Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wie wint de Circulair Spelen Award 2020?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 18 juni 2020
550 sec


Wat doen al die gekke boomstammen daar?

Voor de tweede maal bekijkt vakblad Stad en Groen met behulp van een kinderjury naar de leukste circulaire speelplekken: met de Circulair Spelen Award. Want wie kan de speelse buitenruimte nu beter beoordelen dan haar grootste gebruikers? Juist, niemand! Dit jaar mochten ze zich buigen over maar liefst elf circulaire speelplekken, waarbij onze jury weer geen blad voor de mond nam.

Juryleden Ivy en Lilly hebben de award al mee de klimboom ingenomen
Juryleden Ivy en Lilly hebben de award al mee de klimboom ingenomen

Het was lastig kiezen voor de juryleden tussen zoveel mooie speeltuinen. Jurylid Zoë 5 jaar leed onder zúlke serieuze keuzestress dat ze zich uiteindelijk van stemming moest onthouden. Ze kon niet beslissen welke speelplek het allerleukste was: 'Ik kan niet kiezen, ze zijn allemaal zó leuk!' Gelukkig wist de rest van de jury altijd vrij vlot haar favoriet eruit te filteren. Wie de winnaar is houden we nog even voor ons. Dit zal spoedig bekend worden gemaakt via onze website en in de volgende editie. Laten we nu gaan kijken naar de gerealiseerde speelplekken en de ongecensureerde mening van onze jury.

De jury van dit jaar

De Groene Loper Grou

De eerste speelplek vind je in de gemeente Leeuwarden, in het dorp Grou. Snoek Puur Groen heeft hier een veelzijdige wandelroute door het dorp gerealiseerd: De Groene Loper Grau, deze route verbindt diverse groenstroken met elkaar. Het geheel vormt een uitdagende loop-, speel-, sport-, pluk-, eet- en beleefroute waar jong en oud plezier aan kunnen beleven. Je kunt er op ontdekkingstocht, verstoppertje spelen tussen de bomen en wilgenhutten of je evenwicht houden op diverse klim- en klauter speelelementen. In de Groene Loper is ook ruimte genoeg voor diverse balsporten, zoals voetbal of zelfs volleybal bij het volleynet. Andere elementen: overzichtelijke tribune, een beekje waarvan de oever flauwer is gemaakt zodat er extra ruimte ontstaat voor flora en fauna. Het project blinkt niet zozeer uit in circulariteit, maar wél in duurzaamheid en biodiversiteit. Zo is de beplanting 100% inheems, zijn zelfs de aanwezige speelse boomstammen van inheems hout en ligt er zo min mogelijk verharding. Dit alles om de biodiversiteit een boost te geven. Verder is er gekozen voor zo veel mogelijk natuurlijke materialen. Alle speeltoestellen zijn van Robinia hout geleverd door IJreka Speeltoestellen. Circulair binnen het project is het behoud van alle aanwezige bomen en voor de takkenrails werd alleen 'oud' lokaal hout gebruikt.



Mae, 3 jaar: 'Deze heeft een schommel dat vind ik mooi.'
Loys 4 jaar: 'Ook mooi.'
Jill, 4 jaar: 'Het is heel bruin.'
Lilly 6 jaar: 'Kabelbanen zijn mijn lievelings, dus deze speelplek ook.'
Nova 5 jaar: 'Een kabelbaan! Die wil ik! Die wil ik!'


Watervallei in Capelle aan den IJssel

Speelplaats 2 bevindt in het Capelse Schollebos, hier heeft Watergames & More een openbaar Spray Park gerealiseerd, De Watervallei genaamd. De afdeling Stadsbeheer wilde méér realiseren dan een traditionele speelplaats. Het werd een moderne, innovatieve speelplaats met water. Het kindercollege van de gemeente dacht mee over de naam van het Spray Park -De Watervallei- en opende het, in juli 2019. Kinderminister Mariam Yousf zei tijdens haar openingstoespraak: 'In Capelle heb je leuke speelplaatsen, maar eentje met water miste nog. Vooral in de zomer is het superleuk om lekker met water te spelen. Waterspeelplaatsen kom je alleen op vakantie tegen. Sommige kinderen in Capelle kunnen helaas niet op vakantie dus een speelplek met water in de buurt is dan helemaal leuk.' Het Spray Park is in overleg met de gemeente Capelle aan den IJssel qua gebruik en vorm geoptimaliseerd voor de openbare ruimte. Daarnaast is er rekening gehouden met de ontwikkelniveaus en speelvoorkeuren van diverse leeftijdsgroepen. Zo zijn er voor jongere kinderen rustige, lage sproeiers en voor oudere kinderen grotere, actievere toestellen. Er ligt een slipvaste, vlakke vloer en het water wordt direct afgevoerd. Hierdoor is het park ook geschikt voor de allerjongsten en kinderen in een rolstoel. Nagenoeg al het water wordt opgevangen & hergebruikt en de toestellen schakelen zichzelf uit als er geen kinderen spelen, wat het water- en energieverbruik laag houdt. 'We zijn blij verrast hoe goed het is ontvangen door de Capellenaren', aldus de gemeente.


Jessie 6 jaar: 'Deze vind ik super leuk. Omdat het met water is, is dit de mooiste.'
Loys 4 jaar: 'Leuk, leuke paddenstoel én je kan er zwemmen.'
Nova 5 jaar: 'Leuk! Vooral het water dat uit de grond komt. En de grote paddenstoel is grappig.'
Ivy 6 jaar: 'Deze is kleurrijk en het is een waterspeeltuin, dat is leuk.'
Emma 3 jaar: 'Wat is dat rode ding?'


Doordachte klassieker

Speelplek drie is een "doordachte klassieker". Deze speelplaats is net voor de coronacrisis gerealiseerd aan de J.F.C. Vonklaan in Borne. Volgens Ben Demmer van de gemeente Borne heeft de speelplaats een hele hoge speelwaarde welke zich juist nu bewijst. 'De speelplaats blijkt een corona-succes!', aldus Demmer. De speelplek is gemaakt van circulair materiaal en is tot stand gekomen door een overleg tussen bewoners en gemeente. De bewoners hadden hierbij het laatste woord. Doelgroep van de speelplek is ouders en kinderen van 1 tot 8 jaar. De leverancier is Kompan.



Mae, 3 jaar: 'Deze heeft een schommel' (wat duidelijk haar goedkeurig verdraagt)
Jill, 4 jaar: 'Gewoon leuk'
Lilly, 6 jaar: 'Best leuk. Dat schommeltje ziet er wel een beetje klein uit. Daar passen grote kinderen toch niet op?'
Ivy 6 jaar: 'De schommel is gek. Zo kun je toch niet hoog schommelen?!'
Loys, 4 jaar: 'Groen is mooi.'
Nova 5 jaar: 'Het huisje is leuk, omdat daar dingen in zijn.'


Prehistorische speelplek in Maastricht

In het Vrijheidspark aan het Koningsplein in Maastricht ligt sinds vorig jaar een mosasaurus. De mosasaurus in Maastricht is tot stand gekomen door vele donaties van overheden, bedrijven en burgers. Het toestel is een kunstspeelobject dat ontworpen is door West 8 en gerealiseerd door Spereco Holland. Hiermee krijgt stadspark Maastricht-Oost een prehistorisch tintje. De mosasaurus is 23 meter lang en 3,5 meter hoog.


Na zijn eigen levensduur kan het toestel "hergebruikt worden", aldus Spereco. Zij zorgen ervoor dat de reststoffen weer veilig terugkomen in de natuur of opnieuw als grondstof kunnen worden gebruikt. De productonderdelen van de mosasaurus zijn zo ontworpen dat zoveel mogelijk onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. Zoals de houten onderdelen: deze worden hergebruikt of versnippert tot biobrandstof.


Emma, 3 jaar: 'Wat is dit?'
Nova 5 jaar: 'Ik vind de kleur niet zo mooi, het is allemaal wit en hout. Ik houd niet van dino's...'
Loys, 4 jaar: 'Mogen wel wat meer dingen bij en zouden ook wel meer kleuren in mogen.'
Lilly 6 jaar: 'Deze ziet er leuk uit.'
Mae 3 jaar: 'Deze is leuk, maar ik mis een schommel.'
Jessie 6 jaar: 'Deze ziet er saai uit, wat kan je hier doen?'


Centrale speelplek Cuijk Heeswijk

Voor gemeente Cuijk heeft OBB speelruimtespecialisten een wijkplan gemaakt. Met daarbij voor alle speelplekken een ontwerp. Een van de belangrijkste ingrepen was het opheffen van kleine speelplekken met veel toestellen, en het inrichten van een gave centrale speelplek/parkzone. Hier wordt speelwaarde, klimaatadaptatie én buurtontmoeting gerealiseerd met minder middelen, minder onderhoudskosten en minder investeringen wat betreft grondstoffen. (R0 op de ladder van Lansink: Refuse). Materialen en toestellen in de wijk zijn opnieuw geplaatst waar mogelijk. Op de centrale speelplek (Seringpark) zijn veel elementen opgeknapt en hergebruikt. Verder lag hier een waterbergingsopgave, die heel gaaf is gecombineerd met een waterspeelplek en veel bruggetjes. Het halfverhardingspad dat was verdwenen onder de grasmat is hersteld, er zijn extra bomen toegevoegd en de toestellen die zijn geplaatst zijn allemaal uit Robinia hout vervaardigd.



Mae, 3 jaar: 'Deze is mooi! Waar zijn de kleurtjes?'
Loys 4 jaar: 'Saai.'
Jill 4 jaar: 'Groen is mijn lievelingskleur.'
Nova 5 jaar: 'Een waterpomp! En ik wil de paal wel proberen te klimmen'
Emma 3 jaar: 'Waar is de glijbaan? Ik heb het liefst een glijbaan.'
Ivy 6 jaar: 'Dat je hier met water kan spelen is extra leuk!'
Zoë 5 jaar: 'Deze is echt mooi! Zand is leuk.'


Circulair Gemeente Hoorn

Opdracht van gemeente Hoorn was om op deze speelplek het oude houten speelschip en andere kleine toestellen te vervangen door een compleet nieuwe opzet. Er werd hierbij gekozen voor diverse nieuwe toestellen uit het Vinci Play programma bij leverancier Hercules Speeltoestellen. Hierbij is de oude ondergrond, een dikke laag EPDM rubber gietvloer, hergebruikt als valdempende laag onder een nieuwe laag kunstgras. Een mooi circulair, maar onzichtbaar aspect in deze speeltuin. John Bakker van Hercules laat weten: 'De gekozen stalen en kunststof toestellen hebben een lang verwachte levensduur. De toestellen zijn goed verplaatsbaar en op een nieuwe speelplek weer te gebruiken. Verder zijn ook alle gebruikte materialen goed recyclebaar. Rondom de speelplekken is de bestrating vervangen. De verwijderde oude tegels en betonklinkers zijn afgevoerd naar de puinbreker om als grondstof opnieuw te worden gebruikt.'



Ivy, 6 jaar: 'Deze is tenminste een beetje gezellig met kleuren.'
Mae, 4 jaar: 'Minder mooi.' Op de vraag waarom Mirthe deze speelplaats minder mooi vindt, wordt luidkeels geroepen: 'Daarom!'
Nova 5 jaar: 'Nee. Nee.'
Jill 4 jaar: 'Groen vind ik heel mooi.'
Jessie 6 jaar: 'Deze ziet er saai uit.'
Zoë 5 jaar: 'Ik vind deze ook super leuk. Ik kan gewoon niet kiezen.'


Avontuur in de duinen

De zevende inzending ligt verscholen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, midden in de duinen bij de Camping De Lakens. Een ruim opgezette natuurspeelplaats maakt de camping nog aantrekkelijker. Op een hoge duintop heeft het ontwerpbureau De Twee Heeren een spannende, uitdagende toren gebouwd. Het is eerst natuurlijk flink klimmen, maar dan heb je ook wat: 'hijgend staar je naar de wilde golven van de Noordzee, het waaiende helmgras en de grillige zandduinen'. En in de verte zwaaien de mensen vanaf het terras je toe. Maar je bent hier naar toe geklommen voor een sensationeel avontuur, je krijgt de kriebels in je buik en waagt je aan een spectaculaire, adembenemende tocht op je buik, roetsjend naar beneden. De speeltoestellen komen van leverancier: De Goede Speelprojecten. Naar eigen zeggen specialist op het gebied van glijbanen. Ze leverden deze speelplek af mét garandeert: 'je wil opnieuw, sneller en nog avontuurlijker'.



Loys, 5 jaar: 'Niet zo leuk, alles is bruin.'
Jill, 4 jaar: Open en dichte glijbaan is leuk. Wel een beetje eng, als ik zes ben durf ik dat.
Emma, 3 jaar: 'Ik vind deze heel leuk.'
Ivy, 6 jaar: 'Heel erg leuk! Veel hout en ik hou van hout. Ik speel het liefst op klimbomen.'
Zoë, 5 jaar: 'Deze is ook echt super leuk!'
Nova 5 jaar: 'De glijbaan is heeeeel hoog! Die is het leukste! Ik vind het mooi.'
Lilly 6 jaar: 'Spannend, veel hoogteverschil. De glijbaan ziet er lang uit.'


Kleurrijk circulair in Hoorn

De gemeente Hoorn staat er dit jaar maar liefst tweemaal in. De firma Boerplay, welke vorig jaar de Circulair Spelen Award won, ging dit jaar aan de slag in de gemeente Hoorn met twee kleurrijke speelplekken aan de rand van de gemeente. Hoorn wordt gekenmerkt wordt door de vele waterpartijen. Voor de speelplekken werd gezocht naar een verbinding met het water en de scheepvaart. Voor het Charlotte Pallandthof is gekozen voor een kleurrijk Basic Play klimklautertoestel met veel speelwaarden in één. De bestaande vlonders boven het water en de zitbank van schanskorf zijn behouden gebleven. Een deel van het straatwerk is hergebruikt. De zitbank is gerenoveerd en verplaatst met het zicht op de waterpartij en het open veld. Voor extra fun zijn er waterkanonnen geplaatst! De tweede speelplek bevindt zich aan het John Raedeckerhof. Ook deze speelplek is vernieuwd met een duikelrek, dubbele schommel, veerwip én een heus speelschip! Twee uitdagende vernieuwde speelplekken voor echte landrotten en zeevaarders.



Jessie 6 jaar: 'Tja, dit is voor kleine kinderen en ik ben al 6.'
Jill, 4 jaar: 'Deze heeft een mooi kleurtje. Kleuren zijn leuker.'
Emma, 3 jaar: 'Oranje is zo mooi en het is ook nog een glijbaan, alles met glijbaan is leuk.'
Loys, 4 jaar: 'Lekker veel te doen en kleurrijk.'
Lilly 6 jaar: 'Deze ziet er wel leuk uit.'
Mae 3 jaar: 'Waarom is hier geen schommel?'
Nova 5 jaar: 'De verrekijkers lijken me leuk want die zijn leuk omdat ik er dan doorheen kan kijken om schatten te zoeken!'


Van asfaltplein naar uitdagende, natuurlijke speeltuin: De Grote Beemd

Van een saai, grijs asfaltplein heeft Dolmans Landscaping Services deze groene, natuurlijke speeltuin gemaakt. Een schitterend renovatiewerk van terrein 'De Grote Beemd' in de gemeente Tilburg. In het ontwerp is rekening gehouden met het gebruik van natuurlijke materialen. Zo is er gekozen voor klimbomen met natuurlijk hout, Robinia hout, natuurgras, diverse beplantingen en kunstgras onder de speeltoestellen met valdempende ondergrond. Tevens is er gebruikt gemaakt van boomschors, stapstenen en pallisaden om het groene terrein speelser te maken. Door juist gebruik te maken van deze natuurlijke speelelementen, kunnen kinderen kennis maken met de natuur. Dolmans Landscaping Services is deze opdracht begin januari gestart, waarbij allereerst het grondwerk gerealiseerd werd. Het asfalt werd verwijderd en de riolering werd aangelegd. Door het gebruik van de verschillende hoogtes in het grondwerk is een prikkelend en uitdagend plein ontstaan. Eind mei is het plein geopend.



Ivy, 6 jaar: 'Weinig klimtoestellen en dat naturel is een saaie kleur.'
Lilly 6 jaar: 'Dit zie je niet zo vaak.'
Loys, 4 jaar: 'Ziet er stom uit met die boomstammen. Wat doen al die gekke boomstammen daar?'
Jessie, 6 jaar: 'Ik mis een gewone glijbaan en de duikelstang.'
Zoë 5 jaar: 'Ook deze is écht super leuk.'
Nova 5 jaar: 'Niet zo leuk dit. Een beetje spannend. Je kunt nergens iets aan vasthouden. De tunnel is wel leuk.'


Circulaire school met bijpassend schoolplein

Openbare basisschool De Sterrenschool is gevestigd in een nieuw duurzaam en volledig circulair gebouw. Hierbij is ook het hele schoolplein onder handen genomen door Donker Groep. Het oude, grijze plein met zandbak heeft plaatsgemaakt voor een 'groen' plein dat aansluit bij de spelbehoeftes van kinderen, voorzien van circulaire en duurzame elementen. Zoals in het geval van de klimmuur daar is gebruik gemaakt van een hergebruikt L-element en hergebruikte klimgrepen. Ook een deel van de tegels van het vroegere schoolplein zijn hergebruikt. Verharding is alleen toegepast op de delen van het plein waar dit noodzakelijk is. Onder de grond is een waterinfiltratiesysteem gerealiseerd. Regenwater afkomstig van het plein en gebouw wordt hierin gebufferd en zakt vervolgens langzaam de bodem in. Donker Groep meent dat bomen, struiken en planten onmisbaar zijn op een duurzaam schoolplein. Deze zijn dan veelvuldig aangeplant met als doel om de biodiversiteit te vergroten. Zoals een gemengde haag, die schuil- en voedingsmogelijkheden biedt voor vogels en andere dieren. De beplanting zorgt bovendien voor leuke lesstof.


Ivy 6 jaar: 'Waar zijn de klimtoestellen?'
Loys, 5 jaar: 'Deze glijbaan is heel mooi en groot.'
Nova 5 jaar: Hier kun je via het raam zo glijden! Dat is helemaal leuk. Verder beetje saai.'
Jill, 4 jaar: 'Waarom staan daar takken?'
Mae, 3 jaar: 'Ik vind deze heel leuk.'
Lilly 6 jaar: 'Beetje weinig, maar de glijbaan ziet er lang uit.'


Manier van beoordelen

Om het zo eerlijk mogelijk te houden voor alle inzendingen, heeft de jury per speelplaats slechts één foto gezien. Sommige leveranciers hadden maar één foto opgestuurd, waardoor ze automatisch al achterstonden ten opzichte van de speelplekken die meerdere foto's hadden. Anderzijds gaat het ook ten koste van de concentratie van kinderen als je hen een overvloed aan foto's laat zien. Hoewel er in dit blad soms meerdere foto's per speelplek worden afgedrukt, heeft de jury er dus slechts één gezien.

Vier speltypes: rauwers, douwers, schouwers en bouwers

Op een ideale speelplek komt ieder kind aan zijn trekken. Bij de keuze voor een speelplek is het wenselijk om alle verschillende speltypes kinderen in het achterhoofd te houden.

Rauwers: kinderen die de ruimte nodig hebben. Stilzitten, daar houden ze niet van; ze beschikken over een tomeloze energie en stuiteren in het rond. Een open terrein waarop niets hoeft en alles mag is ideaal voor een rauwer. Speelgoed moet niet te ingewikkeld zijn en het spelen ermee moet niet te lang duren.

Douwers: kinderen die gedijen bij structuur; een speelaanleiding past bij dit type. Douwers, ook wel denkers genoemd, hebben behoefte aan een gestructureerde speelplek waarin een duidelijke activiteitenruimte is, zoals een speeltoestel of een zandbak. Maar ze gaan ook graag op avontuur.

Bouwers: kinderen die hun eigen spel willen bouwen; hierbij mag alles en iedereen meedoen. Bouwers bouwen hun eigen speelteam én hun spel. Een losse rommelruimte waarin de eigen creativiteit kan worden gebruikt om te spelen, is hiervoor heel geschikt. Losse elementen hierin stimuleren de bouwers des te meer. Bouwers worden aangetrokken tot het margegebied, zoals een rand groen vlak bij de speelelementen om verstoppertje te spelen.

Schouwers: kinderen die eerst de kat uit de boom kijken voordat er beslist wordt of ze meedoen. Ze luisteren beter dan ze praten en het zijn gevoelige kinderen. Een verticale of horizontale begrenzing waardoor ze zich beschut voelen, is voor hen van belang, kortom: de aanwezigheid van een rustruimte.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Webdesign Hamburg
maandag 25 november 2024
AGENDA
Groene Sector Vakbeurs 2025
dinsdag 7 januari 2025
t/m donderdag 9 januari 2025
Agribex 2025
woensdag 3 december 2025
t/m zondag 7 december 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER