Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Terugblik: Nationale Klimaatexpo 2024

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Redactie Stad+Groen, Heleen Kommers, Giel de Ligt en Willemijn van Iersel, donderdag 18 april 2024
365 sec


Houten stond afgelopen twee dagen weer volledig in het teken van klimaatadaptatie, klimaatmitigatie, infiltratie, biodiversiteit en circulariteit. Onze redactie vatte de sfeer samen aan de hand van dit fotoverslag.

Op de gezamelijke stand van NL Greenlabel hebben partijen zoals idverde, NL adviseurs, GreenToColour, Cruydt Hoeck en Essie er zin in.
Op de gezamelijke stand van NL Greenlabel hebben partijen zoals idverde, NL adviseurs, GreenToColour, Cruydt Hoeck en Essie er zin in.

Gevoelsmatig was het rustiger dan vorig jaar, maar de kwaliteit van de bezoeker was hoog. Veel verschillende overheden over het hele land vonden hun weg naar Houten voor een keur aan interactieve discussies, lezingen, Keet Schoppen en de talloze standhouders.

Jasper Helmantel van Cruydt Hoeck staat op de gezamenlijke stand van NL Greenlabel aandacht te vragen voor hun gebiedseigen gemeentemengsel voor biodiversiteitsherstel. 'Wij willen gemeenten op dit gebied compleet ontzorgen. We zien dat gemeenten de wil en het budget bestaat, maar vaak niet de kennis en de tijd. Daar komen wij in beeld.'

Dirk Jan Postema staat in Houten met zijn waterschotten. Lichtgewicht (6,2 kilo), klikbaar, stapelbaar en in verschillende hoogten te krijgen. Zijn ze gestapeld, dan gaan er ongeveer 26 schotten in 1 m2. Dat is uitgestrekt circa 25 strekkende meter aan waterkering. De elementen zijn in bochten te leggen en er zijn elementen om gevels te beschermen. Waterschot BV importeert de elementen uit Zweden en verkoopt ze in Nederland.

Gemeenten zijn nog een beetje afwachtend, maar wel nieuwsgierig naar het nieuwe PEFC-keurmerk Bomen Buiten het Bos en hoe dat te integreren in hun beleid. Ze zijn vaak verwikkeld in in ingewikkelde contracten met aannemers. Jelle de Bijl hoopt op deze expo meer bekendheid te krijgen.

LEES OOK

Wiggert Jan van Wijngaarden (Fruithof)
Wiggert Jan van Wijngaarden van Fruithof staat op de beurs om fruitbomen in de openbare (stads)ruimte promoten. Want waarom zien we nagenoeg nooit fruit in de openbare ruimte? Er zijn volop ontwikkelingen rond eetbare beplanting en voedselbossen waarin gemeenten volgens van Wijngaarden achterblijven. 'Het is belangrijk dat kinderen in aanraking komen met fruit en dat men zich af gaat vragen wat fruit in een wijk brengt. Denk aan sociale cohesie. Ook ontbreekt het gemeenten soms aan kennis, maar die hebben wij in huis.'

Arjan Heijdra van BTNyloplast, onderdeel van DYKA Groep.
BTNyloplast maakt hulpstukken voor straatkolken die moederbedrijf DYKA niet maakt. De nieuwste innovatie wordt vandaag en morgen gepromoot: een straatkolk niet van beton, maar gerecycled PP. Licht in gewicht: een kolk van 30 liter weegt 10 kilo. Arjan Heijdra: 'Wij brengen denk ik als een van de weinigen een nieuw product op de markt brengen dat goedkoper is dan de voorganger.

De junior klimaat burgemeesters.
Een spontane editie Keet schoppen vond plaats met de junior klimaat burgemeesters. Hierin werd duidelijk dat zij vooral meer elektrische auto’s willen en bomen. Want bomen koelen! In Minecraft hebben ze hun eigen ideale openbare ruimte gebouwd, een groen park met verkoelend zwembad en vooral heel veel bomen.

LEES OOK

Bomen speelde een grote centrale rol bij alle junior klimaatburgemeesters in het Keet Schoppen.
Jordy Groot
Bij Morssinkhof infra geeft accountmanager Jordy Groot voorlichting over de Strackstone Kera. Door gebruik te maken van keramisch (rest)materiaal in de deklaag, is dit product het beste alternatief voor gebakken stenen, aldus Groot. 'Indien er ook gebruik wordt gemaakt van de meest duurzame Bio Bound variant, resulteert dit in onze laagste MKI score.'

Van den Berk Boomkwekerijen, een familiebedrijf dat al ruim 80 jaar bestaat, wil op de expo "de boom van de toekomst" promoten. Specialisme: het kweken van middelgrote tot grote bomen, dus bomen met een stamomtrek van rond de 25cm. en circa 6 meter hoog. Bomen van de toekomst hebben een positieve impact op de biodiversiteit, de flora en fauna in Nederland. Een boom met zonnebrand staat in de stand, om de gevolgen van klimaatverandering te illustreren. We moeten met z'n allen een omslag maken naar meer groen. Bomen van de toekomst zijn soorten die met hun aanwezigheid bijdragen aan de biodiversiteit: in Nederland springt de Zomereik eruit. Veel insecten leven erin. Maar: niet krampachtig vasthouden aan inheemse soorten, als een variëteiten van de Zomereik het beter doet, dan daar voor gaan. Doel: deels terugdraaien van de klimaatveranderingen.

Priscilla Beemsterboer en Jurjen Kleft, Medigran
MediGran is er ook, met inheemse zaden- en kruidenmengsels. Het klimaat verandert en steeds meer grasvelden verdrogen 's zomers. De mengsels bevatten zo'n 30 verschillende zaden, toegespitst op de verschillende grondsoorten. Er is altijd wel iets dat aanslaat. Ook rekening gehouden met serieel bloeien: niet allemaal tegelijk in bloei. Mengsels zijn op maat verkrijgbaar. De zaden worden weer geoogst voor nieuwe mengsels.

Dorine Epping (links) is coach, Ingrid Langenhoff (rechts) programmamanager.
Bij onze Groene Keet ontmoeten wij Dorine Epping en Ingrid Langenhoff van de ideële stichting Generatie Groen. Zij begeleiden tot en met de uitvoering de bouw van schoolpleinen in groen blauwe vorm. Dit gebeurt in opdracht van samenwerkende gemeenten, waterschappen en waterleidingmaatschappijen. Met het programma krijgen scholen advies over financiering en subsidiëring naar de transitie van een groen/blauw schoolplein. Bewonersparticipatie krijgt hierin volop aandacht en kinderen krijgen les aan de hand van een klimaattafel. Langenhoff: 'Het programma is nu heel succesvol in Noord- en Midden-Limburg, met binnen twee jaar al 45 deelnemende scholen. Wij willen nu landelijk uitrollen over heel Nederland.'

Ruud Snijders en Boudewijn Zandee
In de wandelgangen Ruud Snijders en Boudewijn Zandee van het gloednieuwe gefuseerde bedrijf Brimex en Innogreen.

LEES OOK

Quinten Isselman (r) van MijngemeenteDichtbij en Guido Hamelink (l) NL Adviseurs
Bij NL Adviseurs informeert Quinten Isselman (r) van MijngemeenteDichtbij bij Guido Hamelink (l) over de klimaatkansenkaart. Een interactieve tool voor gemeenten om klimaatkansen in de openbare ruimte te verzilveren.

Struijk Verwo stand
Struyk Verwo heeft bezoekers weer diverse klimaatadaptieve oplossingen voor de buitenruimte. Zoals de Well-O-Edge, Kerb-IT of kabelgoot voor het opladen van elektrische auto's.

LEES OOK

Reinier van den Berg bij Tree-O-Logic
Drukte bij Tree-O-Logic waar weerman Reinier van den Berg laat bezoekers zien hoe je op een integrale en natuurlijke wijze klimaatadaptiviteit realiseert.

LEES OOK

Francisca van den Broeke van GroenKeur
Bij GroenKeur vertelt Francisca van den Broeke over het belang van juiste normeringen in het verduurzamen van de openbare ruimte.

Joeri Faas van Treebuilders
Joeri Faas van Treebuilders: staan op de Klimaatbeurs om mensen bewust te maken van wat een goede groeiplaats vereist en om inspiratie te geven met de producten die dat voor elkaar moeten krijgen: waterberging, maar ook afvoer, benodigde grond en zelfs wormen.

LEES OOK
'Wormen staan aan het begin van de keten'
04-01-2024 | ARTIKEL
212 sec

Bert van Gils, Lars Dielissen en Roeland van Os - Greenmax
Bert van Gils en nieuwe generatie Greenmax: Lars Dielissen en Roeland van Os. Volgens van Gils zijn we van nature allemaal bomenmensen, om bomen te kunnen laten floreren in overvolle openbare ruimte moeten goede systemen en innovaties worden toegepast van GreenMax.

Ir. Jacqueline Baar
Jacqueline Baar van Soil-Best is blij met de kwaliteit van de beurs en de bezoekers. 'Het was vandaag super druk en ik heb vele mooie gesprekken kunnen voeren.' Met haar bedrijf vestigt ze de aandacht op het feit dat mycorrhizaschimmels en bodemleven enorm behulpzaam zijn in de strijd tegen klimaatverandering.

LEES OOK

Gezelligheid op de stand bij Boomkwekerij Ebben met Dirk Ebben (l) en Johan Zaaijer. Waar Lars van Ginkel (r) van Koninklijke Ginkel Groep op visite is.

Ralf Vaessen van Groen Collectief Nederland, een samenwerking tussen zeven verschillende groenvoorzieners, toont hun zelfvoorzienende gevel- en boombakconcept. Dit concept is een doorontwikkeling van hun inzending voor de Floriade in Venlo. Vaessen legt uit: 'Het boombakconcept is ontwikkeld in samenwerking met New Urban Standard en biedt gemeenten de mogelijkheid om flexibel te blijven op pleinen voor evenementen. De bakken zijn verplaatsbaar en hebben een lagere waterbehoefte dan gesloten bakken vanwege de capillaire werking van het systeem.'

Interactieve sessie over de mogelijkheden en wellicht misschien ook wel de strijd om een nationale groennorm. Aan tafel Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel, Dr. Joao Cortesao van Sweco, Edwin van der Strate van Tauw, Luuk Postmes van gemeente Eindhoven en Jeroen Kluck Lector Water in en rondom de Stad HvA.

LEES OOK

Duco Bosma, Idverde Advies
Duco Bosma, Idverde Advies, wil bezoekers bewustwording van het belang van groen in de openbare ruimte brengen en bekendheid aan idverde geven. Veel mensen willen wel vergroenen, maar weten niet hoe. Idverde adviseert en regelt dan graag, en gaat daarbij verder dan sec de oorspronkelijke vraag. Bijvoorbeeld: een gemeente wil een weg omvormen. Gaat dat "zomaar", of zijn er specifieke zaken waar rekening mee gehouden moet worden, zoals hydrologische problemen? En hoe los je die dan op? Met meer groen? En zo ja, met welk specifiek groen?

Van oudsher een groot onderwerp op de NKE; groen parkeren. Ditmaal slaat ontwerpster Fien Dekker van RainaWay de handen ineen met Aquabase, hiermee realiseer je een grote waterbuffer onder het wegdek zodat er geen druppel naar het riool gaat. Dekker: 'Het regenwater infiltreert en wordt gezuiverd door het groenparkeren, natuurlijk houdt dat ook voor een deel water vast. Maar het overige kan dan onder het wegdek worden vastgehouden. Zo gaat er geen druppel verloren.'

Johan Smelt van Platform Duurzaam Nederland
Johan Smelt, Platform Duurzaam Nederland (PDN): 'We proberen enerzijds inwoners of bedrijven en gemeenten met elkaar te verbinden, anderzijds gemeenten onderling. Klimaat en energie zijn hier de verbindende factoren. We proberen de subsidies die gemeenten rond die thema's beschikbaar stellen bij de burgers terecht te laten komen. Daarvoor heeft PDN een subsidie tool ontwikkeld. Burgers vullen een aanvraag in en PDN handelt alles af en aan het eind van dat proces krijgt de burger een seintje vanuit de gemeente dat alles akkoord is en er tot uitbetaling wordt overgegaan. Ter inspiratie zijn er 2 routes:

1. De duurzame bedrijvenroute, met bedrijfsbezoeken
2. De duurzame tuin- en klimaatroute. Bij elkaar een kijkje nemen werkt stimulerend.


Yvonne Verver en Jan Willem Burgmans van Heijmans Infra
Bij Heijmans Infra B.V. staat Yvonne Verver en Jan Willem Burgmans. belangrijkste boodschap op deze beurs is dat je sámen moet zorgen voor een betere leefomgeving. Het Leitmotif van Heijmans is dat we met elke ingreep die we in de openbare ruimte doen, de situatie beter achterlaten dan hoe we die aantroffen. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Erwin van Regenmortel, van MBI Steenmeesters
MBI De Steenmeesters: we moeten nu écht klimaatadaptief aan de slag gaan met z'n allen. Veel mensen en gemeenten twijfelen nog, maar die twijfel moet overtuiging worden. Ook moeten we meer samenwerken met partners, zoals specialisten in de substraten. Open bestrating vergt onderhoud, er komt bijv. gras tussen te groeien. Daarvoor bieden substraten uitkomst. Door samen te werken biedt je de klant een totaalservice.

LEES OOK

V.l.n.r. Bert van Polen, Feiko-Jan Zuidema en Barry de Nijs.
Bij de gezamenlijke stand van Stichting WaterPro, Koninklijke Ginkel Groep en Pius Floris staat water centraal. Uiteraard ligt de nieuwe Whitepaper "Elke druppel omkeren" pontificaal in de stand. 'We moeten met z'n alle waterneutraal gaan worden', aldus het drietal.

Demi Oosterbaan van Den Ouden vraagt op de gezamenlijke stand met Swaans Beton ook dit jaar weer aandacht voor hun groenparkeren concept.

LEES OOK

Keet schoppen
De tweede sessie Keet Schoppen vond plaats ín de Keet in plaats van op het veld. Hier bogen Erwin Strik van Griekspoor, Kees Weijtmans van Boomrooierij Weijtmans, Jelle de Bijl van PEFC, Werner Hendriks van Groenemorgen en Yvonne Verver van Heijmans Infra over duurzaam aanbesteden. Aanleiding van de interactieve discussie was het interview met Weijtmans in de laatste editie van Stad +Groen. Waarin hij constateert dat er binnen overheden te weinig kennis is over de daadwerkelijke kosten van duurzaam aanbesteden. Iets waar alle aanwezigen het over eens waren, daarbij werd ook begrip en communicatie aangehaald. Helaas sloten er geen opdrachtgevers aan bij de discussie.

LEES OOK

Jean Paul Boon
Donderdagmiddag vijf uur blikt organisator Jean Paul Boon tevreden terug: 'Wij zijn positief verrast over de diversiteit aan bezoekers dit jaar. Veel jongeren wisten NKE te vinden in Houten, en zij hebben de toekomst. De combinatie van productpresentaties, discussies, en lezingen wordt positief ontvangen door bezoekers.'

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER