Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

22 nieuwe exoten op Unielijst waaronder boomwurger en watersla

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 14 juni 2022
80 sec


Na uitbreiding telt Unielijst 88 invasieve exoten

De Europese Commissie heeft onlangs de derde uitbreiding van de zogeheten Unielijst vastgesteld. Deze lijst is gebaseerd op de Verordening Invasieve Uitheemse Soorten en omvat momenteel 66 invasieve exotische plant- en diersoorten die schadelijk zijn voor de natuur. De invoer en verkoop van deze soorten is verboden en ze moeten door de lidstaten worden uitgeroeid of beheerst.

Celastrus orbiculatus Foto: Qwert1234, Public domain, via Wikimedia Commons
Celastrus orbiculatus Foto: Qwert1234, Public domain, via Wikimedia Commons

De Unielijst wordt nu met 22 soorten uitgebreid waaronder drie landplanten: Celastrus orbiculatus (boomwurger), Hakea sericea (hakea), Koeniga polystachya (Afghaanse duizendknoop). Én een waterplant: Pistia stratiotes (watersla).

Platform minder blij met overgangstermijn

De aanvulling is volgens stichting platform Stop invasieve exoten positief voor de bescherming van zowel de Nederlandse als de Europese natuur. Het Platform is minder blij met de lange overgangstermijn tot wel vijf jaar voor een aantal soorten zoals boomwurger (Celastrus orbiculatus) en watersla (Pistia stratiotes). Voor watersla is een overgangstermijn van 2 jaar afgesproken, voor boomwurger een overgangstermijn van 5 jaar.


De invoer en verkoop van deze soorten is verboden en ze moeten door de lidstaten worden uitgeroeid of beheerst

LTO lobby voor ruime overgangstermijnen kwekers

Voor deze ruime overgangstermijnen heeft het ministerie van LNV gelobbyd. Zij wilden hierbij aanvullend nog inzetten voor een schaderegeling voor kwekers voor het toevoegen van deze planten aan de Unielijst. LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten meldt: 'Geconstateerd is dat er bij de Europese Commissie en lidstaten weinig draagvlak bestaat voor de Nederlandse wens om rekening te houden met (mogelijke) financiële impact op bedrijven. De invasieve eigenschappen van een soort, en de schadelijkheid en ecologische impact op natuur en eco-systemen, zijn volgens de criteria van de Exotenverordening bepalend voor plaatsing op de Unielijst.'


LEES OOK

Andere toevoegingen Unielijst

Naast toevoeging van drie landplanten: hakea, de boomwurger en de Afghaanse duizendknoop. Zijn de volgende soorten toegevoegd:
Twee zoogdieren: het axishert en de Thaise eekhoorn, ook wel klappereekhoorn genoemd. Één amfibie: de Afrikaanse klauwkikker. Één reptiel: de gewone koningsslang. Één vogel: de roodbuikbuulbuul ofwel Kala buulbuul. Vier zoetwatervissen: zwarte dwergmeerval, muskietenvisje, de noordelijke slangenkopvis, oostelijke muskietenvisje. Één rivierkreeft: de roestbruine Amerikaanse rivierkreeft, waarmee de Unielijst zes soorten exotische rivierkreeften gaat tellen. Voor het eerst een schelpdier: Limnoperna fortune ofwel de 'gouden mossel'. Vier insecten: vier soorten vuurmieren en een waterplant: Pistia stratiotes (watersla).

Uitbreiding waarschijnlijk per juli

De lijst verschijnt naar verwachting binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie, en zal dan in mogelijk al juli in werking treden. Dan zal de Unielijst 88 invasieve exoten tellen.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER