
• beter: door vernieuwing van de toplaag verbetert de afwatering,
• effectief: het eindresultaat is een solide basis voor een eventuele nieuwe toplaag.


Halfverharding en overlagen

Door het gebruik en het 'groeien' van de berm zal de halfverharding na verloop van tijd lager liggen dan de naastgelegen terreindelen. Dat is een onwenselijke situatie, want het hemelwater blijft dan op de halfverharding staan en zorgt voor verslemping en plasvorming. Het aanbrengen van een nieuwe toplaag is dan cruciaal. Door deze beheermaatregel blijft de halfverharding geschikt om te gebruiken en behoudt het een frisse en representatieve uitstraling.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER