Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klimaatadaptieve woonwijk Amstelwijck Park in Dordrecht

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Fassbender, woensdag 18 september 2024
163 sec


Duurzame omgeving met groene parkeeroplossingen

Innovatieve benadering van wonen in de natuur
Amstelwijck Park in Dordrecht is een nieuwe woonwijk die een voorbeeld is van klimaatadaptief wonen. De wijk, bestaande uit 190 woningen, is ontworpen om bewoners een unieke leefervaring te bieden, waarbij natuur en wonen naadloos in elkaar overgaan. Door de combinatie van een weelderig kreeklandschap en een karakteristiek polderlandschap ontstaat een autoluw natuurgebied waarin de relatie tussen mens en natuur centraal staat.


<geen titel>

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die in een groene buurt wonen of werken zich prettiger voelen en zich beter kunnen concentreren. Pijngevoel en gevoelens als vermoeidheid, somberheid en boosheid verminderen bij het kijken naar een groene omgeving. Deze positieve effecten hebben niet alleen te maken met het inademen van frisse lucht of de prettige groene omgeving. Ook natuurervaring heeft invloed op de wijze waarop onze hersenen informatie verwerken.

Ontwerp en structuur

Amstelwijck Park ligt verdiept in het landschap en heeft een verfijnde structuur, waarbij alle woningen direct verbonden zijn met de omliggende natuur. Kinderen kunnen vanuit hun achtertuin direct de natuur in rennen, terwijl de 'cultuurlijke' binnenhoven ruimte bieden voor actieve ontmoetingen tussen bewoners.
Amstelwijck Park bestaat uit verschillende delen, met aan de westzijde de hoogste dichtheid van rijwoningen en appartementen rondom een parkeerhof. Aan de oostzijde bevinden zich hofjes met twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen, elk met een tuin die grenst aan het open landschap. Deze opzet zorgt voor een intieme en gemeenschapsgerichte leefomgeving, waarbij het parkeren zoveel mogelijk gecentraliseerd is aan het begin van de hofjes.


Klimaatadaptatie door 'bewust bestraten'

Een van de opvallendste kenmerken van Amstelwijck Park is de innovatieve aanpak van waterbeheer en bestrating. Voor de parkeerplaatsen zijn NCB-klinkers en grasbetontegels van MBI De Steenmeesters gekozen. Deze bestratingsmaterialen zijn specifiek geselecteerd vanwege de waterpasserende eigenschappen, met ruimte voor water en groen.
NCB-klinkers zijn waterpasserende betonstenen met een open ruimte van maar liefst 42 procent, wat grasgroei en de infiltratie van regenwater bevordert. Dit helpt om regenwater efficiënt af te voeren en vermindert de belasting op het rioolsysteem, wat bijdraagt aan het voorkomen van wateroverlast.
Een uniek aspect van de klimaatadaptieve aanpak is de plaatselijke infiltratie van regenwater. Het water wordt niet afgevoerd naar het riool, maar infiltreert direct in de bodem. Dit creëert een eigen watercirculatiesysteem binnen de wijk. Doordat het water lokaal wordt vastgehouden, blijft de bodem vochtig en gezond. Hierdoor heeft het gras en ander groen in de wijk voldoende water om te groeien en te floreren, zelfs tijdens drogere periodes. Daarnaast draagt deze infiltratie van regenwater bij aan een grotere biodiversiteit en het bestrijden van hittestress.
Naast NCB-klinkers zijn er ook grasbetontegels gebruikt. Deze tegels hebben openingen die minstens 25 procent van de totale oppervlakte beslaan, waardoor water goed kan infiltreren. Deze combinatie van materialen zorgt voor een groen en duurzaam straatbeeld, dat zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.


Een opvallend kenmerk van Amstelwijck Park is de innovatieve aanpak van waterbeheer en bestrating

Groene parkeerplaatsen

Zowel voor de opritten als de parkeerplaatsen in Amstelwijck Park is open bestrating gekozen. Dit betekent dat er ruimte is waardoor water eenvoudig kan wegstromen en waardoor grasgroei wordt bevorderd. Het besef dat wij de natuur net zo hard nodig hebben als de natuur ons, groeit. Daar komt bij dat we ons door de weersomstandigheden realiseren dat we natuurinclusief moeten ontwerpen voor een toekomstbestendige stad. Plannen moeten niet alleen gericht zijn op maximale functionaliteit. Dit betekent dat we niet alleen ruimte moeten geven aan groen, maar ook aan alle andere natuurlijke factoren, zoals water en zon. Hierin ligt onze gezamenlijke uitdaging voor de toekomst; 'groene' bestrating is dus actueler dan ooit.


Goede onderbouw

Bij open of waterpasserende bestrating moet er niet alleen worden gekeken naar de keuze van tegels of klinkers; ook de onderbouw is van belang. Zoals zo vaak, geldt ook voor een oprit of parkeerplaats dat die zo sterk is als de zwakste schakel. Door een stevige fundering wordt verzakking voorkomen. Hoe sterker de fundering, hoe minder kans op breuk van de tegels. Raadpleeg altijd een specialist voor een gedegen advies. Tip: een puinlaag granulaat onder het zandbed geeft nóg meer stevigheid.


Duurzaam en toekomstbestendig

Het centrale park van Amstelwijck Park fungeert als een wadi, een verzamelplaats voor regenwater, waar het water op natuurlijke wijze kan infiltreren. Dit draagt bij aan een beter waterbeheer en zorgt ervoor dat het gebied minder gevoelig is voor de negatieve effecten van hevige regenval en hitte. Ongeveer 50 procent van het openbare gebied ligt in de schaduw van boomkronen, wat helpt om de temperatuur te reguleren en een aangename leefomgeving te creëren.


Conclusie

Amstelwijck Park in Dordrecht is een voorbeeld van hoe moderne woonwijken kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie en duurzaamheid. Door het gebruik van innovatieve bestratingsmaterialen zoals NCB-klinkers en grasbetontegels, en door een doordacht ontwerp dat rekening houdt met waterbeheer en hittebestendigheid, biedt deze woonwijk een toekomstbestendige oplossing voor de uitdagingen van klimaatverandering. Hierin ligt de kracht van Amstelwijck Park: er is een perfecte balans tussen natuur en wonen, en duurzaamheid en leefbaarheid gaan er hand in hand.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Nationaal Bloembollenweekend 2024
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
Tuingeluk met planten
zaterdag 5 oktober 2024
t/m zondag 6 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER