Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Revitalisering van de bodem met regenwormen

ADVERTORIAL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Isa van Oss, maandag 3 juni 2024
96 sec


Als we het hebben over klimaatadaptatie, komen er waarschijnlijk allerlei slimme, innovatieve oplossingen en technologieën in je op die speciaal hiervoor worden ingezet. Misschien wat minder voor de hand liggend is een zeer eenvoudige, vaak onzichtbare 'oplossing' voor klimaatadaptatie. Een oplossing die een cruciale rol speelt voor de gezondheid van onze aarde, recht onder onze voeten ligt en tevoorschijn komt na regen. We hebben het natuurlijk over regenwormen.

Regenwormen GreenGuard
Regenwormen GreenGuard

Regenwormen en klimaatverandering

Regenwormen kunnen een behoorlijk positieve invloed hebben op klimaatverandering. Ze dragen bij aan de bodemgezondheid en zorgen voor stikstofbinding. Regenwormen graven voortdurend tunnels in de bodem en helpen zo om organisch materiaal te verwerken, wat leidt tot de productie van humus. Humus is rijk aan koolstof en houdt dit vast in de bodem, waardoor de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in de lucht wordt verminderd.
Bovendien zorgen wormen voor een verbeterde bodemstructuur. Hierdoor infiltreert water beter in de bodem en wordt het langer vastgehouden (waterretentie). Dit vermindert wateroverlast en overstromingen tijdens hevige regenval en maakt de bodem veerkrachtiger in droge periodes. Daarnaast heeft het tot gevolg dat bomen en planten extreme weeromstandigheden beter kunnen doorstaan. Kortom, regenwormen zorgen ervoor dat klimaatverandering minder impact heeft op onze leefomgeving.


Bodemgezondheid gaat hard achteruit

De bodem vormt de basis voor het functioneren van onze ecosystemen en is van levensbelang - voor de voedselproductie, waterberging, stikstofbinding, nutriëntenkringloop en ondergrondse en bovengrondse biodiversiteit. In de bodem werken levende organismen, zoals planten en microben, samen met niet-levende onderdelen, zoals water en mineralen. Deze samenwerking vormt de basis van gezonde, functionerende ecosystemen die helpen om de gezondheid van mensen, andere organismen en de natuur op de planeet te beschermen. Helaas gaat de kwaliteit en gezondheid van onze bodems hard achteruit. (WUR, 2023)


Bodem revitaliseren

Het revitaliseren van de bodem houdt in dat de gezondheid en de vruchtbaarheid van de bodem worden hersteld. In Nederland, waar de bodemgezondheid en -kwaliteit hard achteruitgaan, is revitalisering van de bodem van essentieel belang voor het herstel en behoud van onze ecosystemen.
Regenwormen staan aan het begin van de keten die leidt tot een gezonde bodem. Daarom spelen ze een belangrijke rol als het gaat om het revitaliseren van de bodem. Hun natuurlijke graafwerkzaamheden helpen de bodemstructuur en -beluchting te verbeteren. Dit gaat bodemverdichting tegen, een veelvoorkomend probleem in de stedelijke omgeving. Hun vermogen om water beter te laten infiltreren en op te slaan in de bodem stimuleert een gezonde wortelgroei van planten. Bovendien zetten wormen organisch materiaal om in voedingsrijke compost, genaamd vermicompost, die rijk is aan essentiële voedingsstoffen voor bomen en planten. Vermicompost verbetert de bodemvruchtbaarheid, ondersteunt plantengroei en helpt een uitgeputte bodem te herstellen.


De aarde zonder regenwormen?

Een gezonde bodem is de basis voor leven op aarde. Regenwormen spelen daarbij een cruciale rol en zijn daarom onmisbaar op onze aardbol.


Meer informatie over het toepassen van regenwormen voor een gezond bodemleven? Neem contact op met GreenGuard via info@greenguard.nl of +31 (0) 850 047 875.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER