Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 28 april 2020
182 sec


De oogst aan innoverende groenprojecten

Biodiversiteit bij Heineken, brouwerij Zoeterwoude

In samenwerking met de provincie Zuid-Holland en het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research, heeft Heineken het bedrijventerrein bij de brouwerij in Zoeterwoude omgetoverd tot oord voor een variëteit van natuur. Het heeft een omvang van zo'n 100 hectare, en bevat onder andere 6000 m2 bloemrijke perken, 10 bijenstations, bloemrijk hooiland, natuurvriendelijke oevers, en een natuurwandelroute. Het onderhoud van al de biodiversiteit wordt deels verzorgd werknemers van Heineken zelf. Recent heeft er zelfs een excursie plaatsgevonden met enkele natuur-experts van het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research. Als compliment voor Heineken's duurzame inzet van het bedrijventerrein - wat vele bedrijven in de omgeving geïnspireerd heeft - ontving Heineken recentelijk het zogenoemde 'Zoeterwouds compliment' van de gemeente Zoeterwoude. Dit betrof een kunstwerk wat feestelijk werd onthuld door Liesbeth Bloemen; de burgemeester van Zoeterwoude, en Jos Oliemans; de directeur van Heineken's brouwerij in Zoeterwoude.



Herinrichten tuin Kasteel Middachten

Voor stichting Landgoed Middachten is v.d .Bijl & Heierman b.v. bezig met het herinrichten, waarbij de verdiepte tuin weer teruggebracht wordt en de oude zandstenen en ornamenten worden teruggeplaatst. Het betreft de oostparterre van de kasteeltuin van Middachten. Op de foto is te zien dat de medewerkers van v.d. Bijl & Heierman b.v. de tuin terugbrengt naar de historische staat die gebaseerd is op de oorspronkelijke 17de eeuwse aanleg. Het bouwterrein is archeologisch beschermd gebied.


Het Groene Vlinderlint in Nijmegen

Groene verbindingszones kent Nijmegen al meer dan 100 jaar. Het spoor dat tot diep in de stad liep was er een van. In deze 'groene corridor' groeien vanouds bijzondere en zeldzame planten zoals de 'wilde averuit'. Het bevorderen van biodiversiteit is een belangrijk thema in de stad. In de wijk Galgenveld liggen stadspark 'Groene Perron' aan de Oude Groenewoudseweg en even verderop het 'Vlinderparkje'. Deze parken worden verbonden en fungeren als ecologische verbindingszone met andere parken en het omliggende groen. Er wordt een 'Groen Vlinderlint' gerealiseerd met als doel een waar Bijen- en Vlinderparadijs te scheppen. De ambitie is dat in de toekomst alle stadsparken, stadstuinen worden verbonden door de aanleg van aan elkaar gekoppelde groene, bloemrijke randen. Bij de keus voor de planten en bloemen wordt rekening gehouden met de aantrekkelijkheid voor bijen en vlinders. Het tegengaan van de achteruitgang van insecten- en plantensoorten is het achterliggende doel.


Inrichting buitenruimte Picuskade

In Eindhoven is een nieuwe wijk gebouwd: de Picuskade. Het nieuwbouwplan omvat 85 sociale huurstudio's, 18 sociale huurappartementen en 113 huurappartementen in de vrije sector. Voor Hurks heeft Gustaaf uit Geldrop de gehele buitenruimte ingericht. Het grootste gedeelte van het terrein is een daktuin, aangebracht bovenop de parkeergarage. Het project is een mooi voorbeeld van een buitengewoon veelzijdige uitvoering, waar ook het aanbrengen van verlichting, drainage, schutting en zelfs complete schuren door Gustaaf is opgepakt.


Planten sequoiadendron Baluwplein in Spijkenisse

Op 21 november 2019 is door Boomtotaalzorg bv op het Baljuwplein in Spijkenisse een serieuze sequoiadendron geplant op het midden van de rotonde. De boom is afkomstig van boomkwekerij Gebr. Van den Berk uit St. Oedenrode.
De mammoetboom heeft een kluitdiameter van 4,25 meter. Ingebonden, voor het transport, heeft de kroon een breedte van 5 meter. De totale boomlengte, inclusief de kluit is 19,5 meter. Het gewicht van de boom bedroeg 31,5 ton. Het gehele transport, mammoetboom en de speciale dieplader woog ca. 63 ton. Zodoende daardoor moest de boom met uitzonderlijk vervoer, 's nachts getransporteerd worden van de kwekerij naar de plantlocatie. Om de om de boom van de dieplader in het plantgat te hijsen, moest er een 200 ton's hijskraan aan te pas komen. Een mooie uitdaging om in samenwerking met boomkwekerij Gebr. Van den Berk, de gemeente Nissewaard, Kraanbedrijf Nederhoff en ons bedrijf om deze mammoetboom ter plekke te krijgen en te planten op zo'n prominente plek als de rotonde van het Baljuwplein in Spijkenisse. Mooi staaltje teamwork. Trots op alle betrokkenen.


Inrichting buitenruimte TD Gebouw in Eindhoven

Het oude gebouw van de Technische Dienst in Eindhoven is compleet gerenoveerd door projectontwikkelaar Foolen&Reijs. De eye-catcher in Eindhoven is omgebouwd tot een appartementencomplex voor o.a. senioren en expats. In het nieuwe ontwerp loopt het aangrenzende park door tot aan het gebouw. T&G Terrein en Groenvoorziening is partner voor de buitenruimte.


"We hebben in vier maanden tijd een groot deel van het terrein en complete metamorfose gegeven," vertelt Wilbert Lucius, Hoofd Uitvoering bij T&G. "De oude verharding is afgevoerd en er is nieuwe bestrating aangebracht. We hebben ook de hemelwaterafvoer en de bekabeling voor de verlichting verzorgd. Aanvullend is er een speciale verdiepte afvalbak geïnstalleerd voor en entree."

Niet alleen het terrein om het gebouw heen, maar ook in de nieuwe daktuin is de buitengewoon veelzijdige dienstverlening van T&G terug te zien. "De daktuin is voorzien van een zandbak, speeltoestellen en sedum beplanting. Het project was gereed na het aanbrengen van de beplanting, waardoor het terrein perfect aansluit op het omliggende park."

Van grijs naar groen in Tilburg

Gemeente Tilburg probeert de stad zo veel mogelijk te vergroenen. Dit betekent, daar waar het kan de bestrating verwijderen en groen aanleggen. Grond verwijderen, bestrating opnieuw opsluiten en schone teelaarde aanbrengen met de nodige compost en bemesting. De beplanting wordt soms bepaald door de gemeente en andere keren wordt er, aan ons als aannemer, advies gevraagd. Op dit soort projecten zit ook nazorg. Dat wil zeggen onkruid beheersing, hagen knippen en water geven. De nazorg voor projecten met heesterbeplanting is 1 jaar. Voor projecten met bomen is de nazorgperiode 2 en soms 3 jaar.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER