Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gasunie start met aanleg waterstofnetwerk Nederland

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 30 juni 2022
67 sec


De Nederlandse Gasunie zal de komende jaren het waterstofnetwerk in Nederland gaan aanleggen. Dat maakte minister Jetten (Klimaat en Energie) gisteren bekend. Gasunie zal niet alleen verantwoordelijk zijn voor de aanleg van het landelijke transportnetwerk, het overheidsbedrijf zal het netwerk beheren en een rol spelen in de opslag en import van waterstof.

Archieffoto uit 2020 van presentatie eerste New Holland tractor op waterstof
Archieffoto uit 2020 van presentatie eerste New Holland tractor op waterstof

Waterstof moet een cruciale rol gaan spelen in de verduurzaming van Nederland. Zo belooft de schone brandstof met name bedrijven en industrie de komende jaren te helpen om schoner en zuiniger te werken.

Potentie waterstof

Waar er in de groen- en onderhoudssector in het kader van uitstootvrij werken met name veel ingezet wordt op elektrisch werken, ziet men ook daar de potentie van waterstof. Zo werkt Rotterdam sinds april met 's werelds eerste waterstofkolkenzuiger en zette waterschap Vechtstromen september vorig jaar als eerste Nederlandse waterschap een waterstoftrekker in voor maaiwerkzaamheden. In oktober 2020 werd deze hybride New Holland-machine, ontwikkeld met Jos Scholman, 's werelds eerste bi-fuel-waterstoftrekker.


Netwerk

Het waterstofnetwerk verbindt in de komende jaren de zeehavens met de grote industriële clusters in Nederland en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland en België gerealiseerd. Vanwege de verwachte groei van de productie van waterstof via windparken op de Noordzee, gaat de minister onderzoeken of er ook een publiek waterstofnet op zee moet komen.


Bij de ontwikkeling van het waterstofnetwerk worden vooral bestaande leidingen gebruikt die beschikbaar komen omdat er in de komende jaren minder aardgastransport is. Circa 85% van het landelijke netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen.

Het aanleggen van een goed, toegankelijk waterstofnetwerk, is van cruciaal belang, wil de sector meer gebruik maken van de schone brandstof. Zo zei Anton Bunt, directeur van bodemspecialist Terrastab eerder tegen Stad+Groen: 'Het is vooral belangrijk dat we straks eenvoudig waterstof kunnen tanken. Het distributienetwerk moet eerst goed op poten staan voordat waterstof voor ons een realistische optie is. Als je naar de andere kant van Nederland moet om waterstof te tanken, mis je je doel.'

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER